I saw 43 Sunsets: «Τα media ανακυκλώνουν την ίδια σαβούρα ξανά και ξανά»

I saw 43 Sunsets: «Τα media ανακυκλώνουν την ίδια σαβούρα ξανά και ξανά»
συνέντευξη στον Γιώργο Κόκουβα

Ο Μικρός Πρίγκιπας, όταν ήταν πολύ θλιμμένος, γυρνούσε και ατένιζε 43 ηλιοβασιλέματα. Από τον Σαιντ-Εξιπερί στην Ελλάδα και από τις σελίδες των βιβλίων στις νότες της indie σκηνής, τα “43 sunsets” συνεχίζουν να συγκινούν το κοινό. Οι “I saw 43 Sunsets” καταφέρνουν να μας κρατούν ενθουσιασμένους, είτε με τα covers-εκπλήξεις τους σε γνωστά κομμάτια, είτε με τα δικά τους δυνατά κομμάτια, και μέχρι να κυκλοφορήσει ο full length δίσκος τους, μας μιλούν για μουσική, media, έρωτα και ασυνείδητο.

*Πώς προέκυψαν τα 43 ηλιοβασιλέματα – και ως όνομα και ως μπάντα;
Η ιδέα ήταν του τραγουδιστή μας -του Σπύρου-, και προέκυψε από το βιβλίο του μικρού πρίγκηπα. Ο μικρός πρίγκιπας, την ήμερα που ήταν πιο πολύ θλιμμένος, γυρνούσε την καρέκλα του στον μικρό του πλανήτη, και τότε είδε τον ήλιο να βασιλεύει 43 φορές.



*Ξεκινήσατε με διασκευές διάσημων κομματιών. Πώς επιλέγετε αυτά τα κομμάτια και ποιο άλλο σας εξιτάρει να το διασκευάσετε;
Η επιλογή των διασκευών έχει πολλές πτυχές. Σίγουρα όλα πρέπει να είναι αληθινά και να έχουν πόνο μέσα τους. Πάντως σε όλες τις περιπτώσεις, θέλουμε να βγαίνει ο δικός μας ήχος στο τέλος και οι διασκευές να έχουν τον δικό μας χαρακτήρα. Γι’ αυτό και μας αρέσει να αλλάζουμε τελείως το ύφος των αυθεντικών τραγουδιών, όπως έγινε με το Nightcall-Under your spell από το soundtrack του Drive. Αλλά μας αρέσει να παίζουμε και επιλεγμένα κομμάτια σε live σχεδόν αυτούσια, ειδικά όταν έχουν την δικιά τους δύναμη και τρέλα, όπως το Song for the Dead των Queens of the Stone Age, που παίξαμε στο τελευταίο live του καλοκαιριού.
Αυτό που σκεφτόμαστε για επόμενη διασκευή, στο live για την κυκλοφορία του 1ου μας δίσκου, είναι το No pussy blues από Grinderman – το side project του Nick Cave. Ο τίτλος και μόνο μιλά από μόνος του.

*Η μουσική σας με τρεις λέξεις;
Έρωτας, πόνος, ασυνείδητο.

*…και με λίγες περισσότερες;
Τρέλα, χάος, αγάπη, σύμπαν, φωτιά, αλήθεια, ερωτηματικά, χάσιμο και ξανά έρωτας.



*Ποιες δυσκολίες αντιμετωπίζει μια νέα μπάντα στα πρώτα της βήματα;
Οι δυσκολίες βρίσκονται κυρίως στο να ακουστούν τα τραγούδια σε πιο ευρύ κοινό, αλλά ευτυχώς το διαδίκτυο βοηθά πολύ σε αυτό, χωρίς φυσικά να είναι αυτοσκοπός. Το κυριότερο πρόβλημα είναι να ξεπεραστούν οι γενικότερες οικονομικές δυσκολίες εν μέσω της κρίσης, και να συνεχίσει να δημιουργεί χωρίς να συμβιβάζεται και να κάνει επιλογές ανάγκης.

*Αυτό τον καιρό ετοιμάζετε μόνοι σας το πρώτο σας full length album. Μπορούν τα μέλη ενός συγκροτήματος να ζήσουν, από οικονομικής άποψης, από αυτή τη δουλειά;
Θα φανεί στην πορεία, πάντως σίγουρα δεν είναι αυτός ο σκοπός μας. Μοιάζει με ουτοπία πια να πιστεύει κανείς ότι μπορεί να ζήσει μόνο από τη μουσική, όταν είναι τόσες οι δυσκολίες. Γι’ αυτό και το κάθε μέλος της μπάντας, έχει και άλλη ασχολία για να βγάζει τα προς το ζην. Αλλά δεν παύουμε να κάνουμε αυτό που μας αρέσει και μας γεμίζει, δηλαδή να γράφουμε και να παίζουμε μουσική.

*Τι σας ενοχλεί περισσότερο στο μουσικό σκηνικό της Ελλάδας και τι σας αρέσει περισσότερο;
Μας ενοχλεί η στάση των media, που δεν προωθούν αξιόλογη μουσική, παρά ανακυκλώνουν την ίδια σαβούρα ξανά και ξανά, πιπιλίζοντας την ίδια καραμέλα που λέει ότι «δίνουμε αυτό που θέλει το κοινό». Και δυστυχώς καταλήγουμε στο ότι όλα είναι θέμα παιδείας, αλλά αυτό είναι μια άλλη πολύ μεγάλη συζήτηση.
Παρ’ όλ΄ αυτά, μας αρέσει το ότι νιώθουμε σιγά-σιγά να δημιουργείται μια σκηνή που μας εκφράζει, με μπάντες όπως His Majesty the King of Spain, Empty Frame, Nalyssa Green, Logout, Minor Project, κλπ. Μας δίνει ελπίδα ότι σε σκοτεινούς καιρούς και υπό αντίξοες συνθήκες, η δημιουργία δε σταματά.

*Μελλοντικά σχέδια-lives;
Για την ώρα, δε θα πραγματοποιήσουμε live μέχρι να βγει ο 1ος μας full-length δίσκος. Πέρασε η προηγούμενη χρονιά με πολλές εμφανίσεις, όπου προωθούσαμε τα νέα μας τραγούδια και κατασταλάξαμε σε 12 από αυτά, τα οποία θα ηχογραφηθούν άμεσα αυτό το φθινόπωρο/χειμώνα.
Στα άμεσα σχέδια λοιπόν, είναι η ηχογράφηση του 1ου μας δίσκου, με δικιά μας μίξη και παραγωγή, και αναμένεται να κυκλοφορήσει αρχές του 2013.


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v