Εκδόσεις Καστανιώτη

Εκδόσεις Καστανιώτη
Το βιβλίο ΟΝΕΙΡΕΥΤΗΚΑ ΤΟ ΔΟΛΟΦΟΝΟ ΣΟΥ, ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΝΙΚΟΛΟΥΛΗ κερδίζει η: ΑΓΑΘΗ ΓΚΟΥΜΑ

Το βιβλίο Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΑΣΤΥΝΟΜΟΥ ΜΠΕΚΑ, ΣΥΛΛΟΓΙΚΟ κερδίζει ο: ΧΑΡΗΣ ΑΝΤΩΝΙΑΔΗΣ

Το βιβλίο ΤΕΛΟΣ ΚΑΛΟ ΟΛΑ ΚΑΛΑ, ΣΥΛΛΟΓΙΚΟ κερδίζει ο: ΑΝΔΡΟΝΙΚΟΣ ΙΑΚΟΥΜΙΔΗΣ

Το βιβλίο ΓΙΑ ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΠΩΣ ΝΑ ΜΙΛΗΣΩ, ΕΛΕΝΗ ΠΡΙΟΒΟΛΟΥ κερδίζει η: ΚΑΙΤΗ ΣΤΑΣΙΝΟΠΟΥΛΟΥ

Το βιβλίο ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΤΟΥ ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ, ΖΩΗ ΜΠΕΛΟΥΚΑ κερδίζει η: ΜΕΛΙΝΑ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΟΥ

Το βιβλίο ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ, ΘΟΔΩΡΗΣ ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΣ κερδίζει η: ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΣΑΛΠΕΑ

Το βιβλίο Η ΧΗΡΑ ΤΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ, ΦΙΛΟΜΗΛΑ ΛΑΠΑΤΑ κερδίζει η: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΤΣΟΥΚΑ

Το βιβλίο ΑΛ ΤΣΑΝΤΙΡΙ ΜΠΟΥΚ, ΛΑΚΗΣ ΛΑΖΟΠΟΥΛΟΣ κερδίζει η: ΑΡΓΥΡΩ ΛΙΤΣΑΚΗ

Το βιβλίο Η ΩΡΑ ΤΩΝ ΚΑΤΑΣΚΟΠΩΝ, ΤΖΟΝ ΛΕ ΚΑΡΕ κερδίζει η: ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΜΑΝΩΛΗ

Το βιβλίο ΜΙΑ ΑΨΟΓΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ, Π.ΝΤ. ΤΖΕΪΜΣ κερδίζει ο: ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ

Ονειρεύτηκα τον δολοφόνο σου, Αγγελική Νικολούλη
(Έκδοση: Ιούλιος 2012, σελ. 208, τιμή: 10 ευρώ)
Μια νεαρή και όμορφη κοπέλα εξαφανίζεται μες στη νύχτα. Στη μικρή επαρχιακή πόλη, αστυνομία και ντόπιοι λένε ότι χάθηκε στο δρόμο του εύκολου χρήματος. Μια δημοσιογράφος-ερευνήτρια αναχωρεί αμέσως για το ταξίδι της αναζήτησης. Με οδηγό τη διαίσθηση, ξεκινά από ένα παράξενο όνειρο για να φτάσει αργότερα σε μιαν απίστευτη αποκάλυψη. Μπαίνει σ’ ένα παρασκήνιο με υπόπτους, όπου ο ένας οδηγεί στον άλλο και όλοι μαζί συμμετέχουν σε μια τρελή ιστορία με γρίφους και αινίγματα. Αναζητά τον ένοχο απ’ τα σημάδια του. Παίζει μαζί του «τη γάτα με το ποντίκι». Μια αλλόκοτη σχέση την δένει με το δράστη. Η παράσταση δείχνει να μην έχει τέλος.

Μια πόλη-μυστήριο, με ανθρώπους που λένε λίγα αλλά ξέρουν πολλά. Ένα κρυμμένο ημερολόγιο, με αμαρτίες από το παρελθόν και προφητείες για το μέλλον. Ίντριγκες, έρωτες και πάθη, σε έντονους, κινηματογραφικούς ρυθμούς, με την αγωνία να μην εγκαταλείπει ποτέ τον αναγνώστη. Μια συναρπαστική περιπέτεια, ένα σενάριο από εκείνα που μόνο η ζωή ξέρει να γράφει.

