Εκδόσεις Μεταίχμιο

Εκδόσεις Μεταίχμιο
Το βιβλίο Όταν μου κράτησες πρώτη φορά το χέρι της Maggie O”Farrell κερδίζουν οι:
ΠΟΠΗ ΒΙΛΙΟΥΡΑ
ΕΛΕΝΗ ΠΡΙΦΤΗ

Το βιβλίο Καλοκαιρινό ειδύλλιο του Ουίλιαμ Τρέβορ κερδίζουν οι:
ΜΑΡΙΑ ΔΡΟΥΓΚΑ
ΦΑΝΗ ΓΚΟΓΚΑΚΟΥ

Το βιβλίο Οικογενειακά μυστικά της Camilla Lackberg κερδίζουν οι:
ΑΘΗΝΑ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ
ΣΟΦΙΑ ΦΑΚΟΥΡΕΛΗ

Το βιβλίο Το κορίτσι που εξαφανίστηκε της Τζίλιαν Φλιν κερδίζουν οι:
ΕΙΡΗΝΗ ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΟΥ
ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΟΤΟΥΡΙΔΗΣ

Το βιβλίο Πλωτά νησιά του Δημήτρη Μίγγα κερδίζουν οι:
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΙΤΤΕΣ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΡΑΤΣΙΑΣ

Όταν μου κράτησες πρώτη φορά το χέρι, Maggie O’Farrell
(Έκδοση: 2012, σελ. 416, τιμή: 16,60 ευρώ)
Δεκαετία του 1950: Η Λέξι, μορφωμένη, ανεξάρτητη, αντισυμβατική, το σκάει από το ασφυκτικό επαρχιώτικο περιβάλλον του Ντέβον και εγκαθίσταται στο Λονδίνο, στο μποέμικο Σόχο. Εκεί θα χτίσει τη ζωή της στο πλευρό του γοητευτικού διανοούμενου Ίνες Κεντ.

Σήμερα: η Ελίνα, η οποία πριν από λίγο καιρό έχει φέρει στον κόσμο το πρώτο της παιδί, προσπαθεί να βρει ξανά την ισορροπία της μετά τη συγκλονιστική αυτή εμπειρία με τη βοήθεια του συζύγου της Τεντ. Μνήμες από τη συγκεχυμένη παιδική ηλικία του Τεντ ξυπνούν, οι οποίες θα τον οδηγήσουν στην αναζήτηση απαντήσεων σχετικά με το παρελθόν του.

Δύο πορείες ζωής που τις χωρίζουν πενήντα χρόνια ξετυλίγονται παράλληλα και παρασύρουν τον αναγνώστη σε ένα συγκινητικό ταξίδι. Καθώς οι σκιές του παρελθόντος υποχωρούν, οι δεσμοί ανάμεσα στη Λέξι, τον Ίνες, τον Τεντ και την Ελίνα θα φωτιστούν από μια σειρά απροσδόκητων αποκαλύψεων σφραγισμένων από ένα σκληρό πεπρωμένο.

Καλοκαιρινό ειδύλλιο, Ουίλιαμ Τρέβορ
(Έκδοση: 2012, σελ. 280, τιμή: 15,50 ευρώ)
Ιρλανδία, δεκαετία του 1950: Ένας μελαχρινός άγνωστος, με το ποιητικό όνομα Φλοριάν, εμφανίζεται στην κωμόπολη Ραθμόι, την ώρα της κηδείας της γηραιάς κυρίας Κόναλτι. Φωτογραφίζει σκηνές από την τελετή, κινείται με τη σιγουριά ενός ντόπιου στην περιοχή, γεννά διάφορες εικασίες για την παρουσία του ανάμεσα στους κατοίκους, αλλά κυρίως τραβάει την προσοχή της νεαρής Έλι. Παντρεμένη με τον αγρότη Ντίλαχαν, ο οποίος ακόμη πενθεί την απώλεια της πρώτης του συζύγου και του παιδιού του, η νεαρή κοπέλα ζει βυθισμένη στη σιωπή και τη μοναξιά. Θα ερωτευτεί τον Φλοριάν και θα ονειρευτεί την προοπτική μιας άλλης ζωής μαζί του. Όμως οι κόσμοι τους είναι διαφορετικοί…

Με τη γνωστή του μαεστρία, ο Τρέβορ ζωντανεύει τα πάθη και τις ματαιωμένες προσδοκίες τόσο των τυχαίων αυτών εραστών όσο και των κατοίκων της ιρλανδέζικης αυτής κωμόπολης στη διάρκεια ενός θερμού καλοκαιριού.

