Άρτζι Λούλατζης: «Πρέπει να εκπέμπεις αλήθεια συνεχώς και να μην είσαι δήθεν»

Άρτζι Λούλατζης: «Πρέπει να εκπέμπεις αλήθεια συνεχώς και να μην είσαι δήθεν»
Τι σε ώθησε να αρχίσεις να γράφεις και ποια ανάγκη σου εξυπηρετεί η ενασχόληση με το τραγούδι;

Ξεκίνησα να γράφω μουσική κυρίως με σχολικά συγκροτήματα, ξέρεις "ροκάραμε" και θέλαμε να γράφουμε και τα δικά μας τραγούδια. Το τραγούδι, η σύνθεση, ο στίχος και η μουσική γενικότερα εξυπηρετεί προσωπικά την ανάγκη για ζωή. Με γεμίζει όλο αυτό και με κάνει καλύτερο άνθρωπο αν θέλεις.

Σε μια εποχή όπου το αγγλόφωνο τραγούδι έχει γίνει μόδα και όλο και περισσότεροι το προτιμούν, θεωρείς ότι ο ελληνικός στίχος και η παράδοση έχουν μπει στο ράφι της ιστορίας;

Εγώ θεωρώ πως εδώ και δεκαετίες έχει μπει και έχει επηρεάσει κόσμο η αγγλόφωνη μουσική. Ακόμα και πάρα πολλά ελληνικά συγκροτήματα έχουν επιρροές από την διεθνή σκηνή και δεν είναι κακό αυτό. Ιδιαίτερα αν αναφερόμαστε περισσότερο στην ροκ. Όσον αφορά τώρα το δεύτερο σκέλος της ερώτησης πιστεύω πως όσο υπάρχουν μουσικοί, στιχουργοί, συνθέτες και καλλιτέχνες όπως ο Σωκράτης Μάλαμας, ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου, ο Γιάννης Χαρούλης , ο Αγγελάκας και αρκετοί άλλοι οι οποίοι συνδυάζουν τον ελληνικό στίχο και την παράδοση επάνω σε ένα δικό τους πιο προσωπικό ύφος , δεν θα μπει στο ''ράφι''. Ότι και να γίνει , Έλληνες είμαστε και πάντα ο κόσμος θα αναζητά την παράδοση και εκεί θα βρίσκει την ελευθερία, την μοναξιά, το γέλιο και το δάκρυ.

Πόσο βοηθάνε οι παλιοί και ήδη καταξιωμένοι τους νέους που θέλουν να ασχοληθούν με την τραγουδοποιϊα και τη μουσική γενικότερα;

Εδώ είναι περίεργα τα πράγματα. Υπάρχουν καλλιτέχνες οι οποίοι μπορεί και να σε βοηθήσουν, αλλά θα πρέπει να υπάρχει τρομερή συγκυρία και τύχη. Δηλαδή για να πας σε μια συναυλία όπου θα βρεις τον καλλιτέχνη , θα του δώσεις το cd σου, θα το ακούσει και θα επικοινωνήσει μαζί σου... Παίξε Joker καλύτερα. Υπάρχουν περιπτώσεις πάντως που γνωρίζω από συναδέλφους, στις οποίες έχουν βοηθήσει κάποιον που πραγματικά άξιζε. Από την άλλη, η άποψη μου είναι ότι αν αξίζεις και έχεις να προσφέρεις, κάποια στιγμή θα τα καταφέρεις από μόνος σου. Αν πορεύεσαι με αγάπη γι' αυτό που κάνεις και έχεις υπομονή όλα θα έρθουν όπως εσύ θέλεις.

Οι δισκογραφικές έχουν πεθάνει; Ποντάρουν σε νέο υλικό; Το Ίντερνετ τι ρόλο θα παίξει τα επόμενα χρόνια όσον αφορά τη μουσική;

