Μαγιόρκα: Η Χαβάη της Μεσογείου

Εξωτικές παραλίες, ολονύχτια -και ολοήμερα- πάρτι, γραφικά χωριά και πόλεις που σφύζουν από ζωή. Η Μαγιόρκα τα έχει όλα -γι’ αυτό, άλλωστε, είναι ένας από τους δημοφιλέστερους προορισμούς της Ευρώπης. Ακολουθήστε το in2life στις κοσμοπολίτικες παραλίες της, την πολύβουη πόλη της και τα ήσυχα, ορεινά χωριά της και ανακαλύψτε μαζί μας ένα νησί τόσο ετερόκλητο, όσο και μοναδικό.
Μαγιόρκα: Η Χαβάη της Μεσογείου

των Ηρώς Κουνάδη, Γιώργου Φλώκα, Έφης Ρουτζάκη

Ατελείωτα χιλιόμετρα εξωτικών παραλιών, με λευκή άμμο και φοίνικες, παραδοσιακά χωριουδάκια κτισμένα στις πλαγιές των βουνών και ολονύχτια πάρτι από τη μία, αλλά και ανεξέλεγκτη ανοικοδόμηση, υπέρμετρη τουριστική προβολή και αμέτρητα πλήθη επισκεπτών από την άλλη έχουν χαρίσει στη Μαγιόρκα φανατικούς φίλους και ορκισμένους εχθρούς.

Από τη δεκαετία του 60 και μετά, οπότε και άρχισε να αναπτύσσεται η τουριστική υποδομή του νησιού, η Μαγιόρκα δε σταμάτησε να κερδίζει σε δημοτικότητα και επισκέπτες από κάθε γωνιά του κόσμου. Το 1960 δέχτηκε περίπου 500.000 επισκέπτες, το 1997 πάνω από 6 εκατομμύρια, ενώ το 2001 οι τουρίστες που πέρασαν από το αεροδρόμιο Son Sant Joan της Palma άγγιξαν σχεδόν τα 20 εκατομμύρια.

Οι εν λόγω ρυθμοί ανάπτυξης προσέφεραν στους 700.000 μόνιμους κατοίκους της Μαγιόρκα ένα από τα καλύτερα βιοτικά επίπεδα της Ισπανίας (οι Μαγιορκίνοι συγκαταλέγονται αυτή τη στιγμή μεταξύ των πλουσιοτέρων κατοίκων της Ιβηρικής χερσονήσου, ενώ τα έσοδά τους προέρχονται σχεδόν κατ’ αποκλειστικότητα από την τουριστική βιομηχανία), ενώ ταυτόχρονα κατέστησαν το νησί συνώνυμο του μαζικού τουρισμού.

Παρ’ όλα αυτά, η Μαγιόρκα δεν είναι μόνο ο αγαπημένος προορισμός των ευρωπαίων τουριστών και των αντιπροσώπων της τουριστικής βιομηχανίας. Με έκταση 3.640 τετραγωνικών χιλιομέτρων, λίγο μεγαλύτερη από αυτή του Λουξεμβούργου, το μεγαλύτερο νησί των Βαλεαρίδων, που μαζί με την Ίμπιζα, τη Μενόρκα και τη Φορμεντέρα συνιστά το 14ο αυτόνομο διοικητικό τμήμα της Ισπανίας, έχει να προσφέρει δυνατές συγκινήσεις τόσο σε όσους αναζητούν τα ολονύχτια πάρτι και τις κοσμοπολίτικες παραλίες, όσο και σε όσους προτιμούν τη γαλήνη των μικρών χωριών και των απάτητων ακρογιαλιών.

Από τα κοσμοπολίτικα θέρετρα της Palma, του Magaluf, που θυμίζει περισσότερο τη γειτονική Ίμπιζα, του Ca’n Pastilla και του El Arenal, με τα πολυτελή ξενοδοχεία και τις ατελείωτες αμμουδιές που φιλοξενούν τα δημοφιλή beach parties μέχρι τα σκαρφαλωμένα στις πλαγιές των βουνών χωριά με τα κατάλευκα σπιτάκια και τις πλαισιωμένες από ανεμόμυλους πεδιάδες, το συνολικό τοπίο του νησιού είναι τόσο ετερόκλητο όσο και αρμονικό, με τις διαρκείς εναλλαγές του σκηνικού να μοιάζουν τόσο φυσικές, σα να ήταν προσεκτικά σχεδιασμένες ώστε να δημιουργούν αυτό το μοναδικό αποτέλεσμα.

Με ιστορία που ξεκινά από την έκτη χιλιετία προ Χριστού, η Μαγιόρκα φέρει εμφανείς τις επιρροές πολλών διαφορετικών πολιτισμών –του ρωμαϊκού, του βυζαντινού και του αραβικού– από τους οποίους κατακτήθηκε, αλλά και ιστορικών περιόδων που σημάδεψαν ολόκληρη την Ιβηρική Χερσόνησο, όπως ο Πόλεμος για την Ισπανική Διαδοχή, ο Ισπανικός Εμφύλιος και η δικτατορία του Franco. Η πολυτάραχη Ιστορία της, σε συνδυασμό με τη στρατηγική της θέση στη Μεσόγειο, την κατέστησαν από νωρίς ένα πολυπολιτισμικό εμπορικό και οικονομικό κέντρο.

Μία σύντομη επίσκεψη δεν είναι αρκετή για να γνωρίσει κανείς πραγματικά τη Μαγιόρκα. Τα ετερόκλητα τοπία της, η πληθώρα επιλογών διασκέδασης που προσφέρει και, βέβαια, οι μαγευτικές παραλίες που την έκαναν διάσημη σε όλη την Ευρώπη, απαιτούν χρόνο και, κυρίως, ενδελεχή εξερεύνηση. Προσθέστε σε αυτά το γεγονός ότι το οδικό δίκτυο δεν είναι από τα καλύτερα της χώρας, δεδομένων των ορεινών όγκων που καθιστούν δύσβατη την ενδοχώρα του νησιού, και προγραμματίστε ανάλογα τις ημέρες που θα… επενδύσετε στην ανακάλυψη των διαφορετικών πλευρών του μοναδικού αυτού νησιού –όσο περισσότερες τόσο το καλύτερο.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v