Οι 10 σειρές του 21ου αιώνα που πρέπει να έχετε δει

Οι αστυνομικές περιπέτειες, οι σειρές μυστηρίου, τα κορυφαία δράματα και τα δημοφιλέστερα sitcom της τελευταίας 15ετίας που πρέπει να έχετε δει.
Οι 10 σειρές του 21ου αιώνα που πρέπει να έχετε δει
του Γιώργου Κόκουβα

Έσπασαν ρεκόρ τηλεθέασης. Και τα ρεκόρ online θέασης. Αποτέλεσαν αντικείμενο συζήτησης και πηγές ατάκας στις περισσότερες παρέες εικοσάρηδων και τριαντάρηδων. Κάθε τους σεζόν αναμενόταν (για μερικές ακόμα αναμένεται) με ανυπομονησία. Με άλλα λόγια, οι παρακάτω σειρές όρισαν τι σημαίνει τηλεοπτική επιτυχία και αισθητική του 21ου αιώνα στη μικρή οθόνη και γι’ αυτό, αν δεν το έχετε ήδη κάνει, πρέπει να τις έχετε δει.

Game of Thrones (2011-συνεχίζεται)

Μυθικοί χαρακτήρες σε φανταστικούς κόσμους και βασίλεια μάχονται μεταξύ τους δίχως αύριο, σε σκηνικό που περιλαμβάνει βίαιους θανάτους, προκλητικές σκηνές, δράκους, cool τύπους και μισητούς χαρακτήρες, και συνεχείς ανατροπές για τις οποίες έχουν χαλάσει φιλίες χρόνων λόγω spoiler στα social media.

Breaking Bad (2008-2013)

Τι συμβαίνει όταν ένας καθηγητής χημείας μαθαίνει ότι έχει καρκίνο και αποφασίζει στον χρόνο που του απομένει να εξασφαλίσει το μέλλον της οικογένειάς του, ως έμπορος ναρκωτικών με τη βοήθεια ενός παλιού μαθητή του; Ο υπόκοσμος, οι σκοτεινοί ήρωες, οι φαρμακερές ατάκες και οι ανατροπές που κράτησαν τους τηλεθεατές καθηλωμένους μέχρι εκείνο το τελευταίο επεισόδιο, τον Αύγουστο του 2013, χάρισε στη σειρά πολλά Έμμυ, μεγάλη αναγνωρισιμότητα στον πρωταγωνιστή, Bryan Cranston και ακόμη και μια spin off σειρά σε έναν από τους β’ ρόλους, τον δικηγόρο που απέκτησε δικό του σίριαλ, το Better Call Saul.

24 (2001-2010)

Σε μια εποχή που μεσουρανούσαν ακόμη τα κωμικά sitcom όπως τα Φιλαράκια, το 24 έφερε την επανάσταση: Πρότεινε μια δραματική σειρά γεμάτη σασπένς, ενδιαφέρουσες τροπές κι ανατροπές της υπόθεσης, δυνατές ερμηνείες με «πρωτεργάτη» τον Κίφερ Σάδερλαντ στον ρόλο ενός πράκτορα που προσπαθεί να αποτρέψει μια δολοφονική επίθεση εναντίον του προέδρου. Η ανατρεπτική ιδέα που έβαλε την σειρά στην σφαίρα του καλτ ήταν το ότι κάθε σεζόν διαδραματιζόταν σε 24 ώρες. Μετά από οκτώ επιτυχημένες σεζόν, η σειρά επέστρεψε το 2014 με μία ειδική «Live another Day season».

Lost (2004-2010)

Ποτέ άλλοτε μια τόσο ακατανόητη σειρά δεν έκανε τόσο μεγάλη επιτυχία. Για την ακρίβεια, το ακατανόητο του πράγματος ίσως ήταν αυτό που έφερε την επιτυχία. Φυσικά, η κινηματογραφική αισθητική και το τερατώδες budget είχαν κι αυτά μερίδιο στην επιτυχία. Ένα αεροπλάνο πέφτει σε ένα νησί, και για έξι σεζόν παρακολουθούσαμε τις ιστορίες των «Αγνοουμένων» να μπλέκονται με κομμάτια από το παρελθόν τους, μυστηριώδεις αριθμούς, τύπους με ονόματα φιλοσόφων και ολόκληρες θεωρίες στους διαδικτυακούς κύκλους για το τι θα μπορούσε να κρύβεται πίσω από το «κουβάρι», που όσο πήγαινε, γινόταν όλο και πιο μπλεγμένο. Και μπορεί το τελευταίο επεισόδιο να μην ενθουσίασε τους φανς, αλλά σίγουρα για έξι κύκλους έμειναν όλοι καθηλωμένοι και ζαλισμένοι.

Prison Break (2005-2009)

Ο Wentworth Miller είναι ένας θυμωμένος άνδρας. Κι αυτό γιατί ο αδερφός του καταδικάστηκε άδικα για μια δολοφονία και πρόκειται να εκτελεστεί. Έχει λοιπόν ένα σχέδιο: Χαράζει σε τατουάζ πάνω του τα σχέδια της φυλακής, διαπράττει μια ληστεία, και κλείνεται στο ίδιο σωφρονιστικό ίδρυμα με τον αδερφό του με σκοπό να τον βοηθήσει να αποδράσει. Οι υποψηφιότητες για Χρυσές Σφαίρες και Έμμυ άρχισαν να πέφτουν βροχή, η σειρά έφτασε μέχρι και στο prime time της ελληνικής τηλεόρασης, κάνοντας δυνατά νούμερα, ενώ οι φανς είναι τόσοι, που κατάφεραν να… αναστήσουν το Prison Break, αφού επτά χρόνια μετά το φινάλε, επιστρέφει με νέα σεζόν.

