Κατοικίες υποστηριζόμενης διαβίωσης «Αρήτη»

Κατοικίες υποστηριζόμενης διαβίωσης «Αρήτη»
Κατοικίες υποστηριζόμενης διαβίωσης «Αρήτη»
Κείμενο: Έλενα Μπούλια

Πριν ξεκινήσουμε να περιγράφουμε την επίσκεψή μας στην Αρήτη, θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι πρόκειται για μία πρότυπη μονάδα διαμονής ηλικιωμένων με εξατομικευμένες υποστηρικτικές υπηρεσίες φροντίδας, που όμοιά της δεν υπάρχει άλλη ακόμα στην χώρα μας. Συνεπώς θα ήταν άδικο να συγκρίνουμε την συγκεκριμένη είτε με τις άλλες μονάδες, τις οποίες επισκεφθήκαμε, είτε με τις υπόλοιπες ιδιωτικές που υπάρχουν στην χώρα μας. Θα αναρωτηθούν, βέβαια, κάποιοι γιατί να μην υπάρχουν περισσότερες μονάδες όπως η Αρήτη; Οι λόγοι είναι πολλοί –κυρίως οικονομικοί, ωστόσο η συγκεκριμένη μονάδα αποτελεί εξαιρετικό παράδειγμα μίμησης.

Οι κατοικίες Αρήτη είναι χτισμένες στον Γέρακα, στους πρόποδες της Πεντέλης, και καταλαμβάνουν μία πράσινη έκταση οκτώ στρεμμάτων. Εξωτερικά μοιάζουν με πολυτελές ξενοδοχείο και μόνο η καλά ασφαλισμένη πόρτα, στην είσοδο, μαρτυρά πως πρόκειται για έναν χώρο οι κάτοικοι του οποίου χρειάζονται λίγη παραπάνω προσοχή. Φτάσαμε εκεί ένα πρωί της Μ. Εβδομάδας, την ώρα που έφευγε ο ιερέας, ο οποίος είχε βρεθεί εκεί για να κοινωνήσουν οι ένοικοι. Αμέσως μετά σειρά είχε το διαδραστικό παιχνίδι με ερωτήσεις και απαντήσεις που αναλαμβάνει να οργανώνει τακτικά μία από τις νοσηλεύτριες. Οι ένοικοι κάθονταν στο μεγάλο, αριστοκρατικό σαλόνι, με την υπέροχη θέα στην φύση και την μεγάλη εξωτερική πισίνα.

Εμείς καθίσαμε στον περιποιημένο χώρο υποδοχής και μιλήσαμε με έναν εκ των ιδιοκτητών, τον κ. Ανδρέα Παπαϊωαννίδη για την δημιουργία του χώρου, τις παροχές και την ζωή στις κατοικίες, οι οποίες πρωτολειτούργησαν πριν τρία χρόνια. «Όταν ξεκινήσαμε να φτιάχνουμε την μονάδα είχαμε στο μυαλό μας πού θα θέλαμε να φέρουμε κάποια στιγμή τους γονείς μας», εξηγεί ο κ. Παπαϊωαννίδης. «Σε έναν χώρο που να μην ντρεπόμαστε, να αισθανόμαστε περήφανοι που τους έχουμε εδώ. Είχαμε επισκεφθεί κάποιους αντίστοιχους χώρους στο εξωτερικό, προκειμένου να δούμε τα standards και να φτιάξουμε και εμείς κάτι αντίστοιχο. Θέλαμε να ξεχωρίσουμε την έννοια του νοσοκομείου από την έννοια ‘μονάδα φροντίδας ηλικιωμένων’.»

Η Αρήτη θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ως ένα «ξενοδοχείο με ιδιαίτερες ανάγκες», όπως μας λέει ο ιδιοκτήτης. Στις εγκαταστάσεις μπορούν να φιλοξενηθούν έως και πενήντα άτομα, ενώ διατίθενται δωμάτια μονόκλινα, δίκλινα και σουίτες. Στις παροχές περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, όλα τα γεύματα της ημέρας, πέντε για την ακρίβεια -παρασκευασμένα από σεφ που βρίσκεται πάντα στην κουζίνα- και μάλιστα βασισμένα στο διαιτολόγιο ενός διαβητικού. Με τις κατοικίες συνεργάζονται κοινωνική λειτουργός, η οποία επικοινωνεί με τους ηλικιωμένους και συζητά μαζί τους, ψυχίατρος-ψυχολόγος και εργοθεραπευτής, οι οποίοι έρχονται διάφορες ώρες της ημέρας για να απασχολούν τους ενοίκους. Στα extra περιλαμβάνονται οι παροχές φυσιοθεραπείας και υδροθεραπείας, τις οποίες ωστόσο χρησιμοποιούν όλοι σχεδόν οι ένοικοι.

