Ολοκαίνουργιο DIY υπνοδωμάτιο με ελάχιστο κόστος

Ολοκαίνουργιο DIY υπνοδωμάτιο με ελάχιστο κόστος
Δήμητρα Πέππα, Αρχιτέκτων Μηχανικός ΕΜΠ: "Αφήστε την κρίση έξω από την κρεβατοκάμαρά σας"

«Συμβαίνει πολύ συχνά να βαριόμαστε το υπνοδωμάτιό μας και να αναζητούμε έξυπνους και οικονομικούς τρόπους να το ανανεώσουμε, ανανεώνοντας ταυτόχρονα και την διάθεσή μας», λέει η Δήμητρα η οποία προτείνει τις δικές της πρωτότυπες ιδέες:

Τοίχοι: Οι ρίγες, που είναι στη μόδα γενικώς για τους τοίχους αυτόν τον καιρό, μπορούν κάλλιστα να βρουν την θέση τους στην κρεβατοκάμαρά μας. Επιλέξτε έναν από τους τοίχους του δωματίου –κατά προτίμηση χωρίς σώμα θέρμανσης ή παράθυρα, εφοδιαστείτε με πλαστικό χρώμα της αρεσκείας σας, ένα ρολό, ένα πινέλο, ένα πλαστικό σκαφάκι, nylon (για να μην φάτε όλη την υπόλοιπη ημέρα καθαρίζοντας), χαρτοταινία, μέτρο και σπάγκο.

Στο ύψος της οροφής, στην γωνία με τον τοίχο τοίχο, σημαδέψτε με ένα μολύβι το φάρδος της κάθε ρίγας, ανάλογα με το φάρδος που εσείς προτιμάτε να έχουν οι ρίγες σας. Κόψτε ένα μακρύ κομμάτι σπάγκο –τόσο ώστε να ακουμπάει στο πάτωμα- και δέστε ένα βαρύ αντικείμενο στην άκρη (μία πέρα ή ένα μεταλλικό ή κεραμικό διακοσμητικό που μπορεί να έχετε). Στερεώστε με ένα καρφάκι το αυτοσχέδιο νήμα της στάθμης στο σημάδι της οροφής και αφήστε το να σταματήσει την ταλάντωση. Ακολουθήστε την κάθετη γραμμή που σχηματίζεται κολλώντας μία χαρτοταινία στον τοίχο, ώστε να καθορίσετε τα τμήματα του τοίχου που θα βαφτούν.

Μην αραιώσετε το χρώμα (ή τα χρώματα που θα χρησιμοποιήσετε) για να αποφύγετε τα «πολλά χέρια» βάψιμο. Αφού ολοκληρώσετε το βάψιμο, αφήστε να περάσουν 2-3 ώρες πριν αφαιρέσετε την ταινία.
Πόσο θα σας κοστίσει το παραπάνω DIY βάψιμο τοίχου;
*Χρώμα Vivechrom 1lt - 6€/lt κατά μέσο όρο (Με 1lt χρώματος καλύπτετε περίπου 10μ2 τοίχου)
*Πλαστικό σκαφάκι και ρολό - 4,20€ (σετ στα Praktiker)
*Πινέλο 4cm - 1,60€ (Χρωματοπωλεία/Praktiker)
*Nylon 4x2,50m - 1€ (σε χρωματοπωλεία)
*Χαρτοταινία Tesa 25mm – 2,20€ (σε βιβλιοπωλεία κ πολυκαταστήματα)
*Σπάγκος βαμβακερός κουβάρι 45gr – 0,65€ (σε Super Markets)
(tip: Στο www.vivechrom.gr μπορείτε να βρείτε δωρεάν το πρόγραμμα Vivedeco και ανεβάζοντας μία φωτογραφία του χώρου ή της επιφάνειας που θέλετε να βάψετε, να επιλέξετε το χρώμα που επιθυμείτε.)

Πόρτα: Σε περίπτωση που μαζεύετε flyers, διαφημιστικές κάρτες από καφετέριες ή καρτ ποστάλς από ταξιδιωτικούς προορισμούς, ήρθε ο καιρός να τα αξιοποιήσετε. Διαλέξτε αυτές που σας αρέσουν περισσότερο, τοποθετήστε μικρά σελοτέιπ ή ταινία διπλής όψης στην πίσω πλευρά τους και κολλήστε τις στον τοίχο, γύρω από την κάσα της πόρτας, για να δημιουργήσετε μία αυτοσχέδια, πολύχρωμα κορνίζα (κόστος selotape scotch; 0,55 ευρώ από χαρτοπωλείο).



