Βιβλίο: Ανάμεσα στις γραμμές… τι;

Το in2life «ξεφυλλίζει» την πορεία ενός βιβλίου, καταγράφει εικόνες… επί του τυπογραφείου, συνομιλεί με καταξιωμένους ανθρώπους των γραμμάτων, σας χαρίζει βιβλία και ανακαλύπτει τι θα πει να είσαι αναγνώστης. Ενα "διαβαστερό" αφιέρωμα.  
Βιβλίο: Ανάμεσα στις γραμμές… τι;
«Όποιος λέει ότι έχουμε μόνο μία ζωή να ζήσουμε, μάλλον δεν έχει διαβάσει κανένα βιβλίο». Η παραπάνω φράση αποδίδεται σε άγνωστο συγγραφέα και εκφράζει την μαγεία που νιώθει ο καθένας μας, ο «άγνωστος αναγνώστης», κάθε φορά που ανυπομονεί να γυρίσει σελίδα, κάθε φορά που μέσα από τυπωμένες αράδες βλέπει να ξεπηδούν χιλιάδες εικόνες τις οποίες δεν θα δει ποτέ στην πραγματικότητα, κάθε φορά που φτάνει στην τελευταία γραμμή ενός μυθιστορήματος και χαμογελάει σαν να γνώρισε καλύτερα έναν καινούριο φίλο.

Για όλους αυτούς τους λόγους, το in2life υποκύπτει στην γοητεία του βιβλίου και «ξεφυλλίζει» κάθε πτυχή του: Την γέννηση του, την αναγνωστική συμπεριφορά των Ελλήνων, τις νέες τεχνολογίες που μεταμορφώνουν το μελάνι σε pixels, τις προσπάθειες να κυκλοφορήσουν οι ιδέες ελεύθερα μέσω βιβλιοθηκών και βιβλιο-ανταλλαγών, τα ευπώλητα που δίνουν κάθε φορά το στίγμα της εποχής, τους βραβευμένους συγγραφείς που δίνουν το στίγμα της διαχρονικότητας και τις απόψεις σημαντικών ανθρώπων της ελληνικής λογοτεχνίας που μοιράζονται μαζί μας την γνώμη τους και την αγάπη τους για την λογοτεχνία.

Πώς «γεννιέται» ένα βιβλίο; Μπαίνουμε στα άδυτα του τυπογραφείου και καταγράφουμε εικόνες από την ιεροτελεστία του τυπώματος και της βιβλιοδεσίας, για να μάθουμε τι προηγείται του… ραφιού του βιβλιοπωλείου. Πάρτε μία «κλεφτή» ματιά από το παρακάτω video και δείτε ολόκληρο το ντοκιμαντέρ του in2life στο αντίστοιχο άρθρο του αφιερώματος. 

                                                  [trailer]


Πώς διαβάζουν οι Έλληνες - και κυρίως, τι και πόσο διαβάζουν; Ο ειδικός συνεργάτης του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου μας μιλά για τα συμπεράσματα της πρόσφατης έρευνας του Κέντρου για την αναγνωστική μας συμπεριφορά, ενώ άνθρωποι των γραμμάτων εντοπίζουν βιβλία μας προτείνουν βιβλία που αξίζουν την προσοχή μας –ή και κάτι παραπάνω.

Δανειστικές βιβλιοθήκες, book crossers που ελευθερώνουν τα βιβλία από τα «δεσμά» της ιδιοκτησίας και e-readers που φέρνουν την εκδοτική βιομηχανία στην ψηφιακή εποχή γίνονται «ανοιχτό βιβλίο» για χάρη μας και εμείς, σε συνεργασία με τους μεγαλύτερους εκδοτικούς οίκους της χώρας ρίξαμε μαι ματιά στις τελευταίες μεγάλες κυκλοφορίες, γιατί θεωρούμε πως το κλισέ που διατείνεται ότι «το βιβλίο είναι το καλύτερο δώρο» ισχύει για τον εξής απλό λόγο: Είναι το μοναδικό δώρο που μπορείς να ανοίξεις ξανά και ξανά. Καλή ανάγνωση!

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v