Ημέρα 3η: Στα χνάρια του νερού

Ημέρα 3η: Στα χνάρια του νερού
Ένα μέρος της γοητείας της η Κωνσταντινούπολη το αντλεί από την αύρα της θάλασσας που την περιβάλλει, τη χωρίζει ή την ενώνει αν προτιμάτε σε τρία διαφορετικά μέρη. Οι αποβάθρες του Κεράτιου και του Βοσπόρου, τα καραβάκια που πηγαινοέρχονται διαρκώς στα νερά τους, αλλά και οι γέφυρες που ενώνουν δυο ηπείρους και περισσότερους από δεκαπέντε αιώνες μεταξύ τους είναι ένας ακόμη λόγος για τον οποίο αυτή η πόλη δε μοιάζει με καμία άλλη.

Πρωινό στην γέφυρα
Ίσως η πιο χαρακτηριστική εικόνα της Κωνσταντινούπολης, οι χιλιάδες γλάροι που πετούν πάνω από τα καλάμια των ψαράδων στη γέφυρα του Γαλατά, είναι το τέλειο σκηνικό για να ξεκινήσετε την εξερεύνηση του «υδάτινου στοιχείου» της Πόλης. Κάτω από την γέφυρα συνωστίζονται υπαίθρια εστιατόρια και ταβερνάκια που σερβίρουν ψάρι και –φυσικά– κεμπάπ, ενώ αν επιλέξετε να τη διασχίσετε από πάνω έχετε έξτρα μπόνους την υπέροχη θέα του λόφου του Sultanahmet, με τους μιναρέδες του να υψώνονται προς τον ουρανό.

Η όχθη απέναντι από εκείνη του Γαλατά λέγεται Eminönü, και φιλοξενεί την μεγάλη πλατεία του επιβλητικού Γενί Τζαμί (το όνομα του οποίου σημαίνει «νέο», οξύμωρο αν σκεφτεί κανείς πως μετρά ήδη τέσσερις αιώνες ζωής), την μυρωδάτη, σκεπαστή Αγορά των Μπαχαρικών και τον εντυπωσιακό σιδηροδρομικό σταθμό με την αμαξοστοιχία του Orient Express αιώνια σταθμευμένη απέξω. Από τις αποβάθρες του Eminonu ή του Karaköy, στις αντίστοιχες άκρες της Γέφυρας του Γαλατά, μπορείτε να πάρετε το ferry που διασχίζει τον Κεράτιο και καταλήγει στο Πατριαρχείο στο Φανάρι, και τη Μονή της Χώρας.

Μεσημέρι στη Μονή της Χώρας
Κτισμένη το 527 μ.Χ., έξω από τα τείχη του Κωνσταντίνου, η Μονή της Χώρας είναι ένα από τα εντυπωσιακότερα αξιοθέατα, αν μη τι άλλο για τα μοναδικά ψηφιδωτά της, που απεικονίζουν σκηνές από την ζωή του Ιησού και της Παναγίας, και τα οποία είναι εκπληκτικά καλοδιατηρημένα. Ακριβώς δίπλα στην Μονή της Χώρας, το εστιατόριο Asitane «ζωντανεύει» την οθωμανική κουζίνα των σουλτάνων μέσα από κείμενα της εποχής και το αποτέλεσμα, που σερβίρεται στον καταπράσινο κήπο του, είναι απλώς συγκλονιστικό. Οι τιμές κυμαίνονται στα 25-30€ το άτομο, για πλήρες γεύμα με κρασί.

