Tablets: Το μέλλον είναι εδώ (;)

Αν και η αγορά των tablets έχει ακόμα πολύ δρόμο μπροστά της -όσο και οι τεχνολογικές εξελίξεις στον εν λόγω τομέα- το ενδιαφέρον του gadet-ικού κοινού έχει ήδη δημιουργήσει ζήτηση, η οποία απαντάται σε τέσσερα αξιόλογα μοντέλα.
Tablets: Το μέλλον είναι εδώ (;)
του Πάρη Καπράλου

Εδώ και περίπου έναν χρόνο με ρωτούν γνωστοί και φίλοι αν ήρθε η ώρα να αγοράσουν ένα tablet. Η απάντηση είναι «ναι, αλλά καλύτερα να περιμένετε». Πλέον, νομίζω ότι ήρθε η ώρα να ρίξουμε μια διακριτική ματιά στη συγκεκριμένη κατηγορία...

Προαιώνιος εχθρός του καλού είναι το καλύτερο, και -σε καιρούς κρίσης- το φθηνότερο, μία «αλήθεια της ζωής» από την οποία δεν ξεφεύγει ούτε η συγκεκριμένη κατηγορία. Τα tablets είναι το μέλλον του υπολογιστή αλλά δεν είναι το παρόν. Μη γελιόμαστε: πρέπει κανείς να θυσιάσει πολλές από τις βεβαιότητες ή τις διευκολύνσεις που προσφέρει ένας υπολογιστής στον βωμό της φορητότητας για να αξιοποιήσει ένα tablet σήμερα. Αυτός δεν είναι ο «κόσμος που έρχεται». Από την άλλη, «ο κόσμος που έρχεται έχει δρόμο ακόμη». Κρατήστε όλα αυτά στο μυαλό σας καθώς θα διαβάζετε το υπόλοιπο άρθρο μας.

Η εταιρεία αναλύσεων και έρευνας αγοράς Deloitte στο report που εξέδωσε για τις προβλέψεις στις πωλήσεις για τα καταναλωτικά ηλεκτρονικά ισχυρίζεται ότι το 2011 είναι η χρονιά των tablets: άνω του 50% των πωλήσεων υπολογιστικών συσκευών δεν θα είναι προσωπικοί ηλεκτρονικοί υπολογιστές, αλλά τα λεγόμενα έξυπνα τηλέφωνα (smartphones), tablets και netbooks, με τις συνολικές πωλήσεις να ξεπερνούν τις 400 εκατ. μονάδες. Επιπρόσθετα, το 2011 άνω του 25% των tablet υπολογιστών ενδέχεται να αγοραστεί από επιχειρήσεις, με το ποσοστό αυτό να αυξάνεται από το 2012 και μετά.

Η αλήθεια είναι ότι οι συσκευές έχουν βελτιωθεί σημαντικά στη διάρκεια του τελευταίου χρόνου, κυρίως τεχνολογικά όσο και σε επίπεδο λειτουργικού design, εργονομίας και εμφάνισης. Επιπλέον το λανσάρισμα του επεξεργαστή Oak Trail από την Intel, ειδικά σχεδιασμένου για χρήση σε tablet Pcs σηματοδοτεί την ουσιαστική άνοδο της αγοράς σε κύριας από δευτερεύουσας που ήταν μέχρι σήμερα. Αυτό γιατί, παρά την κυρίαρχη θέση της ως κατασκευάστριας επεξεργαστών, η Intel μέχρι τώρα βρισκόταν εκτός αυτής της αγοράς, αφήνωντας τη κυριαρχί στην Apple και την Arm. Ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα του Oak Trail είναι η δυνατότητά του να υποστηρίζει ταυτοχρόνως όλο το «οικοσύστημα» εφαρμογών και λειτουργικών συστημάτων που κυκλοφορούν για τα tablets: Windows 7, Android, MeeGo και το επερχόμενο λειτουργικό της Google, όλα μπορούν να συνεργάζονται με το νέο chip της Intel, κάτι που δεν συμβαίνει με τους επεξεργαστές της Arm, οι οποίοι δεν έχουν τη δυνατότητα να δουλέψουν με Windows, παρά τις ανακοινώσεις της Microsoft πως θα υποστηρίζει τους επεξεργαστές της εταιρείας στο επόμενο λειτουργικό της.

Κυρίαρχος του χώρου σε πωλήσεις -αλλά όχι του “παιχνιδιού” σε τεχνολογικά προηγμένα χαρακτηριστικά- είναι για το 2011 η Apple με το iPad, το οποίο εκτιμάται ότι θα πωλήσει 48 εκατομμύρια συσκευές. Παρόλα αυτά αργά ή γρήγορα οι εξοικειωμένοι πλέον χρήστες με τα tablets, iPad ή διαφορετικά, θα αρχίσουν να αντιλαμβάνονται ότι το να περιμένουν την εταιρεία να βγάλει μία νέα έκδοση της νέας της συσκευής, ελάχιστα πιο προηγμένη από την προηγούμενη, δύο φορές τον χρόνο είναι ένα ατελέσφορο παιχνίδι, που εξυπηρετεί μονάχα lifestyle προσδοκίες και όχι ουσιαστικές ανάγκες. Αν κάτι «είναι το μέλλον» σε μία κατηγορία ηλεκτρονικών, αυτό είναι μία συσκευή που καλύπτει πραγματικές ή ακόμα και επίπλαστες ανάγκες. Η Apple το 2011 έπαψε να παίζει σε άδειο γήπεδο...

Ελληνική Αγορά
Η αλήθεια είναι ότι οι συσκευές που κυκλοφορούν αυτή τη στιγμή στην ελληνική αγορά δεν κινούνται ακριβώς στην αιχμή του δόρατος της τεχνολογίας, αλλά, βεβαίως, δίνουν μία γεύση για όλα αυτά που έρχονται. Μπορείτε να συνδυάσετε την αγορά μιας συσκευής με την επιλογή ενός προγράμματος κινητής τηλεφωνίας που θα σας δώσει τη δυνατότητα πλοήγησης στο διαδίκτυο με τη χρήση 3G και 3,5G, ενώ η αγορά σας θα επιδοτηθεί από το πρόγραμμα χρήσης που θα επιλέξετε, με αποτέλεσμα να πληρώσετε λιγότερα χρήματα για την απόκτηση της. Ωστόσο, με αυτόν τον τρόπο περιορίζεται η επιλογή σας σε συγκεκριμένα μοντέλα της αγοράς. Από την άλλη μπορείτε να επιλέξετε μέσα από μία γκάμα καμιάς ντουζίνας μοντέλων στην «ελεύθερη» αγορά, αλλά οι συσκευές θα σας κοστίσουν από 350 μέχρι 600 ευρώ. Η συσκευές είναι κατάλληλές για χρήση σαν eBooks αλά δεν είναι eBooks. Αυτό σημαίνει ότι, αν και η ποιότητα της οθόνης εξαρτάται από τη κάθε συσκευή και τον κάθε κατασκευαστή, καμία συσκευή αυτού του είδους δεν έχει digital ink οθόνες που έχουν οι eBook Readers.

Στα υποθέματα του αφιερώματος θα δούμε άλλα tablets και όχι το iPad, για το οποίο έχουμε γράψει πρόσφατα αναλυτικά εδώ.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v