Ψηφιακή τηλεόραση: Δείτε την… αλλιώς

Δορυφορική ή Ιντερνετική; Hol ή Connx; Nova, OTE ή μήπως On; Ανακαλύψτε την νέα εποχή της ψηφιακής τηλεόρασης μέσα από μια αναλυτική παρουσίαση των διαθέσιμων πακέτων, διαλέξτε αυτό που ταιριάζει περισσότερο στις ψυχαγωγικές σας ανάγκες και… καλές προβολές!
Ψηφιακή τηλεόραση: Δείτε την… αλλιώς
του Χρήστου Τζώρτζη

Ο χειμώνας που διανύουμε είναι σίγουρα ο πιο δύσκολος για τους περισσότερους από εμάς. Η κρίση έχει επηρεάσει τους πάντες και όλοι λίγο πολύ έχουμε αναθεωρήσει πολλά πράγματα στην καθημερινότητά μας. Ένα από αυτά είναι και οι έξοδοι. Φέτος το χειμώνα θα φορεθεί πολύ το "home sweet home" και μοιραία η οικιακή διασκέδαση θα αποκτήσει αναβαθμισμένο ρόλο.

Αυτός μπορεί να είναι ένας καλός λόγος, να "επενδύσετε" στην οικιακή διασκέδαση και αφού "κόψετε" budget από κάποια άλλη δραστηριότητα σας να αποκτήσετε επιπλέον επιλογές για τις ώρες που θα καθίσετε στο σπίτι. Η τηλεόραση – βασικό στοιχείο στην οικιακή διασκέδαση, μπορεί γίνει πιο ελκυστική και να σας κρατήσει καλύτερη παρέα.

Η ψηφιακή εποχή της ελεύθερης τηλεόρασης έχει βελτιώσει εμφανώς την ποιότητα προβολής των καναλιών, αλλά δεν ισχύει το ίδιο και με το περιεχόμενο. Η κρίση έχει χτυπήσει τα κανάλια και το πρόγραμμά τους. Αυτό μεταφράζεται σε λιγότερες επιλογές, ταινιών, σειρών, ντοκιμαντέρ, shows κ.ά. Είναι ακριβώς η εποχή που η συνδρομητική τηλεόραση μπορεί να αποτελέσει μια πολύ καλή διέξοδο.

Στη χώρα μας η πρόσβαση σε υπηρεσίες συνδρομητικής τηλεόρασης γίνεται, μέσω Internet και μέσω δορυφόρου. Στην πρώτη περίπτωση, δηλαδή συνδρομητική τηλεόραση μέσω Internet, δραστηριοποιούνται οι πάροχοι Internet (ISPs): η hol με το hol my tvο OTE με το ConnX TV και η On telecoms με το On TV.

Δορυφορική τηλεόραση, προσφέρει εδώ και χρόνια η Nova, ενώ πρόσφατα υπηρεσίες δορυφορικής τηλεόρασης έχει ανακοινώσει και ο OTE με το OTE TV. Πέρα από το περιεχόμενο, η συνδρομητική τηλεόραση ενσωματώνει και μια αρκετά ακόμη πλεονεκτήματα. Η εξάλειψη ή η δραστική μείωση διαφημίσεων, η δυνατότητα παγώματος του ζωντανού προγράμματος, η παρακολούθηση προγραμμάτων κατά βούληση (on demand), η εγγραφή προγραμμάτων, η μετάδοση εικόνας υψηλής ευκρίνειας κ.ά.

Τηλεόραση μέσω Internet (IPTV)

Ενημερωτικά το IPTV προκύπτει από τα αρχικά Internet Protocol ΤeleVision δηλαδή πρόκειται για Internet-ική τηλεόραση, στην οποία για να έχετε πρόσβαση σε αντίστοιχες υπηρεσίες χρειάζεστε τι άλλο; Internet.

