Ρους: «Ο θάνατος με φοβίζει»

Ρους: «Ο θάνατος με φοβίζει»
Τι σε ώθησε να αρχίσεις να γράφεις και ποια ανάγκη σου εξυπηρετεί η ενασχόληση με το τραγούδι;

Όταν άκουσα ουσιαστικά τις πρώτες κασέτες μου αισθάνθηκα μια επιθυμία απροσδιόριστη.Ένα συναίσθημα το οποίο μέχρι και σήμερα δε μπορώ να το περιγράψω ακριβώς με λόγια. Έτσι μπορώ να πω ότι όλα ξεκίνησαν από την επιθυμία μου να μάθω. Να μάθω πράγματα που δε γνωρίζω. Έτσι συνεχίζω μέχρι σήμερα.

Σε μια εποχή όπου το αγγλόφωνο τραγούδι έχει γίνει μόδα και όλο και περισσότεροι το προτιμούν, θεωρείς ότι ο ελληνικός στίχος και η παράδοση έχουν μπει στο ράφι της ιστορίας;

Δεν πιστεύω ότι το αγγλόφωνο είναι μόδα. Μου αρέσει πολύ ο ήχος των αγγλικών λέξεων. Η μουσική τους αν θες… Η μόδα είναι κάτι τόσο άσχημο που αναγκαζόμαστε να το αλλάζουμε κάθε 6 μήνες. Ο ελληνικός στίχος έχει τόσο λυρισμό που είναι αδύνατον να μπει στο ράφι. Είναι η γλώσσα στην οποία ζούμε, ερωτευόμαστε, αγοράζουμε, τσακωνόμαστε, λέμε αστεία.

Πόσο βοηθάνε οι παλιοί και ήδη καταξιωμένοι τους νέους που θέλουν να ασχοληθούν με την τραγουδοποιϊα και τη μουσική γενικότερα;

Δε νομίζω ότι έχει σημασία. Όποιος έχει να πει κάτι και το θέλει πραγματικά, θα το κάνει. Με κάθε τρόπο, με κάθε τίμημα. Όπως οι νέοι μουσικοί , έτσι και οι παλαιότεροι έχουν ένα τάμα έναν έρωτα για τη μουσική…. και συνεχίζουν μέχρι σήμερα. Γι αυτό τους λέμε και παλιούς. Τώρα στο αν βοηθάνε, τι να σου πω. Κάποιοι είναι εξαιρετικοί στο να σου εμφυσήσουν κάποια πράγματα και κάποιες αξίες, και κάποιοι άλλοι δεν είναι. Απλό μου φαίνεται.

Οι δισκογραφικές έχουν πεθάνει; Ποντάρουν σε νέο υλικό; Το Ίντερνετ τι ρόλο θα παίξει τα επόμενα χρόνια όσον αφορά τη μουσική;

Οι δισκογραφικές θα επιβιώσουν (ως κάτι άλλο και όχι όπως τις γνωρίζουμε) μόνο αν κοιτάξουν σοβαρότερα και με εγρήγορση τις τεχνολογικές εξελίξεις. Και για να το καταφέρουν αυτό πρέπει να έρθουν στο χώρο άτομα με όρεξη και ιδέες. Αυτή η τεχνολογική εξέλιξη που γίνεται με ιλιγγιώδεις ρυθμούς χρειάζεται φρέσκα μυαλά και όχι τεχνοκρατισμούς.

Τι δύναμη έχει ένας καλλιτέχνης για να βοηθήσει στην αλλαγή του σκηνικού και στη μουσική αλλά και στα κοινωνικά δρώμενα;

Αυτό είναι μέσα στον κάθε άνθρωπο. Βλέπεις ανθρώπους υποτονικούς και βλέπεις άλλους που πετάνε σπίθες από τα μάτια. Πιστεύω πως όσο αλλάζουν τα πράγματα, τόσο είναι τα ίδια. Σημασία έχει να μας δίνεται η ευκαιρία να ανακαλύπτουμε κάθε τόσο, ένα καινούργιο κόσμο που ήταν κρυμμένος κάπου μέσα μας. Σε αυτό μπορούν να συνεισφέρουν οι καλλιτέχνες.

Ποιες οι επιθυμίες, οι φιλοδοξίες αλλά και οι φόβοι σου;

Θέλω να μαθαίνω πράγματα που θα με κάνουν όμορφο άνθρωπο. Φιλοδοξώ να έχω τη δύναμη να αγγίζω κάθε τόσο τα όριά μου και να πηγαίνω παραπέρα από αυτά.
Ο θάνατος με φοβίζει. Δεν τον γουστάρω καθόλου και απορώ πως καμιά φορά γίνεται τραγούδι.

Νεότητα, ταλέντο, φήμη και...ματαιοδοξία; Πώς ελέγχεται και τελικά χρειάζεται να την ελέγξει ένας καλλιτέχνης;

Ούτε η νεότητα ελέγχεται, ούτε το ταλέντο. Για τη φήμη δε το συζητώ. Η φήμη πηγαίνει συνήθως σ’ αυτούς που σκέφτονται κάτι άλλο. Αν λοιπόν, τίποτα από τα πρώτα τρία δεν ελέγχεται πως να δαμάσεις τη ματαιοδοξία; Το μυστικό ίσως να κρύβεται στην αγάπη.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v