Κρεβάτι:
Αν βαρεθήκατε το παλιό -φοιτητικό;- κρεβάτι σας, το οποίο τρίζει και σας… τρελαίνει, μία πρωτότυπή και… στιβαρή ιδέα είναι η εξής: Κρατήστε το στρώμα, πάρτε τηλέφωνο μία μάντρα πώλησης οικοδομικών υλικών και παραγγείλτε... τσιμεντόλιθους! Με διαστάσεις 30x15x18cm ο καθένας, υπολογίστε πόσους θα χρειαστείτε και τοποθέτησε πάνω τους το στρώμα σας. Industrial style στο λεπτό! Στις οπές τους μπορείτε να τοποθετήσετε κεράκια ρεσώ. Για να προστατευτεί το δάπεδο του δωματίου, κολλήστε στην κάτω πλευρά τους ένα κομμάτι τσόχα.

Για να ολοκληρωθεί το σύνολο, μας λείπει το κεφαλάρι: Πάρτε τετράγωνα μαξιλάρια και τοποθετήστε τα το ένα δίπλα στο άλλο στον τοίχο, με μικρά καρφάκια (φωτο). Αν πάλι σας αρέσει το… ρομάντζο, πάρτε ύφασμα γάζα σε όποιο χρώμα επιθυμείτε, στερεώστε στην οροφή, πάνω από το κέντρο του κρεβατιού, ένα μικρό γαντζάκι και κρεμάστε τη νέα σας κουνουπιέρα!
Κόστος για όλα τα παραπάνω;
*Τσιμεντόλιθος 30x15x18cm – περίπου 0,60€/τεμάχιο
*Κεριά ρεσώ – 3,39€ τα 100 τεμάχια (ΙΚΕΑ)
*Μαξιλάρια Gosa Slan 60x50 – 2,50€/τεμάχιο (ΙΚΕΑ)
*Τσόχα κομμάτι 30x45cm (αρκετό για 2 τσιμεντόλιθους) – περίπου 1,15€/τεμάχιο
*Γάζα – από 3-3,50€/τρέχον μέτρο (Υπάρχουν πολλά φθηνά καταστήματα πώλησης υφασμάτων στα στενά γύρω απο την Ερμού) ή εναλλακτικά κουρτίνα Lill 3,00x2,80μ ή Sarita 3,00x1,45μ - 4,99€ (ΙΚΕΑ)

Κομοδίνο: Με το νέο σας «λίθινο» κρεβάτι δεν ταιριάζει πλέον το παλιό σας κομοδίνο! Πάρτε 6-7 χοντρά βιβλία από τη βιβλιοθήκη σας (εγκυκλοπαίδειες, coffee table books κ.α.) και τοποθετήστε τα το ένα πάνω στο άλλο (όχι απαραίτητα ευθυγραμμισμένα) και όλα μαζί στο δάπεδο, δίπλα στο κρεβάτι σας. Voila! Κόστος; Μηδενικό.

Φωτισμός: Το Α και το Ω του υπνοδωματίου είναι ο φωτισμός. Με μία σειρά από χριστουγεννιάτικα λαμπάκια και μια συσκευασία χάρτινες θήκες για cupcakes φτιάχνετε εύκολα μία φωτεινή γιρλάντα για να κρεμάσετε πάνω στο κουρτινόξυλο. Τρυπάτε τον πάτο της θήκης έτσι ώστε να περάσει το λαμπάκι και είναι έτοιμη (φωτο).