Η ποιότητα σύνδεσης σας στο Internet θα πρέπει να είναι κατάλληλη ώστε να υποστηρίζει την αδιάλειπτη προβολή ζωντανού τηλεοπτικού προγράμματος, χωρίς διακοπές, "σπασίματα", θολούρες ή ότι άλλο επηρεάζει την τηλεοπτική απόλαυση. Για το λόγο αυτό οι πάροχοι IPTV ταυτίζονται με τους παρόχους Internet.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι για να αποκτήσετε πρόσβαση σε υπηρεσίες συνδρομητικής τηλεόρασης μέσω Internet θα πρέπει να έχετε ήδη ή να αποκτήσετε πρόσβαση στο Internet από την αντίστοιχη εταιρεία-πάροχο και μάλιστα να ελέγξετε αν το δίκτυο της εταιρείας επιτρέπει την προσφορά υπηρεσιών τηλεόρασης στην περιοχή σας. Υπάρχουν περιοχές που μια ένας πάροχος έχει δίκτυο Internet αλλά δεν είναι τέτοιας δυναμικής για να "σηκώσει" υπηρεσίες IPTV.

Όσο αφορά τον εξοπλισμό – τον οποίο οι εταιρείες προσφέρουν δωρεάν, θα χρειαστείτε ένα router για την πρόσβαση στο Internet και έναν αποκωδικοποιητή ο οποίος μεσολαβεί μεταξύ router και τηλεόρασης και αναλαμβάνει να μετατρέψει τα δεδομένα σε εικόνα για την τηλεόραση.

Hol my tv

Υπηρεσίες συνδρομητικής τηλεόρασης προσφέρει εδώ και αρκετό καιρό η hol, μέσω του δικτύου της. Το hol my tv μπορείτε να το αποκτήσετε εφόσον διαθέτετε ένα από τα πακέτα επικοινωνίας της εταιρείας, hol double-play, hol double-play GR ή hol adsl plus. Το επιπλέον κόστος ανέρχεται στα 8 ευρώ το μήνα και εκτός από την πρόσβαση στα κανάλια της υπηρεσίας, έχετε και πρόσβαση στο hol video club το οποίο περιλαμβάνει πολλούς δωρεάν τίτλους, ταινιών και σειρών. Πρόσφατα μάλιστα, η hol λανσάρισε την υπηρεσία hol video club ανανεωμένη, προσφέροντας στους συνδρομητές τη δυνατότητα να νοικιάσουν και να δουν νέες κυκλοφορίες ταινιών καταβάλλοντας ένα αντίτιμο (2,99 ευρώ/ταινία). Η hol προσφέρει δωρεάν τον εξοπλισμό ενώ υποστηρίζει και μετάδοση βίντεο υψηλής ευκρίνειας (HD) με επιπλέον κόστος.

Connx TV

Στο παιχνίδι του IP TV έχει μπει και ο OTE μέσω του ConnX TV. Η συνδρομητική υπηρεσία τηλεόρασης του OTE διαθέτει νέες κυκλοφορίες ταινιών και νέους κύκλους δημοφιλών σειρών, ενώ η εταιρεία έχει "επενδύσει" και στο αθλητικό περιεχόμενο. Μέσω των τεσσάρων αθλητικών καναλιών μπορείτε να δείτε (και σε HD) τα πρωταθλήματα Ισπανίας (Primera Division), Ιταλίας (Campionato), Γερμανίας (Bundesliga), το Κύπελλο Ελλάδας, τα Copa Libertadores και Formula 1. Οι υφιστάμενοι συνδρομητές ConnX μπορούν με κόστος 14,90 ευρώ/μήνα και 19,90 ευρώ/μήνα να αποκτήσουν πρόσβαση στα κανάλια του Family και Full Pack αντίστοιχα. Η υπηρεσία OTE Club On Demand (πλατφόρμα ταινιών) χρεώνεται 5,00 ευρώ/μήνα, ενώ υπάρχει και υπηρεσία ενοικίασης ταινιών με κόστος ανάλογα την ταινία (1,00- 4,50 ευρώ/ταινία).

