Οι νικητές και οι χαμένοι της φετινής σεζόν στην ελληνική τηλεόραση

Οι σειρές που ξεχώρισαν, τα reality που έκαναν θραύση, οι εκπλήξεις και τα προγράμματα που πάτωσαν την φετινή σεζόν στην ελληνική τηλεόραση.
Οι νικητές και οι χαμένοι της φετινής σεζόν στην ελληνική τηλεόραση
Τα ριάλιτι…
…επέστρεψαν για τα καλά στην ελληνική τηλεόραση, μετά την ανέλπιστη περσινή επιτυχία του Survivor. Ωστόσο, φέτος τα πράγματα πήραν διαφορετική… ελαφρώς πιο trash τροπή. Συγκεκριμένα:

-Αγαπήθηκε η μόδα

Το Shopping Star με την Βίκυ Καγιά στο Star δημιούργησε τάση στην μεσημεριανή ζώνη, προβάλλοντάς μας κάθε εβδομάδα πέντε γυναίκες να ψωνίζουν και να ντύνονται με βάση ένα συγκεκριμένο concept. Δεν άργησε να μπει και ο ΣΚΑΪ στο παιχνίδι, φέρνοντας στις οθόνες μας το επικό My Style Rocks, που φρόντισε να δημιουργήσει περσόνες ικανές να παθιάσουν, να εκνευρίσουν και να δημιουργήσουν ίντριγκες αντίστοιχες του παλιού καλού φεϊμστορίτικου «Άσπα vs Φωτεινή». Η Ραμόνα, η Τούνη και οι κόντρες με τους κριτές μόδας άνοιξαν την όρεξη στον ΣΚΑΪ για περισσότερο «σκληρό» ριάλιτι, κι έτσι περάσαμε στην επόμενη τάση...

-Ο έρωτας έγινε ριάλιτι

Στο β’ μισό της σεζόν, ο ΣΚΑΪ ξεκίνησε να προβάλει το Power of Love με παρουσιάστρια τη Μαρία Μπακοδήμου, ένα ερωτικό «πείραμα» ζευγαρώματος αντρών και γυναικών σε ένα σπίτι, με ραντεβού, ραβασάκια, ψηφοφορίες και μίνι-ξεκατινιάσματα, που έχουν αρχίσει να κάνουν πολύ δυνατά νούμερα. Στα ίδια χνάρια αναμένεται να βαδίσουν ΑΝΤ1 και Epsilon, που ετοιμάζουν τις δικές τους εκδοχές.

-Η επιβίωση «ξεφούσκωσε»

Το Survivor μπορεί να κάνει τριαντάρια και να βρίσκεται ψηλά στους πίνακες της τηλεθέασης, αλλά σε καμία περίπτωση δεν κάνει τα περσινά νούμερα, ούτε φυσικά έχει το γκελ του 2017, τότε που όλοι μιλούσαν για την Παπαδοπούλου και τη Βαλαβάνη, τη Νάργες και τον Ντάνο, τον μισθοφόρο και τον μάνατζερ ράγκμπι. Καλή η προσπάθεια φέτος με την Κωνσταντίνα Σπυροπούλου, αλλά ούτε αυτό δεν εκτόξευσε την τηλεθέαση. Άλλωστε το κοινό έδειξε να κουράστηκε κάπως από αυτό το είδος παιχνιδιού από νωρίς αυτή τη σεζόν – προηγήθηκαν τα αποτυχημένα ριάλιτι επιβίωσης του Epsilon, Survival Secret και ΑΝΤ1, Nomads.

-Η μαγειρική άνθισε

Το Master Chef φαίνεται πως είναι η έκπληξη των φετινών reality της prime time, φέρνοντας στο Star νούμερα που δεν είχε ξαναδεί. Σίγουρα πιο ενδιαφέρον και «αξιοπρεπές» από τα Survivor και Power of Love, ωστόσο το μαγειρικό παιχνίδι του Star δεν άργησε κι αυτό να ακολουθήσει την λογική της ίντριγκας, διαμορφώνοντας σκηνικά κόντρας μεταξύ παικτών για να γίνουν viral. Και καλώς ή κακώς, τα κατάφερε. Σε αντίθεση με το Hell’s Kitchen, το παιχνίδι μαγειρικής του ΑΝΤ1 με τον Έκτορα Μποτρίνι σε ρόλο αυστηρού σεφ, που… πέρασε και δεν ακούμπησε.

