Ελεύθερο ή οργανωμένο;

Ελεύθερο ή οργανωμένο;
Πήρατε την καινούρια σας σκηνή, γεμίσατε τα σακίδια με όλα τα απαραίτητα, και μένει μόνο να αποφασίσετε πού θα στήσετε το σπίτι των διακοπών σας. Το αν θα διαλέξετε ελεύθερο ή οργανωμένο κάμπινγκ εξαρτάται από μια πλειάδα παραγόντων, που έχουν να κάνουν με τον χαρακτήρα σας, το είδος των διακοπών που ονειρεύεστε, και το ποιους έχετε μαζί σας –τα μικρά παιδιά, για παράδειγμα, πιθανότατα θα βαρεθούν μετά τη δεύτερη μέρα που θα είστε μόνο εσείς, ο ήλιος και η θάλασσα στο ελεύθερο κάμπινγκ. Για να κάνουμε τη ζωή σας πιο εύκολη, φτιάξαμε έναν μίνι οδηγό για ελεύθερους κι οργανωμένους κατασκηνωτές.

Θα πάτε σε οργανωμένο κάμπινγκ αν:

- Ο λόγος για τον οποίο αποφασίσατε να κάνετε κάμπινγκ είναι, βασικά, το ταμείο που είναι μείον. Αν μπορούσατε να διαθέσετε μεγαλύτερο budget, θα προτιμούσατε σίγουρα ένα ενοικιαζόμενο δωμάτιο με θέα στη θάλασσα.

- Ανατριχιάζετε μόνο στο ενδεχόμενο να περάσετε μία εβδομάδα χωρίς σαμπουάν, αφρόλουτρο και τρεχούμενο ζεστό νερό.

- Είστε στέλεχος επιχείρησης, που πρέπει να έχει ρεύμα και να απαντά στο κινητό του ανά πάσα ώρα και στιγμή. Ναι, και στις διακοπές.

- Έχετε μικρά παιδιά, τα οποία κάπως πρέπει να απασχολούνται. Γιατί ωραίες οι βουτιές και το κυνήγι τζιτζικιών τα μεσημέρια, αλλά μετά τη δεύτερη μέρα ελεύθερου κάμπινγκ οι μικροί μπόμπιρες θα αρχίσουν να γκρινιάζουν ότι βαριούνται. Τα οργανωμένα κάμπινγκ έχουν παιδικές χαρές, δραστηριότητες, γήπεδα και υπαίθριους κινηματογράφους για να τα κρατήσουν απασχολημένα.

- Δεν θέλετε να έχετε άγχος στις διακοπές σας. Και το ότι κινδυνεύετε ανά πάσα στιγμή με πρόστιμο και αυτόφορο, επειδή κάνοντας ελεύθερο κάμπινγκ παρανομείτε, είναι αρκετά αγχωτικό.

- Δεν είστε παιδιά της φύσης, και σας τρομάζει το ενδεχόμενο να έρθετε αντιμέτωποι με τους κατοίκους της παραλίας –φιδάκια, έντομα, σαύρες και άλλα συμπαθή– χωρίς να έχετε άλλους ανθρώπους σε απόσταση ασφαλείας, για να καλέσετε σε βοήθεια.

- Πηγαίνετε διακοπές με την παρέα για να κάνετε καινούριες γνωριμίες, και όχι για να απομονωθείτε.

- Είστε κοινωνικοί τύποι και, ακόμα και αν δεν στοχεύετε στις νέες γνωριμίες, σας αρέσει η αίσθηση της κοινότητας που προσφέρουν τα οργανωμένα κάμπινγκ.

Θα κάνετε ελεύθερο κάμπινγκ αν:

- Ο λόγος για τον οποίο αποφασίσατε να κάνετε κάμπινγκ είναι η επαφή με την φύση. Αν θέλατε παροχές, ζεστό νερό και ηλεκτρικό ρεύμα, θα πηγαίνατε σε ξενοδοχείο.

- Θέλετε να απαρνηθείτε έστω και για λίγες μέρες τον δυτικό πολιτισμό μας στο σύνολό του. Ούτε φώτα, ούτε ρούχα, ούτε σαμπουάν με παράγωγα πετρελαίου. Μόνο τα αστέρια, το μαγιό σας και η θάλασσα.

- Είστε φρεσκο-ερωτευμένο ζευγάρι, και θέλετε να ζήσετε τον έρωτά σας μακριά απ’ όλους και απ’ όλα.

- Σας πήρε ο ύπνος κάποτε σε μια παραλία, κι από τότε ξέρετε ότι δεν υπάρχει μεγαλύτερη πολυτέλεια από το να αποκοιμιέστε με τον ήχο του κύματος στα πόδια σας, και να κάνετε την πρώτη βουτιά με την ανατολή του ήλιου, αμέσως μόλις ξυπνήσετε.

- Πιστεύετε ότι οι διακοπές και η θάλασσα είναι βασικά και αναφαίρετα ανθρώπινα δικαιώματα, και δεν πρέπει να συσχετίζονται με το αν και πόσα χρήματα έχει κανείς.

- Το budget σας φτάνει μόνο για τη βενζίνη που θα χρειαστείτε για να φτάσετε μέχρι τον προορισμό σας –άντε και για μερικά γεύματα.

- Σας εξιτάρει η ιδέα της περιπέτειας της αυτόνομης επιβίωσης στη φύση.

- Πιστεύετε ότι ο παράλογος ελληνικός νόμος που απαγορεύει το ελεύθερο κάμπινγκ πρέπει να καταργηθεί άμεσα, και θέλετε να υψώσετε την σκηνή σας σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

- Δεν έχετε κάνει ποτέ, και θέλετε να δείτε πώς είναι.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v