Το Ελληνάκι: «Το ‘ταρακούνημα’ είναι που δημιουργεί και την επικοινωνία»

«Αυτός που κατάγεται από την Ελλάδα ή που ανήκει στο ελληνικό έθνος και που είναι υποχρεωμένος να ανέχεται Ελληναράδες», έτσι ορίζει το «Ελληνάκι» ο Κωστής, μέσα από ένα μπλογκ το οποίο ασχολείται ως επί το πλείστον με την πολιτική και την επικαιρότητα χωρίς να χάνει το κυνικό του ύφος.  

* Πώς ξεκίνησες/ Τι σε έκανε να ασχοληθείς με το blogging; Πώς γεννήθηκε η ιδέα πίσω από το blog σου;

Δεν έγινε κάτι δραματικό. Κάπου μέσα στη ραστώνη και τον ελεύθερο χρόνο του Αυγούστου, είχα μαζέψει διάφορες σκέψεις μέσα μου για τον τρόπο που λειτουργούν πολλά πράγματα και πολλοί άνθρωποι στην Ελλάδα, και είπα να τις αποτυπώσω διαδικτυακά. Οι αρχικές αναρτήσεις άλλωστε είχαν έντονο χιουμοριστικό και ειρωνικό ύφος και σκοπό είχαν να εκθέσουν αυτό που ονομάζω "ελληναρίστικη" νοοτροπία. Το ότι αργότερα ανακάλυψα ότι ο "Ελληναράς" τελικά υπάρχει παντού και κατέχει θέσεις ευθύνης, πολιτικής, και ότι τελικά πολλά γεγονότα της επικαιρότητας διαδραματίζονται λόγω αυτής της "ελληναριστικής" νοοτροπίας, με έκαναν να ασχοληθώ περισσότερο με την πολιτική και την επικαιρότητα. Αν στην πορεία το blog "σοβάρεψε", αλλά διατήρησε το κυνικό του ύφος, αυτό έγινε γιατί κάπως έτσι βιώνω προσωπικά την ελληνική πραγματικότητα τα τελευταία 4 χρόνια.

* Πιστεύεις ότι τα μπλογκ πρέπει να είναι επώνυμα ή ανώνυμα και γιατί;

Πιστεύω ότι πρέπει να υπάρχουν και επώνυμα και ανώνυμα μπλογκ, αρκεί να κινούνται μέσα στα όρια της νομιμότητας. Η συνεχιζόμενη συκοφαντική δυσφήμιση ή οι προσωπικές απειλές για παράδειγμα θα έπρεπε να διώκονται ποινικά. Είμαι υπέρμαχος της ελευθερίας του λόγου, όσο επικριτικός και αν είναι, αλλά δεν αντέχω με τίποτα την κουτοπονηριά και την δειλία που μπορεί να κρύβεται πίσω από μία ανώνυμη πηγή που συκοφαντεί, λασπολογεί και απειλεί.

* Τα σχόλια κάτω από τα μπλογκ είναι δημοκρατικός διάλογος ή καννιβαλισμός και trolling με τις... ευλογίες της ανωνυμίας; 

Τα σχόλια αποτυπώνουν το επίπεδο διαλόγου που έχει η κοινωνία μας. Δεδομένου ότι στην εποχή μας πλέον και η κοινωνία έχει ξεχάσει σε γενικές γραμμές πώς γίνεται ο σωστός διάλογος, δεν απορώ για το επίπεδο flaming που συναντά κανείς στα μπλογκ σήμερα. Και δυστυχώς, σπανίζουν πλέον τα διαδικτυακά μέρη που γίνεται σωστός και πολιτισμένος διάλογος. Δυστυχώς σε αρκετές περιπτώσεις χρειάζεται moderation, και αυτό όχι ως λογοκριτική μέθοδος, αλλά ως μέθοδος φιλτραρίσματος της ανούσιας φασαρίας. Η ανωνυμία προσθέτει περισσότερη φασαρία, γιατί πολύ απλά αυτός που γράφει αυτά που γράφει δεν αναλαμβάνει κάποια προσωπική ευθύνη, ούτε έχει κυρώσεις προς το πρόσωπό του. Και δεν αναφέρομαι σε ποινικές κυρώσεις, αλλοίμονο. Αλλά, όπως και να το κάνεις, πίσω από την ανωνυμία μπορείς να μιλάς και να προβάλλεις όποια περσόνα θες, χωρίς να επηρεάζεται η καθημερινότητά σου. Αυτή η ανευθυνότητα είναι και υπαίτια για το σημερινό trollοεπίπεδο.

* Το 2006 το ΤΙΜΕ είχε βγάλει πρόσωπο της χρονιάς τους bloggers γιατί μεταξύ άλλων "νίκησαν τους δημοσιογράφους στο δικό τους παιχνίδι". Σήμερα, μήπως έχει "ξεφουσκώσει αυτό"; Τι πιστεύεις;

Όταν το blogging γίνεται σωστά, παραμένει σημαντικός τρόπος επικοινωνίας και διάδοσης της πληροφορίας. Όταν είναι απλά ένα μέσο όπου ο κάθε παρανοϊκός γράφει το μακρύ και το κοντό του προσποιούμενος κάποια δημοσιογραφική ή νοητική αυθεντία, τότε υπάρχει πρόβλημα. Ο Aldous Huxley είχε γράψει ότι όταν η πληροφορία είναι ελεύθερη και προσβάσιμη από όλους, δεν υπάρχει λόγος να υφίσταται λογοκρισία, γιατί η αλήθεια χάνεται μέσα στα πολλαπλάσια ψέμματα. Το αξιόλογο blogging έχει μειωθεί, αλλά όσοι ασχολούνται και το ψάχνουν, ξέρουν πού μπορούν να το βρουν.

