Special Olympics: Η Αθήνα πλημμυρίζει… κουράγιο

Το in2life κάνει μια αναδρομή στην ιστορία των Special Olympics, μαθαίνει για τα αθλήματα, θυμάται ελληνικές επιτυχίες, βάζει στην ατζέντα φεστιβάλ και παράλληλες εκδηλώσεις και εμπνέεται από τους καλύτερους.
Special Olympics: Η Αθήνα πλημμυρίζει… κουράγιο
Οι γιγάντιοι προβολείς που πλημμυρίζουν με φως τις τελευταίες ημέρες τον αττικό ουρανό εξασφαλίζουν πως το μήνυμα των Special Olympics θα φτάσει ακόμη και στον πιο αγανακτισμένο που αρνείται κάθε επαφή με κάθε τύπου media. Ποιο είναι αυτό το μήνυμα; Πως για να νικήσεις, αρκεί να συμμετέχεις. Είναι η ιδέα μας, ή αυτό είναι ό,τι πιο αισιόδοξο έχουμε ακούσει τον τελευταίο χρόνο;

Τι είναι οι Special Olympics;

Η μεγαλύτερη διεθνής αθλητική διοργάνωση για άτομα με διανοητικές αναπηρίες. Οι καλοκαιρινοί Special Olympics πραγματοποιούνται κάθε δύο χρόνια, και διαφέρουν από τους Παραολυμπιακούς, που διοργανώνονται κάθε τέσσερα χρόνια, αμέσως μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες, και στις ίδιες ακριβώς εγκαταστάσεις. Η βασική διαφορά έγκειται στο γεγονός ότι στα Special Olympics συμμετέχουν αθλητές με νοητική υστέρηση, με βασικό στόχο τη συμμετοχή για την απόκτηση εμπειριών, και όχι την νίκη και τη διάκριση. Επίσης, στους Παραολυμπιακούς Αγώνες, εδώ και λίγα χρόνια, δεν συμμετέχουν αθλητές με νοητική αναπηρία, παρά μόνο με σωματική.

Οι Special Olympics ξεκίνησαν το 1968, με πρωτοβουλία της Eunice Kennedy Shriver , αδελφής του John F. Kennedy, η οποία είχε δημιουργήσει νωρίτερα μια καλοκαιρινή κατασκήνωση για παιδιά με νοητική αναπηρία και τις οικογένειές τους, προκειμένου να εξετάσει τις ικανότητές τους σε διάφορες αθλητικές δραστηριότητες. Από τότε μέχρι σήμερα, 3,1 εκατομμύρια άνθρωποι με διανοητικές δυσκολίες από 185 χώρες του κόσμου, λαμβάνουν μέρος κάθε χρόνο, ενισχύοντας την αυτοεκτίμησή τους και ανακαλύπτοντας τις ξεχωριστές τους ικανότητες μέσω του αθλητισμού.

Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά οι διοργανωτές των Special Olympics, «πρόκειται για τους μοναδικούς αγώνες στον κόσμο, όπου όλοι οι συμμετέχοντες αθλητές είναι νικητές. Νικητές στον αγώνα τους για το σεβασμό μας στη διαφορετικότητά τους. Νικητές στον αγώνα τους για την αυτοεκτίμησή τους. Νικητές στον αγώνα τους για την υπεράσπιση των ξεχωριστών τους ικανοτήτων».

Πολύ σημαντικός είναι ο ρόλος των χορηγιών που δίνουν πνοή στην ιδέα των Special Olympics. Ανάμεσα στους χορηγούς και ο ΟΤΕ που μαζί με την Cosmote στηρίζει την προσπάθεια με ένα σημαντικό χορηγικό πρόγραμμα.