Η επιστροφή του αστυνόμου Μπέκα, Συλλογικό
(Έκδοση: Ιούνιος 2012, σελ. 432, τιμή: 14 ευρώ)

Τι κοινό στοιχείο μπορεί να έχουν μεταξύ τους ένα «τελευταίο ραντεβού» στο Ζάππειο, ένας «ματωμένος γάμος» στη Χαλκιδική, τζόγος με ολέθριες συνέπειες στο Καφενείον «Των Φιλάθλων», ένας φόνος από βιβλιοφιλία, ένα υπηρεσιακό ταξίδι στη χιονισμένη Βενετία, ένα American Bar στη Θεσσαλονίκη, μια παλιά ιστορία από το εβραϊκό Ολοκαύτωμα, κοσμικές συγκεντρώσεις σε αθηναϊκά σπίτια, ή «ένας άνθρωπος με το λευκό κοστούμι»; Είναι ορισμένες από τις υποθέσεις που καλείται να εξιχνιάσει ο αστυνόμος Μπέκας, όπως τον επαναφέρουν στην Υπηρεσία δεκαπέντε διηγήματα από σύγχρονους συγγραφείς αστυνομικής λογοτεχνίας προς τιμήν του Γιάννη Μαρή (1916-1979).

Με την υπογραφή των Ανδρέα Αποστολίδη, Νεοκλή Γαλανόπουλου, Παναγιώτη Γιαννουλέα, Αντώνη Γκόλτσου, Τιτίνας Δανέλλη, Βασίλη Δανέλλη, Άννας Δάρδα-Ιορδανίδου, Δημήτρη Κεραμέα, Νίνας Κουλετάκη, Δημήτρη Μαμαλούκα, Τεύκρου Μιχαηλίδη, Αθηνάς Μπασιούκα, Γιάννη Πανούση, Αργύρη Παυλιώτη και Φίλιππου Φιλίππου.

Σε συνεργασία με την Ελληνική Λέσχη Συγγραφέων Αστυνομικής Λογοτεχνίας (ΕΛΣΑΛ).

Τέλος καλό, όλα καλά, Συλλογικό
(Έκδοση: Μάιος 2012, σελ. 184, τιμή: 10 ευρώ)
Τέλος καλό, όλα καλά
Ουίλλιαμ Σαίξπηρ

Μια κλασική ρήση που εκφράζει το αίσιο τέλος μιας περιπέτειας, μιας ερωτικής ιστορίας, μιας ταραχής, ενός δύσκολου ταξιδιού, μιας θύελλας, ή ακόμα ενός δυσάρεστου περιστατικού. Μια διαπίστωση που κάνουμε ανακουφισμένοι, βλέποντας την ελπίδα να έρχεται, την πόρτα του αδιεξόδου να ανοίγει ξαφνικά, το «ουδέν κακόν αμιγές καλού», όπως έλεγαν και οι αρχαίοι.

Οι ιστορίες αυτού του βιβλίου έχουν όλες καλό τέλος, αλλά είναι απρόβλεπτες. Γραμμένες σε δύσκολους καιρούς, δεν διεκδικούν απλώς το δικαίωμα στην ευτυχία, την ομορφιά, τη λύτρωση και το χαμόγελο• το κατακτούν διότι ο απόηχός τους έχει διάρκεια, καθώς υπογράφονται από σπουδαίους συγγραφείς.

Η Μάρω Βαμβουνάκη, ο Βασίλης Βασιλικός, ο Μιχάλης Γεννάρης, ο Κωστής Γκιμοσούλης, ο Στέφανος Δάνδολος, η Λένα Διβάνη, ο Γιάννης Καλπούζος, η Νένα Κοκκινάκη, ο Παναγιώτης Κουσαθανάς, ο Ανδρέας Μήτσου, ο Χρήστος Οικονόμου, ο Μάκης Πανώριος, ο Μανόλης Πρατικάκης, η Λουκία Ρικάκη, ο Αντώνης Σουρούνης, ο Αλέξης Σταμάτης, ο Δημήτρης Στεφανάκης, η Φωτεινή Τσαλίκογλου, ο Μιχάλης Φακίνος, ο Θανάσης Χειμωνάς και ο Νίκος Χρυσός, αναζητούν το καλό τέλος και τελικά το βρίσκουν. Απομένει στον αναγνώστη να το δει κι αυτός, για να βρει και ο ίδιος το καλό τέλος στη δική του ιστορία.

Για το όνειρο πώς να μιλήσω, Ελένη Πριοβοπούλου
(Έκδοση: Μάιος 2012, σελ. 672, τιμή: 18 ευρώ)
«Το πρωί της 9ης Μαρτίου 1944, εδολοφονήθη με περίστροφον ο φοιτητής της Νομικής Άγγελος Νοταράς, εις τον περίβολον της Αγίας Φωτεινής Ιλισού...»

