iRadio GR: Τα Ερτζιανά στo iPhone

Ήταν ένα από τα ελάχιστα πράγματα που δεν υποστήριζε το iPhone. Η δυνατότητα να ακούσουμε τους αγαπημένους μας σταθμούς απουσίαζε πλήρως από τη συσκευή της Apple, γεγονός που έκανε κάτι παραπάνω από επιτακτική την ανάγκη για την ύπαρξη μιας αντίστοιχης εφαρμογής. Αυτό υλοποιήθηκε από δύο φίλους, τον Γιώργο και τον Παναγιώτη με το iRadio GR, το οποίο αποτελεί την νούμερο ένα εφαρμογή στο Ελληνικό App Store. Το iRadio GR διαθέτει ζωντανό streaming μέσω 3G ή Wi-Fi για την πλειοψηφία των ελληνικών και ξένων ραδιοφωνικών σταθμών, δυνατότητα αποθήκευσης των αγαπημένων, καθώς και ηχογράφησης εκπομπών και αποστολή τους μέσω mail. Ένας εκ των δύο δημιουργών, ο Παναγιώτης Μίλης, μιλάει για την επιτυχημένη εφαρμογή.

* Πώς γεννήθηκε η ιδέα πίσω από την εφαρμογή σας;

Ένα καλοκαίρι πριν μερικά χρόνια ένας εξαιρετικός ραδιοφωνικός παραγωγός με μεγάλη τεχνογνωσία στα ερτζιανά και με δικό του web radio, δέχτηκε μια ερώτηση από έναν παλιό του φίλο (τεχνοκράτη ειδικό στους server και παλιό προγραμματιστή) που μόλις το αφεντικό του, του είχε χαρίσει το παλιό της iPhone 3. "Γιώργο ξέρεις κάποια καλή εφαρμογή για ραδιόφωνο;".

Ο Γιώργος απάντησε: "Παναγιώτη δεν υπάρχει κάτι πραγματικά καλό... δεν φτιάχνουμε εμείς μια!"

Η μικρή ομάδα των 2 φίλων (Γιώργος και Παναγιώτης) ξεκίνησε ένα μαραθώνιο αγώνα και σε 3 μήνες είχε δημιουργήσει το iRadio GR v1.0. Η σειρά iRadio έμελλε να είναι μια από τις πιο αγαπημένες όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στην Ελληνόφωνη κοινότητα ανά τον κόσμο, αφού είχε τα μεγαλύτερα και τα περισσότερα ραδιόφωνα που υπάρχουν στο Ελληνικό διαδίκτυο. Η συνέχεια ήρθε με το Ραδιόφωνο, τη ναυαρχίδα των εφαρμογών, με σταθμούς από όλο τον κόσμο.

Υλοποιήθηκαν τόσο απλές όσο και μεγαλειώδεις ιδέες που στη συνέχεια αντέγραψαν, υπερήφανα, οι μεγαλύτερες εφαρμογές των πολυεθνικών κολοσσών (όπως η κλήση του τηλεφώνου του σταθμού μέσα από την εφαρμογή, οι χάρτες με τους σταθμούς σε κάθε πόλη, ενώ κάποιες παραμένουν ακόμη παγκόσμια μοναδικές όπως η ηχογράφηση φωνής και αποστολή στον ραδιοφωνικό παραγωγό σαν αφιέρωση ηχητική κλπ).

Σήμερα, οι πρώτες εκδόσεις των εφαρμογών μοιάζουν παλαιολιθικές. Εικαστικά πάντα είχαμε κρυμμένο άσσο στο μανίκι τον 3ο της ομάδας (ως μόνιμος πια συνεργάτης ο Κωνσταντίνος), o οποίος έχει με τη συμβολή μας δημιουργήσει πολύ προχωρημένα θέματα και λογότυπα για όλες τις εφαρμογές μας ή αυτές που ετοιμάζουμε για τρίτους.

* Ποιό είναι το Business model πίσω από μια ελληνική εφαρμογή; Μπορεί κάποιος να αποκομίσει κέρδος ανάλογο των εξόδων και αν ναι, πώς; Μπορεί να "σηκώσει" η ελληνική αγορά εμπορικά τουλάχιστον το κόστος;

Δυστυχώς μια εφαρμογή δεν μπορεί να σταθεί μόνο από την ελληνική αγορά. Τα κόστη ανάπτυξης, αν το κάνεις σοβαρά, είναι σημαντικά και ενώ το ποσό που ζητά ο δημιουργός είναι πραγματικά αμελητέο (ούτε ένα κουτάκι τσίχλες) μεγάλη ομάδα χρηστών ασκεί κακές κριτικές που ρίχνουν τις πωλήσεις των εφαρμογών ή ακόμη χειρότερο σπάει τις εφαρμογές για να τις έχει "δωρεάν". Εμείς πάντα επενδύαμε τα χρήματα που κερδίζαμε και οι πρώτοι 10.000 χρήστες του iRadio GR που το πήραν δωρεάν (ως η πρώτη μας προσπάθεια να γίνουμε γνωστοί σε μια εποχή που κανείς δεν το τολμούσε αυτό) έχουν ήδη λάβει πάνω από 10 αναβαθμίσεις με συνεχώς βελτιωμένη εφαρμογή σε λειτουργίες και εμφάνιση χωρίς να επενδύσουν δραχμή (ούτε ευρώ...).