Τα αθλήματα είναι τα ίδια με εκείνα των Ολυμπιακών Αγώνων;
 
Όχι. Στους Special Olympics περιλαμβάνονται εικοσιένα αθλήματα –συν ένα άθλημα επίδειξης– κάποια εκ των οποίων περιλαμβάνονται και στους Ολυμπιακούς, ενώ κάποια άλλα όχι. Συγκεκριμένα, το διάστημα από 25 Ιουνίου έως 4 Ιουλίου, θα αγωνιστούν στα εξής αθλήματα: υγρός στίβος (κολύμβηση), στίβος, μαραθώνιος, μπάντμιντον, μπάσκετ, μπότσε, μπόουλινγκ, ποδηλασία, ιππασία, ποδόσφαιρο, γκολφ, γυμναστική, χάντμπολ, τζούντο, καγιάκ, δυναμική άρση βαρών, πατινάζ επί δαπέδου, ιστιοπλοΐα, σόφτμπολ, πινγκ-πονγκ, τέννις, βόλεϊ, συν το άθλημα επίδειξης, που είναι το beach volley.

Δείτε στο επίσημο site των Special Olympics Αθήνα 2011 λεπτομέρειες για το κάθε άθλημα ξεχωριστά, και τις διαφορές τους από τα «παραδοσιακά» αθλήματα των Ολυμπιακών Αγώνων.

Πόσο κάνουν τα εισιτήρια;

Η είσοδος στους Special Olympics είναι δωρεάν. Εισιτήριο χρειάζεστε μόνο για να παρακολουθήσετε τις τελετές έναρξης και λήξης –αυτές για τις οποίες έχουν στηθεί οι γιγάντιοι προβολείς– στο Καλλιμάρμαρο. Αυτά ξεκινούν από 41€ για την τελετή έναρξης, και από 20€ για την τελετή λήξης. Μπορείτε να τα αγοράσετε online, από το Ticketnet.gr.

Οι τελετές έναρξης και λήξης έχουν προγραμματιστεί για τις 25 Ιουνίου και τις 4 Ιουλίου αντίστοιχα, και, με την χορηγία και του ΟΤΕ, προβλέπονται… υπερπαραγωγή, καθώς στους συντελεστές περιλαμβάνονται υπογραφές όπως αυτές των Φωκά Ευαγγελινού στην καλλιτεχνική διεύθυνση και Στέφανου Κορκολή στον σχεδιασμό και την παραγωγή της μουσικής.

Σαράντα ερμηνευτές - αθλητές Special Olympics είναι οι πρωταγωνιστές των Τελετών, που θα πλαισιώνονται από 1.800 εθελοντές - ερμηνευτές. Mεταξύ των συμμετεχόντων καλλιτεχνών είναι ο Δημήτρης Λιγνάδης, η Μαρία Ναυπλιώτου, η Στεφανία Γουλιώτη, η Αλεξάνδρα Παυλίδου, ο Μιχάλης Κλαπάκης, η Μυρτώ Παπαθανασίου, ο Σταμάτης Κραουνάκης, οι ONIRAMA, η Ελεονώρα Ζουγανέλη και πολλοί ακόμα.

Δείτε περισσότερες λεπτομέρειες για τις τελετές έναρξης και λήξης στο επίσημο site των Special Olympics Αθήνα 2011.

Υπάρχουν και παράλληλες εκδηλώσεις;

Όρεξη να ‘χετε: Συναυλίες, χορευτικά, πάρκο ψυχαγωγίας, εργαστήρια κατασκευών, προβολές ταινιών, εκθέσεις φωτογραφίας και ζωγραφικής, θέατρο σκιών, κουκλοθέατρο, ταχυδακτυλουργοί και μίμοι, καταλαμβάνουν από τις 26 Ιουνίου έως τις 3 Ιουλίου (και ώρες 10.00-19.00) τον χώρο γύρω από το ΟΑΚΑ. Η είσοδος σε όλες τις δράσεις του Φεστιβάλ είναι ελεύθερη, ενώ το αναλυτικό πρόγραμμα υπάρχει στο επίσημο site των Special Olympics Αθήνα 2011.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v