«Ο κάθε άνθρωπος εδώ έχει τα δικά του προβλήματα, τις δικές του ιδιαιτερότητες, επιθυμίες… και εμείς πρέπει να φροντίζουμε ώστε να ανταποκρινόμαστε σε αυτές», συνεχίζει ο κ. Παπαϊωαννίδης, ο οποίος εξηγεί ότι, επειδή όλοι σχεδόν οι ένοικοι στην Αρήτη -ηλικίας από 85 έως 95 ετών- πάσχουν από άνοια, είναι πολύ σημαντική η προσοχή στην φαρμακευτική τους αγωγή. «Αυτό είναι συνήθως το πρόβλημα όταν ένας ηλικιωμένος είναι στο σπίτι: Ξεχνιούνται τα φάρμακά του, με αποτέλεσμα ο άνθρωπος να χειροτερεύσει, ενδεχομένως να πέσει και να χτυπήσει, και τότε ξεκινούν όλα τα προβλήματα». «Στις κατοικίες», παρατηρεί η κ. Αμαξοπούλου, συνυπεύθυνη στην Αρήτη, η οποία συμμετέχει στην συζήτησή μας, «παρουσιάζεται μεγάλη βελτίωση στα άτομα που όταν έρχονται συχνά δε μπορούν καν να περπατήσουν, και αυτό γιατί προσέχουμε πολύ την φαρμακευτική τους αγωγή.»

Η ζωή στην Αρήτη
Η μέρα στην Αρήτη περνά όσο πιο ευχάριστα θα μπορούσε κανείς να φανταστεί για μία γιαγιά ή έναν παππού που, υπό άλλες συνθήκες, θα βρίσκονταν μονίμως ξαπλωμένοι μπροστά σε μία τηλεόραση. Η τηλεόραση, μάλιστα, εδώ είναι σχεδόν… απαγορευμένος καρπός, καθώς οι υπεύθυνοι φροντίζουν να βρίσκουν πιο δημιουργικές δραστηριότητες για να περνούν οι ηλικιωμένοι την ώρα τους. Για παράδειγμα, πέρα από τα παιχνίδια, τις κατοικίες επισκέπτονται τακτικά μία κομμώτρια και μία αισθητικός, οι οποίες φροντίζουν τις κυρίες –που πλειοψηφούν έναντι των ανδρών. Ενώ εν όψει του Πάσχα οι ένοικοι εκεί έφτιαξαν, με την βοήθεια των υπευθύνων, λαμπάδες. Παράλληλα, αρκετά συχνά διοργανώνονται μικρές εκδηλώσεις, στις οποίες μπορούν να παραβρεθούν οι συγγενείς των ενοίκων, καθώς και άλλος κόσμος. «Και η αλήθεια είναι ότι οι συγγενείς δεν έρχονται πολύ συχνά», λέει η κ. Αμαξοπούλου.

Οι υπεύθυνοι μας μιλούν για το πρόγραμμα «Περάστε μία μέρα μαζί μας», σύμφωνα με το οποίο μπορεί όποιος θέλει να επισκεφθεί την Αρήτη, να χρησιμοποιήσει τις εγκαταστάσεις φυσιοθεραπείας και υδροθεραπείας, να πιει καφέ, ακόμα και να απολαύσει τους εξωτερικούς κήπους και την πισίνα, στην οποία γίνεται ένας μικρός χαμός το καλοκαίρι, όταν έρχονται για επίσκεψη τα εγγόνια των ηλικιωμένων. Επιπλέον, κάποιος ηλικιωμένος μπορεί να έρθει και να μείνει στην Αρήτη για περιορισμένο διάστημα, για ένα σαββατοκύριακο ή για κάποιες εβδομάδες, όταν οι δικοί του άνθρωποι θέλουν π.χ. να λείψουν για διακοπές και δεν έχουν κάποιον να τον φροντίσει. Το κόστος της διαμονής για ένα βράδυ εκεί ανέρχεται στα 150 ευρώ ανά άτομο για δίκλινο δωμάτιο και στα 200 ευρώ για μονόκλινο δωμάτιο, όλων των standard παροχών περιλαμβανομένων.

