Τυνησία: Το διαμάντι της ερήμου

Σταυροδρόμι πολιτισμών που συνδυάζει ιδανικά το κοσμοπολίτικο της βόρειας χώρας με το άγριο και ανεξερεύνητο της ερήμου, η Τυνησία είναι εκτός από μαγευτικός και ένας οικονομικά προσιτός προορισμός. Τι απαιτεί από τον επισκέπτη της; Όρεξη για βόλτες και περιπέτεια, ενδιαφέρον για διαφορετικές κουλτούρες και έφεση στο παλιό καλό ανατολίτικο παζάρι. Γνωρίστε την.
Τυνησία: Το διαμάντι της ερήμου

των Ηρώς Κουνάδη, Γιώργου Φλώκα, Έφης Ρουτζάκη, Μίνας Ανωγιάτη

Με Ιστορία 3000 και πλέον χρόνων, επιρροές από πολλούς διαφορετικούς πολιτισμούς, ανατολίτικη κουλτούρα που συνυπάρχει αρμονικά με τους ”δυτικούς” ρυθμούς ανάπτυξης και την ανερχόμενη τουριστική βιομηχανία, η Τυνησία αποτελεί έναν από τους πλέον ενδιαφέροντες προορισμούς –τόσο από πολιτισμικής όσο και από καθαρά ”τουριστικής” άποψης.

Έχοντας αποκτήσει τη φήμη της ”περισσότερο απελευθερωμένης αραβικής χώρας”, παρά το διφορούμενο αυταρχικό καθεστώς, η Τυνησία σήμερα ισορροπεί μεταξύ ανατολικού και δυτικού κόσμου, διατηρώντας την αυθεντικότητα και τις παραδόσεις της αλλά παραμένοντας συγχρόνως φιλική προς το δυτικό επισκέπτη.

Το γεγονός αυτό θα μπορούσε να αποδοθεί στις πλείστες πολιτισμικές επιρροές που δέχθηκε η χώρα από την αρχή της καταγεγραμμένης ιστορίας της έως και το 1956, οπότε και απελευθερώθηκε από τη Γαλλία. Οι πρώτοι κάτοικοι της περιοχής που σήμερα ονομάζεται Τυνησία ήταν οι Βέρβεροι, φυλή της βορειοδυτικής Αφρικής, τα γενετικά χαρακτηριστικά των οποίων πιστεύεται ότι είναι εμφανή μέχρι σήμερα στους Τυνήσιους.

Τον 10ο αιώνα π.Χ. οι Φοίνικες εποίκησαν τις ακτές της, ενώ τον 6ο αιώνα π.Χ. η Καρχηδόνα, τα ερείπια της οποίας αποτελούν σήμερα το δημοφιλέστερο αξιοθέατο της Τυνησίας, εξελίχθηκε σε σημαντική πολιτική και στρατιωτική δύναμη και έμεινε στην Ιστορία ως η πατρίδα του Αννίβα και η πόλη που ”τόλμησε να προκαλέσει τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία”.

Μετά την πτώση της Καρχηδόνας στους Ρωμαίους, η περιοχή κατακτήθηκε στο πέρασμα των αιώνων από Βανδάλους, Οθωμανούς, Ισπανούς και Γάλλους, αποκτώντας το σημερινό μωσαϊκό πολιτισμικών επιρροών στο οποίο χρωστά ένα μεγάλο μέρος της γοητείας της.

Πέρα, όμως, από την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά της, η Τυνησία διαθέτει και μια φυσική ομορφιά που λίγες χώρες μπορούν να συναγωνιστούν. Με περισσότερα από 1200 χιλιόμετρα ακτογραμμής, μεγάλο μέρος του νότιου τμήματος της χώρας να καλύπτεται από έρημο, αλλά και πληθώρα οάσεων και μαγευτικών φυσικών τοπίων, αποτελεί, στο σύνολό της, μία εξαιρετικά ετερόκλητη, όσο και γοητευτική, ταξιδιωτική πρόκληση.

Για να τη γνωρίσετε, ξεκινήστε έχοντας στη διάθεσή σας όσο το δυνατόν περισσότερο χρόνο και... διάθεση για νέες εμπειρίες. Εμείς θα σας συμβουλεύαμε να μην περιοριστείτε στις αμιγώς ”τουριστικές” δραστηριότητες και τους αντίστοιχους προορισμούς. Περιπλανηθείτε στις υπαίθριες αγορές, τα γνωστά ”σουκ”, μιλήστε με τους ντόπιους –οι περισσότεροι μιλούν άπταιστα γαλλικά– εξερευνήστε την έρημο, ανακαλύψτε την τοπική κουζίνα... Χωρίς, βέβαια, να στερήσετε από τον εαυτό σας την εμπειρία μιας βουτιάς στα κρυστάλλινα νερά των τουριστικών θερέτρων.

Σε γενικές γραμμές, η Τυνησία αποτελεί έναν οικονομικό προορισμό –με τη συνήθη εξαίρεση των αμιγώς τουριστικών περιοχών, καταλυμάτων και καταστημάτων. Περισσότερο πιθανό είναι να αντιμετωπίσετε πρόβλημα χώρου στις αποσκευές σας, εξαιτίας των αντικειμένων λαϊκής τέχνης που θα έχετε αγοράσει, παρά οικονομικό.

Εξοπλιστείτε, λοιπόν, με περιθώριο... χώρου στις αποσκευές, ανοιχτό μυαλό και διάθεση για περιπέτεια και ακολουθήστε το in2life σε ένα οδοιπορικό στις πόλεις, τα τουριστικά θέρετρα και τα αξιοθέατα της Τυνησίας. Καθένα από αυτά είναι μια ολόκληρη εμπειρία ζωής που αναμφισβήτητα θα σας μείνει αξέχαστη.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v