Οι 10+1 ταινίες των Χριστουγέννων

Οι 10+1 ταινίες των Χριστουγέννων
Χριστούγεννα εν μέσω οικονομικής κρίσης; Κανένα πρόβλημα. Αν δεν έχετε πουλήσει ακόμη τον αγαπημένο σας τριθέσιο καναπέ με την έξτρα γωνία για έναν ακόμη καλεσμένο, μπορείτε να βυθιστείτε στο χριστουγεννιάτικο πνεύμα μέχρι αηδίας με οδηγό το Χόλιγουντ. Οι γιαλαντζί ινδιάνοι στην Ερμού δεν πρόκειται να χάσουν κανένα σπουδαίο πελάτη και το δέντρο στο Σύνταγμα έχει πάψει από καιρό να ενδιαφέρει τους περαστικούς. Και όσο κι αν θέλετε να το αρνείστε, δε μπορεί, σίγουρα έχετε βαρεθεί τις επαναλήψεις του “Σ' αγαπώ, μ' αγαπάς” και την προ δεκαετίας φάτσα του Χάρη Ρώμα, ενώ ακόμη κι οι “Απαράδεκτοι” δε σας φαίνονται πια και τόσο διαχρονικοί (Ουουου... Ιεροσυλία!).

Ορίστε μια λίστα με δέκα (συν μία) επίκαιρες ταινίες που ανεβάζουν το ηθικό και αν χρειαστεί, κάνουν και τα ζουμιά να τρέξουν...

Die Hard (The B&W Silent Version)



Είναι παραμονή Χριστουγέννων κι ο Τζον Μακλέιν θέλει απλώς να βρεθεί με τη γυναίκα του και, στο πνεύμα των ημερών, να ξεπεράσουν την κρίση του γάμου τους. Έλα όμως που οι κακοί δεν το θέλουν αυτό κι έτσι αναγκάζεται να περάσει διά πυρός και σιδήρου για να τους δείξει ποιος είναι το αφεντικό σ' αυτή την πόλη. Έστω κι αν δεν είναι η δική του... Γίπι-καϊέεε μαδερφάκερ!

It’s a Wonderful Life



Στο επίκαιρο όσο ποτέ παραμύθι του Φρανκ Κάπρα, ο Τζίμι Στούαρτ τα βάζει με τους καρχαρίες των τραπεζών μέχρι που γονατίζει κι εύχεται να μην είχε γεννηθεί ποτέ. Τότε, ανακαλύπτει από πρώτο χέρι πως θα ήταν η ζωή των άλλων σε μια τέτοια περίπτωση και μας στέλνει στο σούπερ μάρκετ για καινούργια κούτα χαρτομάντηλα.

Home Alone



Είχα βρει ένα απ' τα τελευταία εισιτήρια εκείνης της προβολής και το είδα σε μια απ' τις πιο κατάμεστες αίθουσες που έχω βρεθεί στη ζωή μου. Ο μικρός Μακόλι Κόλκιν μένει ξεχασμένος στο πατρικό του τη λάθος ημέρα και κάνει μαύρη τη ζωή των απίθανων διαρρηκτών Τζο Πέσι και Ντάνιελ Στερν. Keep the change you filthy animal!

National Lampoon's Christmas Vacation



Ο πάτερ φαμίλιας της οικογένειας Γκρίζγουλντ, ο ψηλέας Τσέβι Τσέις, θέλει το σπίτι του να έχει τον πιο δυνατό εορταστικό φωτισμό όλων των προαστίων, δίνει τον καλύτερο του εαυτό για την αποστολή του και τρώει και τη σφαλιάρα της αμείλικτης εργοδοσίας στην πορεία. Η καλύτερη ταινία της σειράς, μακράν.

The Nightmare before Christmas



Αν κάποιος ξέρει να λέει παραμύθια για μεγάλους, αυτός είναι ο Τιμ Μπάρτον κι εδώ, μας αφηγείται την ιστορία του βασιλιά της χώρας του Χέλογουιν, ο οποίος αποφασίζει να διοργανώσει τα Χριστούγεννα για ν' αλλάξει τον αέρα του. Έλα όμως που η αισθητική του δεν είναι η κατάλληλη...

Gremlins



Ο Γκίζμο είναι σίγουρα ένα απ' τα πιο χαριτωμένα πλάσματα που έχουμε δει στις οθόνες μας. Εκτός απ' όταν βραχεί. Τότε, γεννιούνται δεκάδες τερατάκια που κάνουν τα Χριστούγεννα στη μικρή πόλη άνω-κάτω και την ταινία που πρωταγωνιστούν κλασική.

Scrooged



Ο Μπιλ Μάρεϊ ταιριάζει γάντι σ' αυτή τη σύγχρονη εκδοχή του κλασικού ήρωα του Ντίκενς, στο ρόλο του τσιγγουναρά και κακορίζικου λεφτά που τρία φαντάσματα αποδεικνύονται αρκετά για να του αλλάξουν την κοσμοθεωρία.

Trading Places



Ο Έντι Μέρφι κι ο Νταν Ακρόιντ υπήρξαν σπουδαίοι και τα 80s ήταν η εποχή που έβγαζαν γέλιο χωρίς να κουνηθούν. Εδώ, η ταξική τράπουλα ανακατεύεται κι ένα ψυχολογικό πείραμα πάει λάθος όταν τ’ αφεντικά του ενός, βάζουν ένα ενδιαφέρον στοίχημα. Σίγουρα, ένας από τους καλύτερους εξαθλιωμένους μπεκρήδες Αϊ-Βασίληδες στην ιστορία.

Bad Santa



Ο Μπίλι Μπομπ Θόρντον είναι σίγουρα ο καλύτερος χειρότερος μπεκρο-Αϊ-Βασίλης που έχουμε δει ποτέ στις οθόνες μας στην πιο αντι-εορταστική ταινία που μπορώ να θυμηθώ. Και με νάνο συμπρωταγωνιστή...

Die Hard 2



Ναι, ένα χρόνο μετά τα δύσκολα εκείνα Χριστούγεννα, ο Τζον Μακλέιν είναι πλέον ο πιο σκληρός άνθρωπος στον κόσμο και το να τα βάλεις μαζί του αποτελεί καθαρή αυτοκτονία. Κι όμως, οι καμικάζι κακοί έχουν βάλει σκοπό να του χαλούν το γλέντι κι έτσι, για άλλη μία φορά, τον αναγκάζουν να τους δείξει τι εστί βερίκοκο και να ματώσει τα χέρια του, γιορτάρες μέρες. Γίπι-καϊέεε... και πάλι!

Τέλος, στη μνήμη του ανθρώπου με την λαστιχένια φάτσα, του αξέχαστου Τζιμ Βάρνεϊ δε γίνεται να μη δούμε ξανά το...

Ernest Saves Christmas



Εντάξει, ο Έρνεστ Πι Γουόρελ θα μπορούσε να είναι χαρακτήρας του Μάρκου Σεφερλή, όμως η χριστουγεννιάτικη αυτή οικογενειακή κωμωδία έχει μικρές πινελιές μεγαλοφυΐας και τις απίθανες μεταμορφώσεις του Τζιμ Βάρνεϊ, ο οποίος χάνει τη δουλειά του επειδή δεν πήρε λεφτά απ' τον Αϊ-Βασίλη, αλλά, τελικά, σώζει τα Χριστούγεννα. Λίγο είναι;

Άντε, μπας και σώσουμε κι εμείς τα δικά μας.

Επιμέλεια: Λουκάς Τσουκνίδας
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v