Λίγα χρόνια αργότερα, από ένα απρόβλεπτο παιχνίδι της μοίρας, μια νέα και ανήσυχη γυναίκα, η Ροδή Σιμωνέτη, ανακαλύπτει τη φωτογραφία του Άγγελου. Το βλέμμα του τη μαγνητίζει. Η μυστηριώδης μορφή του τη σαγηνεύει. Θέλει να μάθει τα πάντα γι’ αυτόν. Να αναστήσει το παρελθόν του. Ερωτευμένη πλέον μαζί του, ξεκινά έναν αγώνα για να βρει τον εκτελεστή του. Βαδίζει πάνω στα ματωμένα ίχνη της Ιστορίας, σκαλίζει μνήμες και αρχεία και αποκρυπτογραφεί μεθοδικά την προσωπικότητα του Άγγελου. Με ασίγαστο το πάθος της έρευνας, θα γνωρίσει ονειροπόλους αλλά και δολοφόνους, αγίους αλλά και αμαρτωλούς, μέχρι που το νήμα της σκοτεινής αυτής υπόθεσης θα την οδηγήσει σε πρόσωπα και καταστάσεις που δεν μπορούσε καν να υποψιαστεί...

Ένα συγκλονιστικό μυθιστόρημα για το τέλος ενός ονείρου και το χάραμα ενός άλλου. Από τη συγγραφέα του μυθιστορήματος Όπως ήθελα να ζήσω (Βραβείο Αναγνωστών ΕΚΕΒΙ 2010).

Οι γυναίκες του Αυγούστου, Ζωή Μπελούκα
(Έκδοση: Μάιος 2012, σελ. 224, τιμή: 12 ευρώ)
Όταν κάθονταν και οι πέντε στις πολυθρόνες της αυλής και το μυαλό χαλάρωνε τις αντιστάσεις του, ήθελαν να μοιραστούν και αυτά που κρατούσαν κλειδωμένα, προφυλαγμένα από αδιάκριτα μάτια και αυτιά. Τις χώριζαν πολλά, αλλά τις ένωνε η φιλία. Τουλάχιστον στο παρελθόν και στο παρόν. Στο μέλλον; Ποιος μπορεί να πει πόσο σίγουρο είναι το μέλλον; Εξάλλου, όπως έλεγε κάποιος που ήξερε, «οι άντρες πρέπει να έχουν παρελθόν και οι γυναίκες παρόν. Το μέλλον είναι και για τους δύο αβέβαιο».

Η Ευτυχία, η Μαρίζα, η Βίκη, η Φωτεινή και η Χαρά: πέντε γυναίκες που ερωτεύονται, χαίρονται, πληγώνονται, χτίζουν μαζί και χώρια τα όνειρά τους. Τα γνωρίζει όμως όλα η καθεμιά για την άλλη; Θα ξεγυμνωθεί ο εαυτός τους, όταν ο πόνος εμποδίσει τις αναμνήσεις; Είναι ο χρόνος ο καλύτερος γιατρός; Και αν είναι έτσι, γιατί όταν η θύμηση ξαναζωντανεύει λόγια, ψέματα και πάθη, αυτός ο γιατρός απουσιάζει;

Φεβρουάριος, Θοδωρής Γεωργακόπουλος
(Έκδοση: Ιούλιος 2012, σελ. 352, τιμή: 15 ευρώ)
Τον Φεβρουάριο του 2011 ένας νέος άνδρας χάνει τη γυναίκα του σε τροχαίο ατύχημα. Ένα χρόνο αργότερα αποφασίζει να γράψει ένα βιβλίο για την απώλειά της, αλλά και για την απώλεια της δουλειάς του, του μέλλοντός του, της ταυτότητάς του, για την απώλεια κάθε ελέγχου στη ζωή του, για τις απότομες και μεγάλες απώλειες μιας χώρας ολόκληρης. Έχει, βεβαίως, τους δικούς του, προσωπικούς λόγους που γράφει. Όπως έχει και μυστικά να αποκαλύψει, από εκείνα που μόνο σ’ ένα μήνα σαν αυτόν, τον Φεβρουάριο του εξαγνισμού, μπορούν να φανερωθούν.