On TV

Συνδρομητικές υπηρεσίες τηλεόρασης προσφέρει και η On Telecoms. Μάλιστα πρόκειται για μια από τις πρώτες (αν όχι η πρώτη) εταιρείες στην Ελλάδα που προσέφεραν υπηρεσίες IPTV στη χώρα μας. Βασικό πλεονέκτημα της υπηρεσίας On TV είναι η ποικιλία των διαθέσιμων καναλιών. Ωστόσο, η υπηρεσία μάλλον υπολείπεται σε blockbusters ταινιών και σειρών.

Οι υπηρεσίες IP TV είναι πλέον αξιόπιστες και οι εποχές που η πλατφόρμα Internet-ικής συνδρομητικής τηλεόρασης ήταν περισσότερο "out of order", έχουν παρέλθει. Όπως όλα δείχνουν, οι εταιρείες που έχουν σκοπό να δραστηριοποιηθούν στη συνδρομητική τηλεόραση, ασχολούνται όλο και λιγότερο με τις υποδομές και περισσότερο με το περιεχόμενο. Άλλωστε, το περιεχόμενο είναι αυτό που θα καθορίσει εν πολλοίς και την επιτυχία των υπηρεσιών IP TV. Κατά πόσο δηλαδή οι νέοι κύκλοι επεισοδίων δημοφιλών σειρών, τα blockbusters ταινιών και οι αθλητικές αναμεταδόσεις, καταφέρουν να πείσουν τον καταναλωτή να "περάσει" στη συνδρομητική τηλεόραση.

Δορυφορική τηλεόραση

Στο χώρο της συνδρομητικής δορυφορικής τηλεόρασης μέχρι πρότινος η παράσταση ήταν για ένα ρόλο. Η Nova έπαιζε χωρίς αντίπαλο μέχρι και πριν από λίγο καιρό, που ο ΟΤΕ ανακοίνωσε υπηρεσίες συνδρομητικής τηλεόρασης μέσω δορυφόρου. Βασικό και ακλόνητο πλεονέκτημα της δορυφορικής τηλεόρασης είναι ότι είναι διαθέσιμη σε όλη την επικράτεια και δεν εξαρτάται από τη διαθεσιμότητα του δικτύου ADSL.

Γεγονός είναι ότι η Nova είναι ο απόλυτος κυρίαρχος στη συνδρομητική τηλεόραση, με σημαντικές επενδύσεις, τόσο σε υποδομές, όσο κυρίως σε περιεχόμενο. Το περιεχόμενο της Nova παραμένει σχεδόν εκτός συναγωνισμού, αφού, πέρα από την αποκλειστική μετάδοση αγώνων του ελληνικού πρωταθλήματος (Super League), η Nova εξασφαλίζει εδώ και χρόνια τελευταία blockbusters ταινιών, πρόσφατους κύκλους σειρών, σημαντικά ντοκιμαντέρ αλλά και μια μεγάλη ποικιλία ειδησεογραφικών, παιδικών, μουσικών και άλλων καναλιών.

Από τότε μάλιστα που η Nova, εξαγοράστηκε από τη Forthnet, έχουμε και συνδυαστικές υπηρεσίες Forthnet και Nova, σε ιδιαίτερα ελκυστικές τιμές. Για πολλούς, η συγκεκριμένη κίνηση είναι μια "απάντηση" της Forthnet στις υπηρεσίες IPTV των ανταγωνιστικών της παρόχων Internet.

Η Forthnet προσφέρει αναμφισβήτητα το πιο πλούσιο περιεχόμενο συνδρομητικής τηλεόρασης, ενώ πρόσφατα έχει προβεί σε ανακοινώσεις που έχουν σαν σκοπό τον εμπλουτισμό των υπηρεσιών της. Η Nova προσφέρει, μέσω της πλατφόρμας της, εικόνας υψηλής ευκρίνειας (HD), ενώ έχει ανακοινώσει πιλοτικές μεταδόσεις 3D περιεχομένου με την αρχή να έχει γίνει με τον αγώνα Μίλαν – Μπαρτσελόνα για το Champions League στις 23 Νοεμβρίου. Παράλληλα η Forthnet προσφέρει στους συνδρομητές της, οι οποίο δεν έχουν συνδρομή Nova, τη δυνατότητα να παρακολουθούν επιλεγμένους αγώνες του ελληνικού πρωταθλήματος (Super League) μέσω του site www.novasport.gr.

