Netbooks: Τα 5 πιο value-for-money της αγοράς

Με την ταχύτατη ανάπτυξη της τεχνολογίας, τα notebooks που μέχρι χθες ήταν η δημοφιλέστερη φορητή λύση στους υπολογιστές, προσπερνιούνται σήμερα από τα πολύ πιο μικρά και ελαφριά netbooks. Ξεχωρίσαμε τα πέντε με την καλύτερη σχέση ποιότητας-τιμής.
Netbooks: Τα 5 πιο value-for-money της αγοράς
του Πάρη Καπράλου

Είναι ελαφρά, εύχρηστα και εργονομικά, δεν θα σας στερήσουν σχεδόν τίποτα από την εμπειρία της καθημερινής χρήσης ενός φορητού υπολογιστή και το κόστος τους είναι ιδιαίτερα χαμηλό. Είναι τα netbooks, φορητοί υπολογιστές μικρού μεγέθους, με οθόνες 9-10 ιντσών και βάρος περίπου 1 κιλό και αποτελούν μία νέα κατηγορία φορητών υπολογιστών που αναπτύσσεται ταχύτατα. Φέτος διεκδικεί επάξια τα πρωτεία μεταξύ των λύσεων «προσωπικής» πληροφορικής.

Στα 3,6 εκατ. τεμάχια έφτασαν οι πωλήσεις των netbooks το δ’ τρίμηνο του 2008 στην περιοχή της Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Αφρικής, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της IDC. Αυτό αντιστοιχεί όμως περίπου στο 20% των συνολικών πωλήσεων φορητών υπολογιστών και στο 30% εκείνων που απευθύνονται σε οικιακούς καταναλωτές. Την πρώτη θέση στις πωλήσεις είχε η Acer (με μερίδιο 30,3%), τη δεύτερη η Asus (28%) και τη τρίτη η HP με 7%, ενώ την πεντάδα κλείνουν η Samsung (6,4%) και η Dell (4,3%).

Η ερώτηση μπορεί να είναι «τι παραπάνω μου προσφέρει ένας φορητός υπολογιστής;», αλλά μπορεί να είναι και η αντίστροφη: «Τι λείπει από ένα netbook;». Η αλήθεια είναι ότι τα netbooks έρχονται να εξυπηρετήσουν ένα κοινό που θα αγόραζε φορητό υπολογιστή γιατί τον έχει ανάγκη για πρόσβαση στο internet και όχι για οποιαδήποτε άλλη δυνατότητα, δαπανώντας ένα τεράστιο χρηματικό ποσό έναντι του κόστους ενός netbook, ή εναλλακτικά περιορίζοντας τις απαιτήσεις του σε έναν μέτριο φορητό υπολογιστή αφού θα ήθελε να εξυπηρετήσει μονάχα τέτοιες ανάγκες. Επίσης τα netbooks απευθύνονται σε χρήστες που δεν έχουν και δεν θέλουν να αποκτήσουν πολλές γνώσεις γύρω από τους υπολογιστές, γιατί το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι η ανάκτηση κάποιων πληροφοριών από το διαδίκτυο, η επικοινωνία, ή και η ψυχαγωγία που μπορεί να τους προσφέρει το Internet.

Ο αρχικός σχεδιασμός της εν λόγω κατηγορίας μηχανημάτων αφορούσε την πλοήγηση στο internet και την διαχείριση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Ο λόγος που τα netbooks είναι τόσο φθηνά είναι ότι σε αυτά χρησιμοποιούνται πολύ αργοί επεξεργαστές ελαφρά παρωχημένης ορισμένες φορές τεχνολογίας, και γενικά τα χαρακτηριστικά του hardware είναι περιορισμένων δυνατοτήτων. Επίσης, κανένα μηχάνημα δεν έχει DVD/CD drive, και συνεπώς δεν μπορεί να διαβάσει και να γράψει οπτικούς δίσκους, δεν χρησιμοποιούν παρά ελάχιστες προεγκατεστημένες εφαρμογές και βασίζονται γενικά στην δυνατότητα πρόσβασης ειδικών εφαρμογών μέσω του Internet οι οποίες υποκαθιστούν την ανάγκη ύπαρξης λογισμικού.