Οι δισκογραφικές εταιρίες σίγουρα περνάνε μια σημαντική κρίση, αφού δεν υπάρχουν χρήματα για να πληρωθούν οι παραγωγές, όπως γινόταν παλαιότερα. Πόσο μάλλον σε πρωτοεμφανιζόμενους καλλιτέχνες. Αρκετές εταιρίες έχουν ήδη κλείσει και πολλές είναι σε οριακό στάδιο. Πλέον, είναι πιο εύκολο να κάνεις ένα δίσκο μόνος σου, απλά είναι δύσκολο να έχεις πρόσβαση στο ραδιόφωνο. Εκεί θα μπορούσε να βοηθήσει μια δισκογραφική εταιρία. Βέβαια το διαδίκτυο έχει κάνει πολύ αισθητή την παρουσία του στη ζωή μας και η γνώμη μου είναι ότι βοηθάει σε τεράστιο βαθμό νέους και όχι μόνο καλλιτέχνες. Μπορείς να ψάξεις και να βρεις μουσικές που ίσως δεν θα άκουγες ποτέ σε κάποιο ραδιόφωνο. Τελευταία πολλοί βάζουν τον καινούργιο τους δίσκο στο Internet για free download , βλέπε Radiohead , Φίλλιπος Πλιάτσικας , πράγμα που σημαίνει ότι παίζει καθοριστικό ρόλο και θα συνεχιστεί αυτό στο μέλλον σε πιο έντονο βαθμό.

Ποιες οι επιθυμίες, οι φιλοδοξίες αλλά και οι φόβοι σου;

Επιθυμία μου είναι να ζούμε σ' έναν κόσμο καλύτερο με περισσότερη συμπόνια και αγάπη. Να εκτιμά ο άνθρωπος τη ζωή , τη φύση και την ειλικρίνεια. Να μην χρειάζεται στον βωμό της επιβίωσης να πατάμε και να τρώμε ο ένας τον άλλο. Να μην υπάρχει μίσος και αντιζηλία. Ξέρω ότι ίσως μιλώ για έναν κόσμο ουτοπικό κι ονειρικό, μα μόνο έτσι θα μπορέσεις να νιώσεις πραγματική ελευθερία, πραγματική αγάπη, πραγματική ζωή.

Φιλοδοξία μου είναι μέσα από την μουσική μου να μπορέσω να συμβάλω με τον τρόπο μου στο να κάνω μια μερίδα του κόσμου να εκφράσει τα συναισθήματα της ελεύθερα. Να μην καταπιέζεται για τίποτα, να γελάει και να κλαίει όποτε το νιώθει. Είναι πραγματικά πολύ όμορφο και απίστευτο το συναίσθημα όταν κάποιος σου λέει ότι με ένα τραγούδι σου κατάφερε να ξεπεράσει ή να βιώσει κάποια κατάσταση της ζωής του. Ένας από τους φόβους μου που σκέφτομαι πιο συχνά είναι η αποξένωση των ανθρώπων. Να μην παγιδευτεί και κλειστεί μόνιμα στην μοναξιά του ο άνθρωπος.

Νεότητα, ταλέντο, φήμη και...ματαιοδοξία; Πώς ελέγχεται και τελικά χρειάζεται να την ελέγξει ένας καλλιτέχνης;

Είναι δώρο Θεού να έχει κάποιος ταλέντο. Από κει και πέρα πρέπει να συμβάλεις με προσωπική προσπάθεια για την εξέλιξή του. Όταν όλο αυτό το σύνολο φέρει την φήμη και την ''διασημότητα'' ας πούμε , γίνονται πολύ λεπτές οι ισορροπίες. Πρέπει να συνεχίσεις να είσαι ο εαυτός σου και να προσφέρεις το ίδιο. Πρέπει να εκπέμπεις αλήθεια συνεχώς και να μην είσαι δήθεν. Έχω γνωρίσει αρκετούς που την ψώνισαν και ξέφυγαν χωρίς να υπάρχει ουσιαστικός λόγος. Αποτέλεσμα σε σύντομο χρονικό διάστημα να έχουν χάσει ανθρώπους σημαντικούς για τη ζωή τους από δίπλα τους και να βυθίζονται σε κατάθλιψη. 

Εμένα δεν είναι κύριος μου στόχος η διασημότητα. Τώρα αν ακουστεί η μουσική μου σε μεγάλο βαθμό, ας είναι καλοδεχούμενο. Αυτό που με απασχολεί περισσότερο είναι να γράφω την μουσική και τον στίχο που με εκφράζει, να είμαι ο εαυτός μου και να μην διστάζω να πειραματίζομαι. Ακόμα κι αν αυτός ο πειραματισμός με οδηγήσει σε άλλα μουσικά μονοπάτια. Το να κάνεις αυτό που γουστάρεις είναι πραγματικά υγιές όταν αφορά τα θέλω σου και την ζωή σου την ίδια.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v