* Όταν ξεκίνησαν τα μπλογκ ήταν όντως κάτι το πρωτοποριακό και γαμάτο για την εποχή. Πιστεύεις ότι σήμερα συνεχίζουν να είναι;

Στο ξεκίνημα του blogging, όσοι εμπλέκονταν με αυτή την ιστορία, έβγαζαν πολύ πιο γνήσια πράγματα. Άλλοι bloggers προσπαθούσαν να διαδώσουν πληροφορίες που δεν διαδίδονταν από τα παραδοσιακά ΜΜΕ, άλλοι έβγαζαν πιο καλλιτεχνικές εκφράσεις, και άλλοι αποτύπωναν προσωπικές σκέψεις. Σε κάθε περίπτωση, υπήρχε μία μεγαλύτερη προσωπική προσπάθεια για το τελικό αποτέλεσμα. Πιστεύω ότι σήμερα όλη αυτή η ιστορία έχει ευτελιστεί. Φυσικά παραμένουν κάποιες από τις περιπτώσεις που προανέφερα αλλά αυτές αποτελούν ελάχιστες εξαιρέσεις, σε σχέση με την πλειοψηφία της υπάρχουσας κατάστασης. Σήμερα πιστεύω ότι το καλό blogging έχει περιοριστεί περισσότερο στην προσωπική έκφραση, παρά στην ιδέα ενός ανοιχτού χώρου διαλόγου, αφού και ο διαδικτυακός διάλογος περνάει κρίση.

* Θεωρείς πώς πίσω από το blogging κρύβονται οικονομικές "βλέψεις" από αυτούς που τα δημιουργούν ή το κάνουν απλά επειδή γουστάρουν;

Κάποιοι έχουν οικονομικές βλέψεις ή συνδέσεις με συγκεκριμένα επικοινωνιακά συμφέροντα και κάποιοι άλλοι απλά γουστάρουν. Δε νομίζω ότι είναι άσπρο - μαύρο η συγκεκριμένη ιστορία, αν και είναι άδικο πολλές φορές προς τους τελευταίους γιατί για πολλούς το blogging έχει ταυτιστεί με τους πρώτους.

* Υπάρχουν "αγαπημένα" σου posts από την... καριέρα σου στο blogging και αν ναι, ποιά είναι αυτά;

Τα έχω αναρτήσει στα "πιο χαρακτηριστικά" στο δεξί μενού του blog μου ;) Αν και προσωπικά μιλώντας υπήρξαν κάποιες αναρτήσεις που απλά απολάμβανα τη στιγμή που τις έγραφα. Για να βάλω και έναν ποιητικό τόνο, ήταν από τις στιγμές που το χέρι πληκτρολογούσε από μόνο του ακατάπαυστα. Και αυτές οι αναρτήσεις πιστεύω ότι βγάζουν αυτόν τον αυθορμητισμό και προς τα έξω, όπου διάφοροι άγνωστοι ταυτίζονται μαζί σου. Εν τέλει αυτή είναι η βαθύτερη ουσία του blogging. Κορυφαία ανάρτηση σε αυτή την κατηγορία ήταν αυτή με τίτλο "Εδώ σε θέλω μάγκα μου". Δεν ήταν καμία κορυφαία διανοητική ανάρτηση αλλά είχε πολύ προσωπικό χαρακτήρα με τον οποίο ταυτίστηκαν χιλιάδες επισκέπτες. Εκείνη την εβδομάδα για πρώτη φορά είχα μέσο όρο 9,500 hits την ημέρα.

* Υπάρχει δημοσίευση για την οποία έφαγες κράξιμο ενώ δεν το περίμενες; Ή απειλές από πρόσωπα που θίγεις;

Έχω αρκετούς "εχθρούς" και αρχικά αυτό με προβλημάτιζε, δεδομένου ότι στην καθημερινότητά μου είμαι μετριοπαθής χαρακτήρας και χαμηλών τόνων. Αν το σκεφτείς όμως αυτό κατά κάποιο τρόπο σημαίνει ότι ταρακουνάω κάποιους. Άλλους θετικά και άλλους αρνητικά. Δεν έχει σημασία. Το ταρακούνημα είναι που δημιουργεί και την επικοινωνία. Ανά καιρούς ενοχλεί ο κυνισμός και ο σαρκασμός μου, που είναι διάχυτα στοιχεία σε πολλές αναρτήσεις, πράγμα που κατανοώ απόλυτα, αλλά αυτά είναι μέρος του χαρακτήρα μου και δεν αλλάζουν εύκολα ;) Κάποιες ανώνυμες απειλές υπήρξαν ανά καιρούς αλλά και εκεί ισχύει ο χρυσός κανόνας του anti-trolling. Μην το "ταΐζεις" και θα φύγει.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v