Οικογενειακά μυστικά, Camilla Lackberg
(Έκδοση: 2012, σελ. 632, τιμή: 18,80 ευρώ)
Η γραφική Φιελμπάκα έχει δοκιμαστεί στο παρελθόν από τραγωδίες, αλλά τίποτα δεν την έχει συγκλονίσει τόσο όσο το πτώμα ενός μικρού κοριτσιού στα δίχτυα ενός ψαρά. Τα αποτελέσματα της νεκροψίας σοκάρουν – δεν πρόκειται για ατύχημα. Ο επιθεωρητής Πάτρικ Χέντστρεμ, που μόλις έχει γίνει πατέρας, αναλαμβάνει το θλιβερό καθήκον να ανακαλύψει ποιος κρύβεται πίσω από τη μεθοδευμένη δολοφονία ενός παιδιού, το οποίο και εκείνος και η σύντροφός του η Ερίκα γνώριζαν πολύ καλά. Ξέρει πως η απάντηση βρίσκεται στο γιατί. Δεν ξέρει όμως ότι αυτή η υπόθεση θα τον οδηγήσει σε μια κατάδυση στον σκοτεινό πυρήνα της Φιελμπάκα και στο παρελθόν της πόλης, μια αναδρομή που θα διαλύσει μια για πάντα την ειδυλλιακή της όψη.

Το κορίτσι που εξαφανίστηκε, Τζίλιαν Φλιν
(Έκδοση: 2012, σελ. 576, τιμή: 17,70 ευρώ)
Τι σκέφτεσαι, Έιμι; Αυτή είναι η ερώτηση που έκανα πιο συχνά κατά τη διάρκεια του γάμου μας, έστω κι αν την έκανα από μέσα μου και όχι στο πρόσωπο που θα μπορούσε να μου απαντήσει. Φαντάζομαι πως αυτές οι ερωτήσεις μαζεύονται σαν σύννεφα που προμηνύουν καταιγίδα πάνω από όλους τους γάμους: Τι σκέφτεσαι; Τι νιώθεις; Ποιος είσαι; Τι κάναμε ο ένας στον άλλον; Τι θα κάνουμε ο ένας στον άλλον;

Πόσο καλά πιστεύεις πως γνωρίζεις αυτόν που αγαπάς; Αυτό πρέπει να αναρωτήθηκε ο Νικ Νταν το πρωινό της πέμπτης επετείου του γάμου του διαπιστώνοντας ότι η σύζυγός του Έιμι έχει εξαφανιστεί. Η αστυνομία αμέσως υποψιάζεται τον Νικ. Οι φίλοι της αποκαλύπτουν ότι η Έιμι φοβόταν τον Νικ και ότι του κρατούσε μυστικά. Αυτός παίρνει όρκο πως τα πράγματα δεν ήταν έτσι. Ωστόσο, η έρευνα στον υπολογιστή του δείχνει ότι ο Νικ αναζητούσε περίεργες πληροφορίες στο διαδίκτυο σχετικά με θανάτους από ασφυξία ή πνιγμό, με απομακρυσμένες δασώδεις περιοχές, ή με το πού μπορεί κανείς να προμηθευτεί αρσενικό. Παρά τα ενοχοποιητικά αυτά στοιχεία, ο Νικ επιμένει στην αθωότητά του, μολονότι υπάρχουν και κάποιες επίμονες κλήσεις στο κινητό του που περιπλέκουν τα πράγματα. Τι έχει λοιπόν συμβεί στην όμορφη σύζυγο του Νικ;

Πλωτά νησιά, Δημήτρης Μίγγας
(Έκδοση: 2012, σελ. 248, τιμή: 13,30 ευρώ)
Κατά κανόνα οι συγγραφείς μεταφέρουν στα γραφτά τους μια εμπειρία μεταπλάθοντας γεγονότα ιστορικά, πραγματικά ή φανταστικά. Ωστόσο κάποιος από τους ήρωες του συγκεκριμένου μυθιστορήματος, αφού πρώτα εκδώσει ένα λογοτεχνικό βιβλίο, στο οποίο περιγράφει το θαλασσινό ταξίδι τριών ανδρών από το Ναβαρίνο προς το νησιωτικό σύμπλεγμα των Στροφάδων, προσπαθεί έπειτα να προσαρμόσει την πραγματικότητα στα μέτρα των κειμένων του. Οργανώνει, λοιπόν, μια νυχτερινή κρουαζιέρα με τον ίδιο προορισμό και συνοδούς δυο αδελφικούς φίλους του. Η εξιστόρηση της εκδρομής με τη βοήθεια των λογοτεχνικών υπερβάσεων και τεχνικών απέχει προφανώς από την εμπειρία που βιώνουν. Η ανάγνωση του βιβλίου όμως (μέσα στη νύχτα και στη θάλασσα) επηρεάζει τους ανυποψίαστους συνταξιδιώτες, ειδικά μάλιστα, όταν διαπιστώνουν κοινά στοιχεία με τους αντίστοιχους χαρακτήρες των κειμένων και συνειδητοποιούν ότι ο φίλος τους συγγραφέας επιδιώκει να τους αποσπάσει από τον αισθητό κόσμο παρασύροντάς τους με την τέχνη του.