Ο Φεβρουάριος ήταν ένα πρωτοφανές εγχείρημα «δημόσιας» συγγραφής: κάθε μέρα και επί έναν μήνα ο συγγραφέας ανέβαζε το κεφάλαιο που ολοκλήρωνε στο www.februarios.com, ενώ οι αναγνώστες το διάβαζαν και το σχολίαζαν. Το γεγονός αυτό, καθώς και το ότι διαδραματίζεται σε μια Ελλάδα πραγματική, είχε ως αποτέλεσμα μεγάλες δόσεις αλήθειας να περνούν μέσα στο κείμενο, όπως μια ξαφνική νεροποντή, τα επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας, ο εμπρησμός δεκάδων κτηρίων στην πόλη, η ψήφιση του δεύτερου Μνημονίου από τη Βουλή, ο εκτροχιασμός μιας κοινωνίας προς έναν αβέβαιο προορισμό.

Η χήρα του Πειραιά, Φιλομήλα Λαπατά
(Έκδοση: Ιούλιος 2012, σελ. 320, τιμή: 16 ευρώ)
Στα 1910, η Λάουρα Αλφιέρι-Ρώμα εγκαθίσταται στον Πειραιά, μετά την απώλεια του ανθρώπου που αγάπησε περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο στη ζωή της. Ψάχνει το παρελθόν του, αναζητεί τα ίχνη του σε κάθε μέρος του σπιτιού, νιώθει την αύρα του στον κήπο, ακολουθεί τη σκιά του στους δρόμους του Πασαλιμανιού. Σε μια πόλη όμως μαγική και απρόβλεπτη τα πάντα μπορούν να συμβούν, και η περίφημη «Χήρα του Πειραιά» θα βιώσει μια συναρπαστική περιπέτεια, καθώς η μοίρα θα τη φέρει μπροστά σε αλλεπάλληλες ανατροπές. Κοντά της, άνθρωποι που ζουν τις δικές τους μικρές ή μεγάλες ιστορίες, από τα αρχοντικά της Καστέλας μέχρι τα πορνεία της Τρούμπας: η Ωραία Δαρδανέ, η καλοσυνάτη Μαρία-Βηθλεέμ, ο γιατρός Αλέξανδρος Σινόπουλος, ο εφοπλιστής Νικηφόρος Μάξιμος και άλλοι πολλοί, που συμπληρώνουν αυτή την εντυπωσιακή τοιχογραφία εποχής.

Στο νέο και άγνωστο για εκείνη κόσμο, η Λάουρα θα κυνηγήσει τον εαυτό της, αλλά και θα κυνηγηθεί από αυτόν. Θα αναρωτηθεί αν υπάρχει δεύτερη ευκαιρία, θα ταξιδέψει από το σκοτάδι στο φως και, τελικά, θα ανακαλύψει ότι η μεγαλύτερη ευτυχία είναι η αγάπη για τη ζωή.

Η συνέχεια του μπεστ σέλερ "Η ξυπόλυτη των Αθηνών" σε ένα αυτοτελές μυθιστόρημα που μας λυτρώνει.

Αλ Τσαντίρι Μπουκ, Λάκης Λαζόπουλος
(Έκδοση: Μάιος 2012, σελ. 256, τιμή: 14 ευρώ)
Η σάτιρα έχει την αθωότητα του παιδιού που δεν υπολογίζει τις συνέπειες. Αν αρχίσω να κάνω σκόντο σ’ αυτή την αθωότητα, δεν θα κάνω σάτιρα αλλά δελτίο ειδήσεων. Η σάτιρα δεν είναι βασισμένη στις ισορροπίες αλλά στην ανισορροπία. Το χιούμορ είναι φυσικά δημοφιλέστερο από την εξουσία. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι έχει μεγαλύτερη δύναμη από εκείνην: δεν αποφασίζει για τις ζωές των ανθρώπων, ενώ η εξουσία αποφασίζει, και μάλιστα συχνά αποφασίζει άδικα. Το χιούμορ είναι σαν να κοιτάς τον ουρανό: όποιος κι αν είσαι, αν κοιτάξεις ψηλά, την ίδια ανάταση σου δημιουργεί. Οι άνθρωποι νιώθουν λύτρωση όταν ακούνε δυνατά την ίδια τους τη σκέψη. Μια ελεύθερη σατιρική εκπομπή ξεφοβίζει τον κόσμο. Και μόνο μια κοινωνία που δεν φοβάται μπορεί να δημιουργήσει.
ΛΑΚΗΣ ΛΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

Γελάσαμε, συγκινηθήκαμε, αντιδράσαμε, ξεσηκωθήκαμε παρακολουθώντας το «Αλ-Τσαντίρι Νιουζ». Τώρα ο Μήτσος, η Ελενίτσα, η Χρυσούλα και οι άλλοι ήρωες της καθημερινότητάς μας εγκαταλείπουν για λίγο το στούντιο και κάνουν κατάληψη στο τυπογραφείο. Απολαύστε χωρίς τηλεκοντρόλ τα πιο σπαρταριστά και καυστικά κείμενα των τελευταίων χρόνων. Και μαζί τις εξομολογήσεις του Λάκη Λαζόπουλου στον Φώτη Απέργη για παλιά τραύματα και νέα θαύματα. Για τους μαρκαδόρους που λατρεύει και τους μιζαδόρους που παιδεύει. Για ό,τι τον συνεγείρει και ό,τι τον εξεγείρει.