Πρόσφατα δοκιμάσαμε το μοντέλο της δωρεάν εφαρμογής με όλες σχεδόν τις δυνατότητες σε αντάλλαγμα διαφήμισης. Αν και έχει αμελητέο αποτέλεσμα σαν χρήστες πιστεύουμε στην εποικοδομητική κριτική και στο δυνάμωμα όλων των Ελλήνων δημιουργών με πληρωμένες εφαρμογές, γιατί έτσι πρέπει, πρέπει να συνεχίσουν να παράγουν και όλοι πρέπει να το στηρίξουμε αυτό το σύστημα! 

* Πόσο σημαντικό είναι το feedback (θετικό/αρνητικό) από τους χρήστες της εφαρμογής; Πώς ανταποκρίνεστε στα αρνητικά σχόλια;

Με πολύ σεβασμό διαβάζουμε τα πάντα. Ειδικά τα αρνητικά σχόλια είναι για εμάς σχολείο. Είναι τόσα πράγματα που εμείς δεν μπορούμε να τα συλλάβουμε γιατί το μυαλό μας λειτουργεί διαφορετικά και αυτή την οπτική μας τη δίνουν οι χρήστες. Πραγματικά εκτιμούμε κάτι παιδιά που μας είπαν πράγματα για τις εφαρμογές όχι κολακευτικά αλλά άφησαν 3 αστέρια για να δώσουν θάρρος και κουράγιο να συνεχίσουμε. Ξέρετε κανείς δεν είναι τέλειος και οι εφαρμογές, παρά τον απόλυτα αυστηρό έλεγχο της Apple, παρουσιάζουν bugs και περίεργα κολλήματα όσο πιο πολύπλοκες γίνονται. Για ελάτε στη θέση μας και δεχτείτε ένα αστέρι και το σχόλιο "μάπα, μην το αγοράσει κανείς". Πως θα αντιδράσετε; Δεχτείτε τώρα πάλι ένα αστέρι και το σχόλιο "καλή προσπάθεια αλλά θα περίμενα να μην κρασάρει στα αγαπημένα...". Στη δεύτερη περίπτωση θα πεισμώναμε στο τρελό ξενύχτι να διορθώσουμε το σφάλμα, ενώ στην πρώτη θα χρησιμοποιούσαμε ότι forensic τεχνική γνωρίζουμε να βρούμε το φίλο μας που έγραψε το "μάπα" και να του επιστρέψουμε το σχόλιο με τον δικό μας ωραίο και γλυκό, επίσης, τρόπο ;-)

* Ποιά είναι τα μελλοντικά σας σχέδια για περαιτέρω ανάπτυξη της εφαρμογής;

Σήμερα στην ομάδα έχει προστεθεί ο Δημήτρης (έμπειρος προγραμματιστής, με φρέσκιες ιδέες που βελτίωσε πολλές εκατοντάδες γραμμές κώδικα). Ετοιμάζουμε μια έκδοση που θα κυκλοφορήσει σε μερικές εβδομάδες και θα έχει φρέσκο κώδικα στα περισσότερα σημεία της εφαρμογής. Θα γίνει ταχύτερη και θα αποκτήσει νέα μηχανή αναπαραγωγής για καλύτερη ακόμα ποιότητα ήχου. Εξάλλου το νέο iOS και οι νέες συσκευές που έρχονται δίνουν εξελιγμένο hardware και λειτουργικό. Πάντα οι καλοί developer πρέπει να ακολουθούν την Apple και να υποστηρίζουν όποιο νέο εργαλείο και δυνατότητα τους δίνει μέσα από τα μαγικά της μηχανάκια

Εμείς στη SmartApps θα συνεχίσουμε δυναμικά με αναβαθμίσεις αλλά και νέες εφαρμογές. Το χρωστάμε στην Apple, αλλά και στους Έλληνες χρήστες που μας ανέδειξαν την No1 Ελληνική ομάδα developer, τη μόνη με 2 θέσεις στο All Times Top Paid Apps in Greece, όπου κατέχουμε την 3η και 4η θέση με τα iRadio GR και Ραδιόφωνο (ακόμα ένας - φίλος πια - developer είναι στο Νο 9 και όλοι οι άλλοι στη δεκάδα είναι τεράστιες εταιρείες του εξωτερικού με δεκάδες ή και εκατοντάδες εργαζόμενους).
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v