Για το φωτιστικό οροφής, αγοράστε μία κλασική χάρτινη μπάλα-φωτιστικό και γκοφρέ χαρτί σε ό,τι χρώμα θέλετε. Κόψτε στρογγυλά κομμάτια από το γκοφρέ χαρτί και αρχίστε να τα κολλάτε πάνω στο φωτιστικό, με φορά από κάτω προς τα πάνω. Προτιμήστε κόλλα για υφάσματα. Εναλλακτικά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ρετάλια από υφάσματα (αν δεν έχετε ζητήστε ευγενικά από τη μοδίστρα της γειτονιάς ή από κατάστημα πώλησης υφασμάτων), κόψτε τα σε λωρίδες και κολλήστε τα πάνω στο χάρτινο φωτιστικό.
Κόστος;
*Χάρτινες θήκες cupcakes – 3€ τα 150 τεμάχια (CookShop)
*Χριστουγεννιάτικα λαμπάκια μήκους 4μ+καλώδιο – 5,95€ (Praktiker ή καταστήματα εποχιακών ειδών)
*Φωτιστικό Regolit – 1,99€ (IKEA)
*Γκοφρέ χαρτί 50x250cm – 1,30€ (Πλαίσιο ή βιβλιοπωλεία)
*Κόλλα UHU Textile – 2,94€ (Πλαίσιο)

Καθρέφτης: Σε ένα ελεύθερο τμήμα κάποιου τοίχου τοποθετήστε έναν ολόσωμο καθρέφτη και δώστε στο δωμάτιο την αίσθηση μεγαλύτερου χώρου με στυλ: κολλήστε στις άκρες του καθρέφτη (σαν κορνίζα) πολύχρωμη κορδέλα και πάνω σε αυτή διαφόρων μεγεθών κουμπιά. Εναλλακτικά μπορείτε να αγοράσετε γύψινη κορνίζα οροφής (υπάρχουν σε πολλά μεγέθη και διατομές), να τη βάψετε σε ένα έντονο φλούο χρώμα και να την κολλήσετε στις άκρες του καθρέφτη, δημιουργώντας τη δική σας κορνίζα (πιο οικονομική λύση είναι και οι κορνίζες από διογκωμένη πολυστερίνη).

Extra tip: Γύψινη κορνίζα οροφής μπορείτε να κολλήσετε ακόμη και απευθείας στον τοίχο και να τη χρησιμοποιήσετε για να κρεμάτε παπούτσια και ψηλοτάκουνα (φωτο).
Κόστος;
*Ολόσωμος καθρέφτης Bonnet 26x1,65 – 19,99€ (IKEA)
*Κορνίζες οροφής από διογκομένη πολυστερίνη – 1,5€/τρέχον μέτρο (σε καταστήματα υλικών δόμησης και χρωματοπωλεία)
*Χρωματιστές κορδέλες – από 2,50€/κουβάρι (είδη ραπτικής)

Ράφια: Σίγουρα έχετε αρκετά άδεια κουτιά παπουτσιών. Αφαιρέστε τα καπάκια τους, βάψτε τα κουτιά με τέμπερες ή spray σε διάφορα χρώματα της αρεσκείας σας ή ακόμα καλύτερα κόψτε διάφορες εικόνες από περιοδικά/εφημερίδες και με κόλλα stick ντύστε τα μέσα – έξω. Ενώστε τα μεταξύ τους με μικρά πιαστράκια/μεταλλικλά clips και φτιάξτε μια μικρή σύνθεση ραφιών. Μπορείτε ακόμη να τα καρφώσετε στον τοίχο, το ένα δίπλα στο άλλο, σε διάφορους σχηματισμούς (φωτο).
Κόστος;
*Κόλλα stick Q-Connect – 0,50€ (Πλάισιο)
*Μεταλλικά clips Q-Connect 24mm – 0,75€ τα 10 τεμάχια (Πλαίσιο)

Καλόγερος: Αν πετύχετε τον γείτονα να κλαδεύει τον κήπο του, ζητήστε του 3 χοντρά κλαδιά μήκους περ. 1,80μ. Αν ο γείτονας δεν έχει κήπο, μπορείτε να ζητήσετε από έναν ξυλουργό να σας τα κόψει, δε θα κοστίσουν περισσότερο από 5€. (Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και bamboo ή μεταλλικούς σωλήνες.) Προμηθευτείτε σπάγκο και 3 γαντζάκια κουζίνας. Δέστε μεταξύ τους τα 3 ξύλα με τον σπάγκο, ώστε να σχηματίζουν ένα τρίποδο που θα ισορροπεί. Βιδώστε τα γαντζάκια σε διαφορετικές θέσεις και έχετε γρήγορα έναν καλόγερο για το υπνοδωμάτιό σας (φωτο).
Κόστος;
*Σπάγκος κανάβινος 90gr – 0,90€ το κουβάρι
*Άγκιστρα Vippa – 2,99€ τα 4 τεμάχια (ΙΚΕΑ)
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v