Εκδόσεις Επίκεντρο

Εκδόσεις Επίκεντρο
Το βιβλίο Έγινα Αυτός που είμαι, Θανάσης Βακαλιός κερδίζει η: ΜΑΡΙΑ ΙΜΕΡ

Το βιβλίο Η Θεσσαλονίκη του Γιώργου Ιωάννου, Έλενα Χουζούρη κερδίζει η: ΔΩΡΑ ΞΥΣΤΡΑ

Το βιβλίο Άγ(ρ)ια Παιδιά, Υ. Κοσμά, Γ. Πεχτελίδης κερδίζει η: ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΧΙΩΤΙΝΗ

Έγινα Αυτός που είμαι, Θανάσης Βακαλιός
(Έκδοση: Ιούλιος 2012, σελ. 360, τιμή: 19 ευρώ)
Το βιβλίο αυτό αποτελεί προσωπική μαρτυρία ενός αγωνιστή-διανοούμενου ταυτισμένου ιδεολογικά, πολιτικά, ηθικά και συναισθηματικά με την προσπάθεια κοινωνικής απελευθέρωσης του ανθρώπου.

Ο συγγραφέας στο βιβλίο του παρακολουθεί ως ερευνητής τον εαυτό του, επιχειρώντας να απαντήσει στο ερώτημα πώς ένα παιδί μιας φτωχής αγροτικής οικογένειας, με αρχικές σχολικές γνώσεις την έκτη δημοτικού ενός ελληνικού σχολείου της εποχής (δεκαετία του 1930 και 1944-1945, μετά τη βουλγαρική κατοχή) κατάφερε, «περνώντας» μέσα από διάφορες τυπικές και άτυπες σχολές, αφού στο μεταξύ με ατομική προσπάθεια είχε μάθει την ιδιαίτερα δύσκολη ουγγρική γλώσσα, να φοιτήσει σε ουγγρικό πανεπιστήμιο, να αποφοιτήσει με άριστα (με κόκκινο δίπλωμα, που το παίρνει ένας στους εκατό) και να φτάσει να γίνει πρωτοβάθμιος καθηγητής πανεπιστημίου, με 22 βιβλία στο ενεργητικό του, τα περισσότερα φιλοσοφικού και κοινωνιολογικού ενδιαφέροντος.

Παρουσιάζει ενδιαφέρον και το γεγονός ότι παρά τη σπανιότητα τέτοιων περιπτώσεων ανάδειξης ενός ατόμου, από το ελάχιστο στο μέγιστο, (ο Θ.Β. είναι ομότιμος καθηγητής πανεπιστημίου) δεν αισθάνεται, όπως γράφει, καμία απολύτως έπαρση. «Αισθάνομαι σαν να έφτασα εδώ που έφτασα κατά ένα φυσιολογικό τρόπο», αναφέρει χαρακτηριστικά στην εισαγωγή του. Ανάλογη είναι και η στάση του απέναντι στις καταστάσεις και στους ανθρώπους σε όλη την πορεία της ζωής του –ακόμα και σήμερα, πιστεύοντας ότι η κριτική εξέταση της ζωής τέτοιων περιπτώσεων παρουσιάζει κοινωνιολογικό, ψυχολογικό και φιλοσοφικό ενδιαφέρον.

Η Θεσσαλονίκη του Γιώργου Ιωάννου, Έλενα Χουζούρη
(Έκδοση: 2012, σελ. 224, τιμή: 14 ευρώ)
Υπάρχουν πόλεις της πραγματικότητας και πόλεις της φαντασίας. Η πόλη λειτουργεί ως μια δεξαμενή των αναμνήσεών μας. Οι χώροι της πόλης, διαμέσου του χρόνου που περνά, αποκτούν για τον καθένα μια ιδιαίτερη πολυσημία.