Η μυθοπλασία…

…δείχνει να επιβιώνει με σταθερές συνταγές. Ελλείψει Mega, τα σκήπτρα δείχνει να κρατά ο Alpha, καθώς οι σειρές του διατηρούνται ψηλά στους πίνακες των τηλεθεάσεων. Συγκεκριμένα:

-Στον ALPHA, το (σχεδόν) καθημερινό διπλό ραντεβού του «Τατουάζ» χτυπά σχεδόν στα ίσα το Survivor και δείχνει ότι το κοινό επιζητά την καθημερινή συνήθεια και το δράμα. Μεγάλα ποσοστά συγκεντρώνει και η καθημερινή κομεντί «Έλα στη Θέση μου», που επικρατεί κάθε βράδυ στις 20.00 απέναντι στα δελτία ειδήσεων των άλλων καναλιών με τα διψήφια νούμερα. Το «Σόι σου», κάθε Δευτέρα και Τρίτη πλέον, κρατά σταθερή τη δυναμική του στην τέταρτη σεζόν του, ενώ ακόμα και η «Μουρμούρα» που διανύει τον πέμπτο της κύκλο και είχαν ακουστεί φήμες για διακοπή της, συνεχίζει αξιοπρεπή πορεία. Δεν συνέβη το ίδιο με τα εβδομαδιαία σίριαλ που επιχείρησε να βγάλει στον αέρα το κανάλι, όπως το Κόκκινο Νυφικό και το Παραμύθι Αλλιώς, που ολοκληρώθηκαν σύντομα. Ανοδική πορεία όμως έχει η επιστροφή των "Οικογενειακών Ιστοριών". 
-Στον ΑΝΤ1, επικρατεί γενικότερο πρόβλημα στον σχεδιασμό του προγράμματος το τελευταίο εξάμηνο, με το κανάλι να πέφτει από την πρώτη στην τέταρτη θέση. Αυτό είχε αντίκτυπο και στις σειρές: Το «Κάτι χωρισμένα παλικάρια», έχοντας αλλάξει πολλές φορές μέρες και ζώνες προβολής, έχει πέσει σε μονοψήφια ποσοστά, το 4xxx4 του Δημήτρη Αρβανίτη ολοκληρώθηκε όπως-όπως και μας εγκατέλειψε, ενώ η καθημερινή κομεντί «Παρθένα Ζωή» βολεύεται με μέτρια ποσοστά στην απογευματινή ζώνη των 19.00.

Τα τηλεπαιχνίδια…
…επέστρεψαν με φόρα. Το μεσημέρι, το απόγευμα, το βράδυ της Παρασκευής και τα σαββατοκύριακα, τα τηλεπαιχνίδια συγκεντρώνουν καλά ποσοστά τηλεθέασης, θυμίζοντας κάτι από… ‘90s εποχές. Τα πιο επιτυχημένα είναι το Deal στον Alpha, ο Τροχός της Τύχης στο Star, το Still Standing στον ΑΝΤ1, ενώ σε καλά επίπεδα κινούνται το Ρουκ Ζουκ στον ΑΝΤ1 και το Slam στον Alpha. Με μέτριες επιδόσεις φαίνονται να κινούνται το μουσικό τηλεπαιχνίδι Νότα Μία του Alpha και Celebrity Game Night στον ANT1.



Δελτία ειδήσεων και σταθερές αξίες…
…φρόντισαν να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα. Αυτό σημαίνει ότι τα δελτία ειδήσεων (πλην του Alpha, που κάνει περίπατο μόνος του στις 19.00), μοιράζονται την πίτα στις 20.00 και κατατροπώνονται από την μυθοπλασία – ακόμη και ο Νίκος Χατζηνικολάου βρίσκεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα τηλεθέασης. Από την άλλη, οι γνωστές κυρίες που κυριαρχούν στην πρωινή και μεσημεριανή ζώνη, ενώ συνεχίζουν αξιοπρεπή πορεία, φαίνεται να «λυγίζουν» από την επέλαση των reality. Η Φαίη Σκορδά πλήττεται ως ένα βαθμό από την Κατερίνα Καινούριου με τις τηλεφωνικές ιστορίες για αγρίους αλλά και από τις ενημερωτικές εκπομπές, και η Ελένη Μενεγάκη και η Τατιάνα Στεφανίδου βλέπουν πλέον την πλάτη προγραμμάτων όπως τα Power of Love και Shopping Star.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v