Εμβόλιμα στην πρωτοκαθεδρία της Nova στην δορυφορική (και γενικότερα στη συνδρομητική τηλεόραση), μπαίνει ο OTE. Ο τηλεπικοινωνιακός κολοσσός της χώρας ανακοινώσε πριν από λίγο καιρό τη διάθεση υπηρεσιών δορυφορικής συνδρομητικής τηλεόρασης. Μένει να δούμε αν το "εκτόπισμα" του ΟΤΕ είναι ικανό να απειλήσει τη Nova. Η κρίση λειτουργεί ανασταλτικά στο να "ανοίξει" ο ΟΤΕ τα χαρτιά του, αλλά το βέβαιο είναι ότι μια εταιρεία σαν τον ΟΤΕ δεν μπαίνει σε ένα χώρο – αυτόν της δορυφορικής συνδρομητικής τηλεόραση, για να έχει ρόλο κομπάρσου.

Και τώρα τι επιλέγω;

Η επιλογή υπηρεσιών συνδρομητικής τηλεόρασης δεν μπορεί να είναι εύκολη και σίγουρα δεν υπάρχουν μονοσήμαντες ή αντικειμενικές απαντήσεις στο ερώτημα: " τώρα τι επιλέγω;"

Αυτό που θα καθορίσει τη δικής σας επιλογής είναι οι προσωπικές ανάγκες και το πώς "βλέπετε" εσείς την οικιακή διασκέδαση. Ένας σημαντικός παράγοντας είναι επίσης. η εταιρεία παροχής Internet που ήδη διαθέτετε.

Για παράδειγμα, αν είστε σινεφίλ και έχετε hol τότε τα επιπλέον 8 ευρώ το μήνα για τη υπηρεσία hol video club είναι μια πολύ καλή πρόταση. Αν είστε φίλαθλος και θέλετε να βλέπετε αγώνες του ελληνικού πρωταθλήματος (Super League), τότε οι συνδυαστικές υπηρεσίες Forthnet και Nova είναι σχεδόν μονόδρομος. Από την άλλη ο ΟΤΕ προσφέρει αξιόλογο αθλητικό και σινεφίλ περιεχόμενο, προσφέρει ποιοτικές υπηρεσίες (σταθερότητα δικτύου) και στηρίζεται και αυτός (ο ΟΤΕ) στο συνδυασμό υπηρεσιών τηλεόρασης και Internet.

Κόστος υπηρεσιών

Αναζητήσαμε τις τιμές των υπηρεσιών συνδρομητικής τηλεόρασης μέσω Internet και μέσω δορυφόρου για κάθε εταιρεία, ωστόσο – όσον αφορά τις υπηρεσίες συνδρομητικής τηλεόρασης μέσω Internet IP TV - αυτό που θα πρέπει να έχετε πρώτα απ' όλα εξασφαλίσει είναι, ότι οι υπηρεσίες της κάθε εταιρείας είναι διαθέσιμες στην περιοχή σας. Να έχετε επίσης υπόψη σας ότι οι εταιρείες συχνά πυκνά, "τρέχουν" διάφορα προγράμματα προσφορών και εκπτώσεων, που κάνουν τις υπηρεσίες πιο ελκυστικές. Βεβαίως όπως σε κάθε σας αγορά, θα πρέπει να είστε συγκρατημένοι και να διαβάζετε και τα "ψιλά γράμματα" σε κάθε προσφορά.

Δείτε αναλυτικά τις τιμές της κάθε εταιρείας στα υποθέματα του αφιερώματος.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v