Ελληνικό μυθιστόρημα

Ελληνικό μυθιστόρημα
Θέλετε ένα βιβλίο στιβαρό και πολυσέλιδο για να περάσετε μαζί αγκαλιά τις κρύες νύχτες του χειμώνα; Ή μήπως προτιμάτε κάτι εύπεπτο για να χωνέψετε μετά τη γαλοπούλα; Αν βέβαια θέλετε ένα καλογραμμένο έργο που να αντανακλά την ελληνική πραγματικότητα, τότε μπορείτε να βρείτε πολλά φρούτα στο καλάθι των Χριστουγέννων:

- Βασιλική Πέτσα, “Θυμάμαι”, εκδόσεις Πόλις, 2011

Ένας φόνος έλκει ποικίλες αφηγήσεις από τα άτομα που γνώριζαν θύτες και θύμα. Οι αφηγήσεις περιστρέφονται γύρω από το κέντρο του φόνου χωρίς να τον αγγίζουν, ενώ κάθε πρόσωπο καταθέτει τη δική του στάση και στοχεύει σε διαφορετικό σημείο της ψυχολογίας, της κοινωνίας ή της ζωής.

- Μάκης Καραγιάννης, “Το όνειρο του Οδυσσέα”, Εκδόσεις Μεταίχμιο, 2011

Ο πανεπιστημιακός χώρος αποτελεί το πρόσφορο έδαφος, προκειμένου να συζητηθεί η χρεοκοπία των τριανταπέντε χρόνων που μεσολάβησαν ανάμεσα στη αισιοδοξία της αποκατάστασης της Δημοκρατίας και την ψευδαίσθηση ότι ιδέες και πολιτική υπάρχουν για να στηρίζουν την ευδαιμονιστική ευτυχία μας.

- Νίκος Παναγιωτόπουλος, “Τα παιδιά του Κάιν”, εκδόσεις Μεταίχμιο, 2011

Το μυθιστόρημα τραμπαλίζεται ανάμεσα στο 1979 και στο σήμερα, ανάμεσα σε μια εποχή νεανικών αναζητήσεων και στη σύγχρονη αλλαγή της γενιάς αυτής. Μια παρέα και ένα νησί μετά 30 χρόνια, ένας φόνος (ή ατύχημα) και όλα όσα μεσολάβησαν, στοιχειώνουν τη μεταπολιτευτική Ελλάδα.

- Τεύκρος Μιχαηλίδης, “Τα τέσσερα χρώματα του καλοκαιριού”, εκδόσεις Πόλις, 2011

Το θεώρημα των τεσσάρων χρωμάτων αποτελεί το μαθηματικό πόδι του έργου, ενώ το άλλο καλύπτει ο έρωτας τριών ζευγαριών, σε τρεις διαφορετικές περιόδους της ιστορίας. Η ερωτική απογοήτευση διαπλέκεται με την απεργία, τον πόλεμο, τον κοινωνικό αποκλεισμό, τις σχέσεις Ελλάδας και Ευρώπης.

- Γιώργος Ξενάριος, “Στην άκρη του κόσμου”, εκδόσεις Κέδρος, 2011

Μια πόλη της Λακωνίας πλήττεται στις αρχές του αιώνα από μια θανατηφόρο ασθένεια, που αποδεκατίζει τον πληθυσμό και τελικά αποφασίζεται μια γενναία έξοδος, προκειμένου να γλιτώσουν από τη μολυσμένη ατμόσφαιρα του τόπου τους. Παράλληλα, ένας γιατρός ονόματι Αλέξανδρος Σχινάς που φήμες λένε ότι μπορεί να δώσει λύση στο πρόβλημα διατάζεται να αφήσει το πόστο του στο βαλκανικό μέτωπο και να κατέβει στην Πελοπόννησο.

- Ευγενία Φακίνου, “Το τρένο των νεφών”, εκδόσεις Καστανιώτης, 2011

Η Φακίνου πάντα φλέρταρε με τη λογοτεχνία του μαγικού ρεαλισμού και τώρα φτιάχνει ένα πολύχρωμο υφαντό με δάνεια και απηχήσεις, ιστορίες και μαγικές σκηνές, ένα τρένο που μεγαλώνει τους επιβάτες του, καθώς αυτοί ξαναζούν το παρελθόν και οραματίζονται το μέλλον.

- Τάκης Θεοδωρόπουλος, “Η επιδημία”, εκδόσεις Πατάκη, 2011

Ο θεός της μετριότητας κατάφερε να κάνει όλη την Ελλάδα να γράφει ποίηση, αλλά φυσικά μέτρια. Οι παρενέργειες μιας τέτοιας στροφής δίνονται με χιούμορ και ειρωνεία, καθώς ο συγγραφέας στήνει μια αλληγορία που αποδίδει την κατάσταση μιας Ελλάδας με υψηλούς στόχους αλλά με χαμηλές δυνατότητες.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v