Η επανέκδοση της μελέτης της Έλενας Χουζούρη συμπίπτει με την επέτειο των 100 χρόνων από την ενσωμάτωση της Θεσσαλονίκης στην Ελλάδα. Η συγγραφέας αναλύει την σχέση του έργου του Γιώργου Ιωάννου με την Θεσσαλονίκη. Ιδιαίτερο ρόλο σε αυτό παίζει η γενέτειρά του, η οποία δίνεται όχι μόνο ως ένας συγκεκριμένος χώρος με τα μνημεία, τις γειτονιές, τους δρόμους, τους πρόσφυγες και την πολυπολιτισμικότητά της, αλλά και ως χώρος στον οποίο έζησε τα παιδικά και νεανικά του χρόνια. Ο βιωματικός χαρακτήρας και η μη γραμμική σύνθεση του χρόνου που χαρακτηρίζει τα κείμενα του Ιωάννου, όπου η αφήγηση μπορεί να ξεκινά από το παρόν ή το παρελθόν, συνθέτουν μία πολυπρισματική, ονειρική εικόνα της Θεσσαλονίκης.

Μία μελέτη που από τη δημοσίευσή της έως και σήμερα άνοιξε μία συζήτηση, με δημοσίευση πληθώρας κειμένων και μελετών, σχετικά με τη Θεσσαλονίκη ως λογοτεχνική πόλη μέσα από τα έργα των πεζογράφων.

Άγ(ρ)ια Παιδιά, Υ. Κοσμά, Γ. Πεχτελίδης
(Έκδοση: 2012, σελ. 272, τιμή: 16 ευρώ)
Ο τίτλος του βιβλίου αναφέρεται στις δύο κυρίαρχες οπτικές γύρω από την παιδική ηλικία. Η πρώτη παρουσιάζει τα παιδιά ως εγγενώς άγρια και απείθαρχα που γι’ αυτό πρέπει να κοινωνικοποιηθούν. Σύμφωνα με τη δεύτερη τα παιδιά είναι αγνά, αθώα, ευάλωτα και χρήζουν φροντίδας και προστασίας.

Οι αντιφατικές αυτές πεποιθήσεις είναι διάχυτες και στις λογοτεχνικές αναπαραστάσεις της παιδικής ηλικίας. Η λογοτεχνία άλλωστε παράγει ή προβάλλει τα σύμβολα, τους μύθους ή τις αξίες που αντιλαμβανόμαστε ως τη «συλλογική μας εικόνα». Κατά αυτό τον τρόπο αποκαλύπτουν τις κυρίαρχες εικόνες και τα πρότυπα που έχουμε για μια διάσταση του κόσμου, όπως η παιδική ηλικία.

Με αυτή την αφετηρία οι συγγραφείς αναλύουν το λόγο τριών δημοφιλών μυθιστορημάτων με ήρωες παιδιά: Ο Άρχοντας των μυγών του Γ. Γκόλντινγκ, Τη νύχτα που βασίλεψαν τα παιδιά του Μ. Λεντερίκ, και Πάντυ Κλαρκ, χα χα χα του Ρ. Ντόυλ. Για τη μελέτη του τρόπου παρουσίασης της παιδικής ηλικίας και την εξέταση του πώς οι αναπαραστάσεις αυτές επιβεβαιώνουν, αμφισβητούν ή ανασκευάζουν τις κυρίαρχες θεωρίες κοινωνικοποίησης, γίνεται χρήση εννοιολογικών εργαλείων της νέας κοινωνιολογίας της παιδικής ηλικίας.

Με τον τρόπο αυτό, εκτός από την αναγνώριση του με τον οποίο τα κείμενα συνδιαλέγονται με τις θεωρίες, καταδεικνύεται επιπλέον το γεγονός ότι οι αναπαραστάσεις για την παιδική ηλικία δεν είναι ουδέτερες, αλλά παράγουν και αναπαράγουν σχέσεις εξουσίας.

Η παραλαβή των βιβλίων θα γίνεται μετά την λήξη του διαγωνισμού από το κεντρικό βιβλιοπωλείο των Εκδόσεων Επίκεντρο (Κιάφας 5, Αθήνα, τηλ 210-3811077).
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v