Καμπάλα… πέντε αστέρων

Καμπάλα… πέντε αστέρων
Η εικόνα της τουριστικής ανάπτυξης που θέλει να αποκτήσει η χώρα υπάρχει στην Καμπάλα. Στα περίχωρα της πόλης που ακουμπά τους πρόποδες του Καυκάσου έχουν κατασκευαστεί την τελευταία πενταετία τουριστικά συγκροτήματα με προδιαγραφές και υπηρεσίες στο μέγιστο των αστέρων. Η θέα από τα δωμάτια είναι αυτή η ατελείωτη πράσινη θάλασσα από το ανέγγιχτο, που ευχόμαστε να παραμείνει, φυσικό μεγαλείο του Καυκάσου.

Στην Καμπάλα βρίσκονται και τα ερείπια μίας επιβλητικής πύλης. Πρόκειται για την Αλβανική αρχαία πρωτεύουσα με το ίδιο όνομα. Εγκαταλελειμμένη εδώ και αιώνες σήμερα ανασκάπτεται από την αρχαιολογική υπηρεσία φανερώνοντας μία εξελιγμένη πόλη με αποχετευτικό σύστημα, λουτρά κ.α. Εκεί πραγματοποιείται από το 2009 και το διεθνές μουσικό φεστιβάλ για το οποίο κάθε χρόνο συγκεντρώνονται μουσικοί από όλον τον κόσμο. Σε αυτά τα μέρη υπάρχει και μία μικρή αρχαία χριστιανική κοινότητα. Πρόκειται για τους Ουντι, τους χριστιανούς που δεν απαρνήθηκαν την θρησκεία τους ύστερα από την κάθοδο του Ισλάμ. Σήμερα μετριούνται σε μερικές χιλιάδες και λειτουργούν τις εκκλησίες τους σύμφωνα με το δικό τους τυπικό.

Ο δρόμος προς το αεροδρόμιο το βράδυ θυμίζει εικονική πραγματικότητα. Κτήρια που αναδύονται στον ορίζοντα με τα συνεργεία να δουλεύουν όλο το εικοσιτετράωρο. Πυραμίδες που φωτίζουν ατελείωτες γραμμές από νέον. Και γέφυρες που φαίνεται ο τελευταίος εργάτης να έχει φύγει χθες. Στο αεροδρόμιο του Μπακού, αποχαιρετούμε την χώρα που κάνει τα πάντα για να διεκδικήσει μία θέση στον παγκόσμιο χάρτη, που οι μέρες του είναι μετρημένες. Ήδη έχει αναλάβει το έργο του νέου αερολιμένα η διάσημη βρετανική κατασκευαστική εταιρεία "Arup" που έργα της είναι από την γέφυρα της χιλιετίας στο Λονδίνο μέχρι την όπερα του Σύδνεϋ.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v