Καθιστικό: Ριζικές αλλαγές σε χαμηλές τιμές

Μαρία Κωνσταντινοπούλου, αρχιτέκτων μηχανικός παν. Πατρών: «Απλά αλλάζοντας θέση στα έπιπλα, το καθιστικό ανανεώνεται»

Aλλάξτε τη θέση των επίπλων: Ο πιο εύκολος και οικονομικός τρόπος να αλλάξετε το καθιστικό σας είναι να αλλάξετε τη θέση των επίπλων. Δείτε τον χώρο σας με διαφορετική ματιά. Στήστε τα έπιπλα αλλιώς και επαναπροσδιορίστε τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του καθιστικού σας.

Βάψτε τον χώρο: Δεν χρειάζεται να βάψετε όλο το δωμάτιο –το καθιστικό σας θα δείξει τρομερά ανανεωμένο βάφοντας μόνο έναν τοίχο, μία κολώνα ή μία γωνία του καθιστικού. Πιο οικονομικό είναι να βάψουμε μόνο έναν τοίχο σε πιο έντονο χρώμα από αυτό που ήδη είναι: π.χ. Ένα σκούρο γκρι, ένα καφέ στο χρώμα του πούρου, ένα γλυκό μουσταρδί, ή πράσινο ή βαθύ κόκκινο (πιο τολμηρά χρώματα), ή οτιδήποτε ταιριάζει με το χρώμα που κυριαρχεί στο καθιστικό μας.

Το κόστος των χρωμάτων και των υλικών που θα χρειαστείτε δεν θα ξεπεράσει τα 20 ευρώ.

Αντ’αυτού μπορείτε ακόμα να κάνετε μία τεχνοτροπία, π.χ. βαφή μαυροπίνακα (γράφεις με κιμωλία πάνω στον τοίχο ό,τι θες και σβήνει με σφουγγάρι –όπως στο σχολείο). Το κόστος για μια τεχνοτροπία είναι περίπου 40 ευρώ.

Βάλτε μια ταπετσαρία: Ένας κενός τοίχος αλλάζει με μια ταπετσαρία. Οι επιλογές πολλές: Απλή σε διάφορα χρώματα, ανάγλυφη, με σχέδια, ρίγες, λουλούδια. Χρήσιμο site είναι το www.mywall.gr, το οποίο περιέχει διάφορες ταπετσαρίες με τιμές, οδηγίες τοποθέτησης, ενώ δίνει τη δυνατότητα να κάνετε μια δική σας φωτογραφία ή εικόνα ταπετσαρία.

Αλλάξτε το ύφασμα του καναπέ: Μπορείτε να ανακαινίσετε το καθιστικό αλλάζοντας όχι τον καναπέ αλλά το κάλυμμα. Το κάλυμμα για έναν τριθέσιο -γωνιακός- καναπέ δεν χρειάζεται να σας κοστίσει περισσότερα από 200 ευρώ. Ωστόσο, οι τιμές κυμαίνονται ανάλογα με το ύφασμα που θα επιλέξετε και το μέγεθος του καναπέ. Αν δεν θέλετε να αλλάξετε το κάλυμμα του καναπέ, δοκιμάστε να απλώσετε σε αυτόν ένα ριχτάρι ή να βάλετε καινούριο ύφασμα στα μαξιλάρια.

Το κόστος για ριχτάρια και καλύμματα μαξιλαριών ξεκινά από 15 ευρώ –δοκιμάστε να τα αναζητήσετε σε μεγάλα καταστήματα όπως το ΔΙΑΦΑΝΟ και ο ΑΝΔΡΕΑΔΗΣ που έχουν συνέχεια προσφορές.

Αγοράστε ένα καινούριο χαλί ή μια μοκέτα: Ίσως φαίνεται πιο ακριβή λύση ανανέωσης, αλλά το site www.carpet.gr έχει πολλές επιλογές σε χαλιά και σε αρκετά καλές τιμές. Το χαλί δεν χρειάζεται να είναι τεράστιο και υπερβολικό για τις διαστάσεις του χώρου. Για να ξεχωρίζει και να αναδειχτεί περισσότερο μπορείτε να το επιλέξετε έτσι ώστε να κάνει αντίθεση με το πάτωμα: Π.χ. αν έχετε ανοιχτό ξύλο στο πάτωμα ένα χαλί σε πιο σκούρο χρώμα θα «φανεί» περισσότερο. Πιο οικονομικές είναι οι μοκέτες που κόβονται σε ό,τι μέγεθος θέλουμε. Το κόστος είναι από 20 ευρώ το τμ.

Χρησιμοποιήστε παλιά έπιπλα ή αντικείμενα:
Τρίψτε, βάψτε και άλλαξε χρώμα στον παλιό μπουφέ ή στην κονσόλα της γιαγιάς. Αλλάξτε ταπετσαρία στην παλιά πολυθρόνα. Χρησιμοποιήστε την παλιά δερμάτινη βαλίτσα για θήκη περιοδικών ή για να βάλετε μέσα γλαστράκια. Παλιά γυάλινα αλλά θαμπά πια βάζα ή κανάτες μπορούν να «ντυθούν» εύκολα με λίγη κόλλα και σπάγκο σε διάφορες αποχρώσεις και πάχη ή να βαφτούν.
Δείτε ιδέες ανανέωσης παλιών επίπλων σε παλαιότερο άρθρο.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v