Η ώρα των κατασκόπων, Τζον Λε Καρέ
(Έκδοση: Ιούνιος 2012, σελ. 416, τιμή: 15 ευρώ)
Άραγε πόσος καιρός έχει περάσει από την τελευταία φορά που η Υπηρεσία οργάνωσε μια επιχείρηση; Πάρα πολύς. Τώρα, όμως, έχει στα χέρια της μια υπόθεση. Ανεπιβεβαίωτα στοιχεία υποδεικνύουν ότι σοβιετικοί πύραυλοι εγκαταστάθηκαν κοντά στα δυτικογερμανικά σύνορα, ενώ παράλληλα ένα ζωτικής σημασίας φωτογραφικό φιλμ χάνεται και ένας αγγελιαφόρος βρίσκεται νεκρός. Η Υπηρεσία αναζητά κάποιον βετεράνο για να ξεμπλέξει το κουβάρι. Ο Φρεντ Λάιζερ, ένας γερμανόφωνος Πολωνός, πολιτογραφημένος Βρετανός, άλλοτε ικανός ασυρματιστής που τώρα ασχολείται με αυτοκίνητα, καλείται να υπηρετήσει ξανά το καθήκον και να σταλεί ανατολικά. Μόνο που τα πράγματα θα εξελιχθούν διαφορετικά από ό,τι σχεδιάζει η Υπηρεσία, και ο Λάιζερ θα βρεθεί εγκλωβισμένος σε ένα παιχνίδι χωρίς αρχή και χωρίς τέλος.

Από τα κλασικά κατασκοπευτικά έργα του Λε Καρέ γραμμένο αμέσως μετά τον Κατάσκοπο που γύρισε από το κρύο, το οποίο μεταφράζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα.

Μία άψογη δολοφονία, Π. Ντ. Τζέιμς
(Έκδοση: Ιούνιος 2012, σελ. 496, τιμή: 15 ευρώ)
Τι συμβαίνει στο Οίκημα των μαθητευόμενων νοσοκόμων Νάιτινγκεϊλ; Την ώρα που επιχειρείται μια εργαστηριακή άσκηση μαθητευόμενων νοσηλευτριών, μια φοιτήτρια, μια Νάιτινγκεϊλ, δολοφονείται με άγριο τρόπο. Τον πρώτο φόνο ακολουθεί δεύτερος και τότε καλείται ο Άνταμ Νταλγκλίς να λύσει το μυστήριο. Και ενώ η ατμόσφαιρα γίνεται όλο και πιο επικίνδυνη, ακόμα και για τη ζωή του ίδιου του Νταλγκλίς, μια τρίτη, ακόμα πιο φρικτή, δολοφονία ακολουθεί τις δύο πρώτες. Η λύση αποκαλύπτεται μόνο στις τελευταίες σελίδες του βιβλίου και ξαφνιάζει. Η συγγραφέας προχωρεί πέρα από τα ερωτηματικά που δημιουργεί ένα κλασικό αστυνομικό μυθιστόρημα. Οι χαρακτήρες, σχεδιασμένοι με εξαιρετική μαεστρία και εντελώς διαφορετικοί μεταξύ τους, περιγράφονται ως δυνάμει θύτες και θύματα. Έννοιες όπως ο έρωτας, η φιλία, το καθήκον, το δίκαιο και το άδικο συνεχώς τίθενται σε συνεχή αμφισβήτηση, ενώ η τελική λύση-κάθαρση έρχεται να ενσταλάξει μια αίσθηση αισιοδοξίας στον αναγνώστη για ένα λιγότερο ζοφερό μέλλον.

Η παραλαβή των βιβλίων θα γίνεται μετά την λήξη του διαγωνισμού από το κεντρικό βιβλιοπωλείο των Εκδόσεων Καστανιώτη (Ζαλόγγου 11, Αθήνα), ενώ για τους νικητές από επαρχία το βιβλίο θα αποστέλλεται ταχυδρομικά από τις εκδόσεις Καστανιώτη, εφόσον αναγράφονται τα στοιχεία τους (διεύθυνση και τηλέφωνο) στη Φόρμα Διαγωνισμού.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v