Ξεκινάμε για μία βόλτα μέσα στις κατοικίες. Το κάθε δωμάτιο, ευρύχωρο και ευήλιο, καθαρό και όμορφα διακοσμημένο, δεν θυμίζει σε τίποτα γηροκομείο. Απ’έξω υπάρχει ταμπελάκι με το όνομα, ή τα ονόματα, των ενοίκων, ενώ, όπως μαθαίνουμε, μέσα έχει το κάθε άτομο την δυνατότητα να προσθέσει δικά του πράγματα, π.χ. κάποια πολυθρόνα, μαξιλιάρια, φωτογραφία, ακόμα και ένα μικρό κατοικίδιο, π.χ. ένα καναρίνι, αν έχει. «Θέλουμε να νιώθουν σα να βρίσκονται στο σπίτι τους», εξηγεί η κ. Αμαξοπούλου.

Στις κατοικίες, φυσικά, δημιουργούνται φιλίες, παρέες… κάποια στιγμή είχε προκύψει και ένα ειδύλλιο ανάμεσα σε δύο ηλικιωμένους, όπως μου λένε οι υπεύθυνοι. «Η ψυχολόγος μας έλεγε, όταν πρωτοξεκινήσαμε, ότι είναι σημαντικό να δημιουργούνται μικρές παρέες ανάμεσα στους ενοίκους -είναι περίπου τριάντα άτομα- ώστε να βρίσκουν κοινά ενδιαφέρονται για να συζητούν, να κοινωνικοποιούνται», λέει ο κ. Παπαϊωαννίδης. Τον ρωτάμε, ωστόσο, πώς φαίνεται στους ενοίκους όταν κάποιος συγκάτοικος φύγει από την ζωή, υποθέτουμε ότι θα είναι δύσκολο να νιώθουν ότι πλησιάζει και η δική τους σειρά. Μας εξηγεί ότι, όταν κάποιο άτομο καταπέσει οριστικά συνήθως χρειάζεται να μεταφερθεί σε κάποιο νοσοκομείο όπου θα καταλήξει, συνεπώς όλα γίνονται σταδιακά με αποτέλεσμα να το δέχονται οι παρέες του εδώ πιο ομαλά.

Τιμές
Οι εξαιρετικές αυτές εγκαταστάσεις και παροχές δεν θα μπορούσαν φυσικά να μην συνοδεύονται από το ανάλογο κόστος. Για την διαμονή σε ένα δίκλινο δωμάτιο, λοιπόν, οι τιμές ξεκινούν από 1.900 ευρώ τον μήνα ανά κλίνη, σε ένα μονόκλινο από 2.500 ευρώ τον μήνα, ενώ για την σουίτα, η οποία αποτελείται από δύο χώρους -κρεβατοκάμαρα με διπλό κρεβάτι, για να φιλοξενήσει ακόμα και ζευγάρι, και καθιστικό- καθώς και αυτόνομο μπαλκόνι- από 4.000 ευρώ τον μήνα. Στις τιμές αυτές περιλαμβάνονται φυσικά όλα τα γεύματα, καθαρισμός των κλινών, των ρούχων κ.λ.π., η επίσκεψη του γιατρού τρεις φορές την εβδομάδα, το νοσηλευτικό προσωπικό, ενώ παράλληλα οι υπεύθυνοι αναλαμβάνουν να πηγαίνουν στα ταμεία των ενοίκων για να «γράφουν» τα φάρμακά τους, καθώς και τις φυσιοθεραπείες τους. Τα extra στο κόστος είναι τα παραϊατρικά, π.χ. οι πάνες, οι καθετήρες, ή τα ειδικά κατωσέντονα.

Ακούγονται υψηλές; Οι υπεύθυνοι εξηγούν ότι αν αθροίσει κανείς τα χρήματα που θα πλήρωνε ένας ηλικιωμένος για αποκλειστική φροντίδα κατ’οίκον καθώς και για τα έξοδα του σπιτιού του, αλλά και για τα έξοδα πρώτης ανάγκης, το ποσό που προκύπτει δεν απέχει πολύ από τις τιμές στην Αρήτη.

Κατοικίες υποστηριζόμενης διαβίωσης «Αρήτη»
Πεντέλης & Τυρνάβου, 15344 Γέρακας Αττικής, τηλ. 210 6616 600.


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v