Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων “Relax Palace”

Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων “Relax Palace”
Κείμενο: Ηρώ Κουνάδη
Φωτογραφίες: Μαιρηλία Καλαϊτζίδου
 
Μία από τις πολυτελέστερες μονάδες της Αθήνας, το Relax Palace είναι ταυτόχρονα και από τις παλαιότερες. Η ιστορία του ξεκινά πριν από τριάντα χρόνια στο Ψυχικό, ενώ τα τελευταία δώδεκα στεγάζεται σε ένα υπερσύγχρονο κτίριο στο Χαλάνδρι. Ο εντυπωσιακός του κήπος, με τα ξύλινα παγκάκια, το κατάλευκο εκκλησάκι και το περίτεχνο, μαρμάρινο σιντριβάνι στο κέντρο του κερδίζει τις εντυπώσεις με την πρώτη ματιά. Στο εσωτερικό, το μεγάλο σαλόνι του ισογείου λούζεται στο φως του ήλιου, που μπαίνει από την εντυπωσιακή τζαμαρία.

«Όταν ήρθαμε εδώ, εξαντλήσαμε όλη την εμπειρία που είχαμε αποκομίσει, για να φτιάξουμε εξ αρχής ένα κτίριο γι’ αυτή τη δουλειά» εξηγεί ο διευθυντής, κ. Γεώργιος Μπουτσίνης. Το Relax Palace μπορεί να φιλοξενήσει ογδόντα άτομα, ενώ η πληρότητα αυτή τη στιγμή αγγίζει το 92%. Ο κ. Μπουτσίνης μας εξηγεί ότι απευθύνονται στην «τέταρτη ηλικία», σε άτομα δηλαδή που δεν μπορούν να αυτοεξυπηρετηθούν.

Το προσωπικό αριθμεί σαράντα άτομα. Σε καθημερινή βάση, παθολόγος, καρδιολόγος, νευρολόγος, κοινωνική λειτουργός και ψυχίατρος παρακολουθούν τους ενοίκους, ενώ δύο φορές την εβδομάδα γίνονται οι φυσιοθεραπείες.

Καθότι περί το 80% των ενοίκων είναι κατάκοιτοι, ή υποφέρουν από ασθένειες όπως Αλτσχάιμερ και άνοια, οι δραστηριότητες είναι περιορισμένες. Για εκείνους που μπορούν και ανταποκρίνονται, όμως, η κοινωνική λειτουργός οργανώνει δραστηριότητες και παιχνίδια, ενώ το καλοκαίρι οργανώνονται μίνι εκδρομές με το βανάκι της μονάδας, «για ουζάκι στη Ραφήνα», όπως λέει ο κ. Μπουτσίνης. Εκδηλώσεις, πάρτι και χοροί στους οποίους προσκαλούνται και οι συγγενείς οργανώνονται στις γιορτές, αλλά και χωρίς συγκεκριμένο λόγο.

Τα δωμάτια είναι μονόκλινα, δίκλινα και τρίκλινα. Πεντακάθαρα, ηλιόλουστα και προσεγμένα, με όμορφους πίνακες και μπαλκονάκια, μακράν απέχουν από τα μουντά «νοσοκομειακά» δωμάτια που έχει κανείς στο μυαλό του. Όλα διαθέτουν το δικό τους μπάνιο, τηλεόραση και κλιματιστικό. Οι τιμές κυμαίνονται στα 2.000 ευρώ μηνιαίως, περιλαμβανομένων όλων των παροχών –φυσιοθεραπειών, ιατρικής παρακολούθησης, παραφαρμακευτικών ειδών κλπ. «Το κόστος ανεβαίνει λόγω του πολυάριθμου προσωπικού και των παροχών» εξηγεί ο κ. Μπουτσίνης, «είμαστε από τις ακριβές μονάδες, λόγω της εξειδίκευσής μας».

Την παράσταση, από άποψη χώρων, κλέβει η τραπεζαρία στον τέταρτο όροφο. Τα τεράστια παράθυρα που την πλαισιώνουν προσφέρουν πανοραμική θέα στην πόλη, ενώ ταυτόχρονα εξασφαλίζουν άπλετο φυσικό φως καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Στον ίδιο όροφο βρίσκεται και το ιατρείο, εξοπλισμένο με μηχανήματα για την παροχή πρώτων βοηθειών, για ορισμένες εξετάσεις, αλλά και για εκγύμναση των ενοίκων. «Δεν έχουμε σε καμία περίπτωση τα μηχανήματα που έχει ένα νοσοκομείο» λέει ο κ. Μπουτσίνης. «Είμαστε, όμως, σε θέση να παράσχουμε τις πρώτες βοήθειες σε ένα έκτακτο περιστατικό, και διαθέτουμε το νοσηλευτικό προσωπικό που ξέρει πώς να το χειριστεί. Όταν συμβεί κάτι, προσφέρουμε τις πρώτες βοήθειες και εν συνεχεία τους πηγαίνουμε στο νοσοκομείο».

«Εγώ δεν είμαι της άποψης να φέρνουν εδώ τους παππούδες ή τις γιαγιάδες όταν μπορούν να μείνουν μόνοι τους στο σπίτι. Από την άλλη, όμως, αν δεν είναι καλά, να τους έχεις με μια Ρωσίδα, με τη σημαία ότι "δεν τον πάω στο γηροκομείο, τον έχω σπίτι", είναι πολύ χειρότερο. Αν συμβεί κάτι το βράδυ, ένας πυρετός, μια υψηλή πίεση, πώς θα το αντιμετωπίσει;» προσθέτει.

Τα πάντα στο Relax Palace μοιάζουν προσεγμένα στην παραμικρή λεπτομέρεια: από το ειδικό υλικό στην άκρη κάθε σκαλοπατιού, για να μη γλιστράει, μέχρι τα κάγκελα στην κορυφή κάθε σκάλας και τις ειδικές κονκάρδες που φορούν οι ένοικοι με Αλτσχάιμερ που εμφανίζουν την τάση να «το σκάνε» τακτικά, ώστε να ενεργοποιείται ο συναγερμός στην εξώπορτα.

Κλείνοντας την κουβέντα μας, ο κ. Μπουτσίνης θίγει το πρόβλημα της κρατικής αδιαφορίας. «Οι μεσαίου μεγέθους κλινικές έχουν μετατραπεί σχεδόν σε γηροκομεία. Φιλοξενούν ανθρώπους κατάκοιτους, με Αλτσχάιμερ κλπ. Αν υπήρχαν ταμεία συμβεβλημένα με μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, το κράτος θα είχε τρομερό κέρδος. Θα ήταν μεγάλη βοήθεια σε μια οικογένεια, να καταβαλλόταν ένα ποσό ως νοσήλειο, και θα απελευθέρωνε και πολλές κλίνες στα νοσοκομεία».

Relax Palace, Ισμήνης 36 και Εριφύλλης, Χαλάνδρι, τηλ.: 210 6811048
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v