Τα netbooks βασίζονται κυρίως στην ασύρματη (σε σύνδεση με ένα τοπικό ασύρματο δίκτυο) ή την κινητή (σε σύνδεση με το δίκτυο κινητής τηλεφωνίας, με τη χρήση εσωτερικού ή εξωτερικού modem / κεραίας) σύνδεσή τους για πρόσβαση στο internet και σε εταιρικά δίκτυα. Παρ’όλα αυτά η πρόσβασή τους σε εταιρικά δίκτυα θα πρέπει να θεωρείται μία περιορισμένη δυνατότητα, δεδομένου ότι τα περισσότερα δεν διασφαλίζουν ούτε τον χρήστη, ούτε τα δεδομένα του, ούτε το ίδιο το μηχάνημα από τυχόν επιθέσεις με την χρήση κακόβουλου λογισμικού, συνεπώς είναι μάλλον απίθανο ή μη προτεινόμενο να συνδεθεί ένας χρήστης με το netbook του σε ένα εταιρικό δίκτυο.

Tips & tricks
Ένα βασικό θέμα που ίσως θα πρέπει να σας απασχολήσει αναφορικά με την αγορά ενός netbook είναι αυτό της ασφάλειας. Η χαμηλή υπολογιστική ισχύς του, το γεγονός ότι δεν μπορούν να εγκατασταθούν εφαρμογές πέρα από τις προεγκατεστημένες και το γεγονός ότι πιθανόν να μην είστε τόσο εξοικειωμένοι με το internet και τους κινδύνους που ελλοχεύουν σε αυτό είναι ένα πολύ επικίνδυνο μίγμα.

Οι εταιρείες υποστηρίζουν στις περισσότερες περιπτώσεις ότι αφού οι χρήστες των netbooks θα τα χρησιμοποιήσουν μονάχα για ψυχαγωγία και επικοινωνία δεν υπάρχει λόγος ύπαρξης ενός firewall ή κάποιου antivirus λογισμικού. Ο λόγος που το υποστηρίζουν αυτό είναι το κόστος: το κόστος του προεγκατεστημένου λογισμικού ενσωματώνεται στην τιμή του μηχανήματος. Προτιμάτε μηχανήματα στα οποία υπάρχει προεγκατεστημένο λογισμικό ασφάλειας και μην αποδέχεστε ελαφρά τη καρδία τον ισχυρισμό ότι υπάρχουν στο internet ειδικές υπηρεσίες που θα σας προστατεύσουν αποτελεσματικά, σε κάθε σύνδεσή σας.

Υπάρχουν κίνδυνοι που προέρχονται από επιλογές που θα κάνετε -εφόσον μάλιστα δεν είστε ιδιαίτερα έμπειρος χρήστης- που μπορούν άνετα να σας οδηγήσουν να εμπιστευτείτε επιτήδειους πιστεύοντας π.χ. ότι το site στο οποίο εισάγατε τον κωδικό ασφαλείας σας ήταν η online υπηρεσία ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που χρησιμοποιείτε, όταν στην πραγματικότητα θα το έχετε εισάγει σε μία ψεύτικη σελίδα, προσδίδοντας ουσιαστικά τους κωδικούς σας και δίνοντας την δυνατότητα σε οποιονδήποτε στη συνέχεια να χρησιμοποιήσει τον λογαριασμό του ηλεκτρονικού σας ταχυδρομείου σαν να ήσασταν εσείς. Οι περισσότερες σουίτες λογισμικού ασφάλειας έχουν ειδικές ρυθμίσεις που αποτρέπουν την χρήση ψεύτικων ή επιβλαβών σελίδων στο internet. Χωρίς αυτό το λογισμικό και την έλλειψη στοιχειωδών γνώσεων σχετικά με ζητήματα ασφαλείας είστε πολύ ευάλωτοι.

Έχει παρατηρηθεί το φαινόμενο πωλητές καταστημάτων στην Ελλάδα να κατευθύνουν μη εξοικειωμένους χρήστες με τους υπολογιστές προς την αγορά ενός netbook έναντι αυτής ενός φθηνού φορητού υπολογιστή. Αν οι ανάγκες σας περιορίζονται στο σερφάρισμα στο internet, έχει νόημα η επιλογή ενός netbook έναντι ενός φορητού υπολογιστή.

Δείτε στα Σχετικά Άρθρα τις 5 καλύτερες επιλογές netbooks της αγοράς.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v