Στο τέλος του ταξιδιού αποβιβάζονται στη στεριά, ωστόσο σταδιακά διαπιστώνουν πως δεν πρόκειται ακριβώς για τον τόπο που θυμούνταν από προηγούμενες επισκέψεις και προσδοκούσαν να αντικρίσουν. Ξεμπαρκάρουν σε ένα νησί που βρίσκεται κάπου ανάμεσα στην πραγματικότητα και τη λογοτεχνική αναπαράστασή της, παλινδρομούν από το παρόν στο παρελθόν και από τον ρεαλισμό στο όνειρο.

Πώς βγαίνει κάποιος, άραγε, από τέτοιες ιστορίες; Στη στεριά ξυπνάς στο σπίτι σου, ψάχνεις στα τυφλά το φως του κομοδίνου και τ’ ανάβεις, αντικρίζεις το ρολόι, το ποτήρι που είχες ακουμπήσει αποβραδίς, νιώθεις στο πλάι τη γυναίκα να τεντώνεται• επιστρέφεις. Στη θάλασσα όμως όλα είναι μουντά κι υγρά, κουνιούνται και γλιστρούν• είσαι λιγάκι πιο κοντά στο όνειρο. Δεν είναι εύκολο να ξεφύγεις απ’ τη νύχτα μεσοπέλαγα.

Κάποιοι ισχυρίζονται ότι οι συγγραφείς, όσα βιβλία και να εκδώσουν, γράφουν πάντα την ίδια ιστορία σε διαφορετικές εκδοχές. Κατασκευάζουν το σύμπαν τους για να επιβιώσουν ως γραφιάδες. Ένα θαλασσινό ταξίδι (στη συγκεκριμένη περίπτωση), η επιστροφή, ο έρωτας, ένας πρόωρα χαμένος σύντροφος της εφηβείας (ο οποίος ενδεχομένως να μην έζησε ποτέ) που όμως απομακρύνεται κρατώντας πεισματικά τα χρόνια της αθωότητας τα οποία δεν είναι πάντα άδολα. Σε κάθε εκδοχή γράφοντας αναμετρώνται με τα πράγματα (γεγονότα, καταστάσεις, πάθη) από διαφορετικό οπτικό και χρονικό σημείο και νιώθουν την ανάγκη να αποκαλύψουν κάτι που η αφέλειά τους να το αποκρύψουν τους απέτρεπε στο παρελθόν από το να μοχθήσουν αναζητώντας τα όρια της όποιας τέχνης είχαν κατακτήσει. Περνούν τα χρόνια κι οι διαθέσιμες σελίδες λιγοστεύουν. Τα περιθώρια στενεύουν και οι λέξεις αντιστέκονται. Δεν θα υπάρξουν πολλές ανέφελες μέρες και τα επόμενα βιβλία αμφίβολα και άδηλα. Και τότε συνειδητοποιούν ότι το αψεγάδιαστο κείμενο, που προσδοκούσαν πως θα δικαιώσει αυτούς και τις κατά καιρούς επιλογές τους, απομακρύνεται, αποτραβιέται όπως ο θαλασσινός ορίζοντας, όταν πλέει κάποιος μεσοπέλαγα..

Στα βιβλία, όπως και στη ζωή, στην αρχή σε απασχολούν η ομορφιά και η επιφάνεια (επίφαση), όσο περνούν τα χρόνια και τα νιάτα ξεθωριάζουν ψάχνεις πίσω από τις γραμμές για τις αιτίες των πραγμάτων. Σαν τα θαλασσινά νερά: Το καλοκαίρι καθρεφτίζονται τα σκάφη και οι μορφές αυτών που σκύβουν πάνω τους ακέριες, όταν όμως φουρτουνιάσουν, θρυμματίζονται οι εικόνες, ανεβαίνουν από τον πυθμένα φύκια και τα κύματα ξεβράζουν στις ακτές συντρίμμια ξεχασμένων ναυαγίων.

Η παραλαβή των βιβλίων θα γίνεται μετά την λήξη του διαγωνισμού από τον ΠΟΛΥΧΩΡΟ ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ (Ιπποκράτους 118), ενώ όσοι κατοικούν στη Θεσσαλονίκη από το ΟΞΥΓΟΝΟ (Ολύμπου 81). Στους υπόλοιπους νικητές από επαρχία θα αποσταλεί το βιβλίο ταχυδρομικά, εφόσον αναγράφεται στην Φόρμα Διαγωνισμού η διεύθυνση και το τηλέφωνό τους.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v