Απόγευμα στον Βόσπορο
Χωρίς να θέλουμε να υπονοήσουμε πως οι περίφημες κρουαζιέρες του Βοσπόρου δεν αξίζουν τον χρόνο ή τα χρήματα που απαιτούν, αν βρεθείτε στην Πόλη μόνο για τρεις μέρες και/ ή με περιορισμένο budget, μπορείτε να απολαύσετε την θέα της από το νερό περνώντας απλά στην ασιατική πλευρά με ένα από τα ferries της γραμμής. Αν μη τι άλλο, γιατί πότε άλλοτε θα έχετε την ευκαιρία να «πεταχτείτε για ένα καφεδάκι στην Ασία» και να γυρίσετε μετά από λίγη ώρα;

Τα ferries που ανεβοκατεβαίνουν διαρκώς τον Βόσπορο και τον Κεράτιο ισοδυναμούν με αστική συγκοινωνία, το εισιτήριό τους κοστίζει κάτι λιγότερο από 1€ και η ιδανική ώρα για να επιστρέψετε από την Ασία είναι αργά το απόγευμα, για να απολαύσετε κι ένα μοναδικό ηλιοβασίλεμα εν πλω. Το ταξίδι από την μια ήπειρο στην άλλη διαρκεί περίπου ένα τέταρτο. Δείτε εδώ πληροφορίες και αξιοθέατα στην ασιατική πλευρά της Κωνσταντινούπολης.

Δείπνο με θέα 
Αποχαιρετίστε την Κωνσταντινούπολη όπως της αρμόζει, με ένα ατμοσφαιρικό δείπνο σε κάποια από τις φημισμένες ταράτσες της, απ’ όπου θα χαζεύετε τα φώτα της να απλώνονται ως εκεί που φτάνει το μάτι και τους γαλαζωπούς μιναρέδες της να υψώνονται προς τον ουρανό. Εμείς προτείνουμε το Tarihi Karaköy Balik Lokantasi στην όχθη του Karaköy, πολύ κοντά στη γέφυρα του Γαλατά, που είναι μία από τις καλύτερες –και οικονομικότερες– επιλογές για ψάρι και λοιπούς θαλασσινούς μεζέδες. Φροντίστε έγκαιρα τις κρατήσεις σας, καθώς ειδικά Παρασκευή και Σάββατο επικρατεί το αδιαχώρητο, και ζητήστε οπωσδήποτε τραπέζι σε ένα από τα ψηλότερα μπαλκόνια. Η θέα θα σας αποζημιώσει, το ίδιο και οι τιμές που κυμαίνονται στα 15-20€ το άτομο.

Πώς θα πάτε
Με πτήση της Olympic Air, της Aegean ή της Turkish Airlines, σε μία περίπου ώρα, και σε τιμές που ξεκινούν από 104€ μετ’ επιστροφής και φόρων.

Πού θα μείνετε
Troya Hotel: Μία από τις καλύτερες επιλογές διαμονής στο Beyoglu, μιαν ανάσα από την Istiklal, διαθέτει minimal chic δωμάτια, δωρεάν wi-fi, ταράτσα με πανοραμική θέα και γιγάντιο μπουφέ πρωινού. Οι τιμές για το δίκλινο ξεκινούν από 70€. Κρατήσεις και μέσω του Booking, από εδώ.

Hotel Au Pera: Στεγασμένο σε ένα διατηρητέο κτίριο του 19ου αιώνα πολύ κοντά στον Πύργο του Γαλατά, και προσφέρει όμορφα διακοσμημένα δωμάτια με παροχές που περιλαμβάνουν wi-fi και δορυφορική τηλεόραση. Οι τιμές ξεκινούν από 75€. Κρατήσεις και μέσω του Booking, από εδώ.

Asitane Life Hotel: Στην καρδιά του Sultanahmet, τα δωμάτια του Asitane διακοσμούνται με έπιπλα αντίκες, αγναντεύουν από τα μπαλκονάκια τους την θάλασσα, και εξοπλίζονται με δωρεάν wi-fi. Οι τιμές ξεκινούν από 59€ για το δίκλινο με πρωινό. Κρατήσεις και μέσω του Booking, από εδώ

Istanbul Port Hotel: Στην περιοχή Beyazit, πολύ κοντά στο παζάρι, διαθέτει ρομαντικά διακοσμημένα δωμάτια σε τιμές που ξεκινούν από 59€. Κρατήσεις και μέσω του Booking, από εδώ
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v