Homeland (2011-συνεχίζεται)

Το πολιτικό θρίλερ αποκτά την καλύτερη ίσως τηλεοπτική του εκδοχή στην Ιστορία της μικρής οθόνης, χάρη στους δημιουργούς του Homeland: Όλα ξεκινούν όταν ένας αμερικανός στρατιώτης επιστρέφει μετά από πολυετή αιχμαλωσία στο Ιράκ, και η διπολική πράκτορας της CIA, Κάρι Μάθισον, τον υποπτεύεται ως τρομοκράτη. Από τα πιο καλοδουλεμένα σενάρια που έχουμε δει γυρισμένα, με φαινομενικά αργή, αλλά γεμάτη ένταση πλοκή, το Homeland κατάφερε να ξεπεράσει την «κοιλιά» του, και μετά το τέλος της πρώτης αυτής ιστορίας, συνεχίστηκε (και συνεχίζεται) με νέες περιπέτειες της Κάρι στην Μέση Ανατολή αλλά και την Ευρώπη – ο πιο πρόσφατος κύκλος, μάλιστα, με την τρομοκρατική ενέργεια στην καρδιά της Ευρώπης ήταν ανατριχιαστικά προφητικός, αφού συνέπεσε με τα χτυπήματα στο Παρίσι και τις Βρυξέλλες.

Six Feet Under (2001-2005)

Στην Ελλάδα έγινε γνωστή ως «Γραφείο Κηδειών Φίσερ», από τις μεταμεσονύκτιες προβολές της στο Star: Η αμερικανική σειρά που τόλμησε να «ντύσει» το οικογενειακό δραματικό στοιχείο με πολλές δόσεις θανάτου (από την διερεύνηση του «άλλου κόσμου» μέσα από συζητήσεις με νεκρούς, μέχρι το κατάμαυρο σουρεαλιστικό της χιούμορ), πολύ πριν εμφανιστούν οι εμπορικές… δρακουλιάρικες σειρές με φανταχτερά βαμπίρ.

Grey’s Anatomy (2005-συνεχίζεται)

Τα ιατρικά δράματα είναι μία από τις αγαπημένες ένοχες απολαύσεις του αμερικανικού κοινού (από την εποχή ακόμη της ‘90s «Εντατικής»), αλλά το παγκόσμιο κοινό μπήκε μέσα στα άδυτα των χειρουργείων χάρη στην σειρά της φοβερής και τρομερής Σόντα Ράιμς. Η συγκεκριμένη δημιουργός άλλαξε τα συστατικά της επιτυχίας των mainstream δραμάτων, μυώντας μας στην τέχνη του καταιγιστικού διαλόγου και των συνεχών ανατροπών, με τόση επιτυχία που η σειρά οδεύει για τον 13ο της κύκλο. Μάλιστα, το δίκτυο του ABC καθιέρωσε ολόκληρη ημέρα στην λεγόμενη Shondaland – κάθε Πέμπτη είναι… «TGIT» στο κανάλι, οπότε μαζί με το Grey’s Anatomy παίζουν και οι άλλες της τεράστιες επιτυχίες που έστησε αργότερα, το Scandal και το How to get away with murder – αν σας αρέσει το Grey’s, θα λατρέψετε κι αυτές.

American Horror Story (2011-συνεχίζεται)

Τι συμβαίνει όταν οι δημιουργοί του εφηβικού μιούζικαλ Glee και σειρών μυστηρίου όπως το Nip/Tuck αποφασίζουν να περάσουν στο «γήπεδο» του καθαρόαιμου τρόμου; Κάπως έτσι γεννήθηκε η σειρά που λάτρεψαν οι hipsters και έγινε trend στα social media τα τελευταία χρόνια: Το American Horror Story σε κάθε (σύντομη) σεζόν του αλλάζει περιβάλλον και χαρακτήρες (αλλά κρατά το ίδιο περίπου καστ) και μας βάζει σε φρικιαστικούς κόσμους, όπως σε ένα άσυλο, σε ένα τσίρκο με «τέρατα της φύσης», σε ένα στοιχειωμένο ξενοδοχείο κ.ο.κ. Οι εξαιρετικές ερμηνείες μεγάλων «dames» όπως η Kathy Bates και η Jessica Lange συνδυάζονται με εμφανίσεις-έκπληξη, όπως αυτή της Lady Gaga και οι προκλητικές σκηνές οδηγούν σε πλοκές εθιστικές.

The Big Bang Theory (2007-συνεχίζεται)

Στα μέσα της περασμένης δεκαετίας ολοκληρώθηκε η πιο αγαπημένη κωμωδία του παγκόσμιου κοινού, τα «Φιλαράκια». Ποιο sitcom κατάφερε λοιπόν να πάρει την θέση του σε αυτόν τον θρόνο; Με ανταγωνιστές όπως το «How I met your Mother» και το «Two and a half Men», θα λέγαμε ότι το μεγάλο μπαμ… το έκανε το Big Bang. Πρόκειται για την σειρά που έφερε στο προσκήνιο τα nerds, απενοχοποίησε όλα τα fanboys των Star Wars και έκανε μόδα την geek εμφάνιση, μέσα από την συγκατοίκηση μιας παρέας νεαρών επιστημόνων με μια σέξι, «λαϊκή» κοπέλα της διπλανής πόρτας. Αδιαμφισβήτητο πρόσωπο-κλειδί της σειράς είναι ο Σέλντον Κούπερ, μια… εκσυγχρονισμένη Κατακουζήνα που υποδύεται με υπέροχο τρόπο ο πολυβραβευμένος Jim Parsons.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v