Οι καλύτεροι… κακοί του Game of Thrones

Δέκα απολαυστικοί χαρακτήρες που αγαπάμε να μισούμε, μαζί με τα ελαφρυντικά τους για όλα τα απαίσια πράγματα που έχουν κατά καιρούς κάνει.
Οι καλύτεροι… κακοί του Game of Thrones
της Ηρώς Κουνάδη

Οι χαρακτήρες που αγαπάμε να μισούμε, θα μπορούσε να είναι ο εναλλακτικός τίτλος αυτού του αφιερώματος στις περσόνες που –ας το παραδεχτούμε– μονοπωλούν το ενδιαφέρον στις οθόνες και τις συζητήσεις μας μετά από κάθε επεισόδιο του Game of Thrones (τις Κυριακές στις 4:00 μετά τα μεσάνυχτα, ταυτόχρονα με την Αμερική, στα κανάλια Novacinema, μην ξεχνιόμαστε).

Γιατί ναι, υπέροχη η ακεραιότητα της Λαίδης Stark, αιωνία της η μνήμη, και όλης της οικογένειάς της, αλλά φαντάζεστε το Game of Thrones μονάχα με το κουταβίσιο βλέμμα του Jon Snow και τις εύκολες απελευθερώσεις σκλάβων της Daenerys Targaryen; Το Game of Thrones είναι οι κακοί του –οι οποίοι στην πλειοψηφία τους δεν είναι μανιχαϊστικά κακοί, απλά βλέπουν τα πράγματα από τη δική τους, συχνά αμφιλεγόμενη, οπτική γωνία.

Theon Greyjoy

Τι έκανε: Πρόδωσε τον καλύτερό του φίλο, κατέλαβε διά της βίας το Κάστρο του Winterfell, όπου μεγάλωσε, και το έκαψε συθέμελα, σκότωσε δύο μικρά παιδιά και (το πιο ασυγχώρητο απ’ όλα) αποκεφάλισε τον Ser Rodrik Cassel.
Ελαφρυντικά: Πολύ λάθος παιδικά χρόνια. Πολύ λάθος πατέρας –στον οποίο μεγαλώνοντας θέλει απεγνωσμένα να αποδείξει την αξία του. Κι επίσης, τα πλήρωσε όλα, χειρότερα από κάθε άλλο χαρακτήρα στη σειρά, στα χέρια του Ramsay Bolton.

Gregor "The Mountain" Clegane

Τι έκανε: Προσπάθησε να κάψει ζωντανό τον μικρό του αδερφό όταν ήταν παιδιά και δολοφόνησε εκατοντάδες ανθρώπους. Αυτά, όμως, είναι απλά πταίσματα μπροστά στο ότι α. σκότωσε τον πρίγκηπα Aegon Targaryen μωρό στην κούνια του, β. βίασε τη μητέρα του, Πριγκίπισσα Elia, γ. μετά την σκότωσε κι αυτήν και δ. έσφαξε τον αδερφό της, Πρίγκηπα Oberyn, που τύγχανε και ο πιο συμπαθής χαρακτήρας της τέταρτης σαιζόν.
Ελαφρυντικά: Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις, εκτελούσε εντολές. Αλλά και πάλι, είναι πιθανότατα ο άνθρωπος με τα λιγότερα ελαφρυντικά στη λίστα.

Cersei Lannister

Τι έκανε: Οργάνωσε τη δολοφονία του συζύγου της, Βασιλιά Robert και υπήρξε ηθική αυτουργός σε ένα σωρό ακόμα φόνους –και στην απόπειρα δολοφονίας του Bran Stark.
Ελαφρυντικά: Βαθιά μέσα της, είναι απλώς μια τρυφερή μαμά, που τα κάνει όλα για το καλό των παιδιών της πρωτίστως και της υπόλοιπης οικογένειάς της δευτερευόντως. Επίσης, στα βιβλία είναι επίσημα νοητικά διαταραγμένη –πράγμα που, μυστηριωδώς, δεν γίνεται ιδιαίτερα εμφανές στη σειρά.

Petyr Baelish (Littlefinger)

Τι έκανε: Πρόδωσε τον Ned Stark χρησιμοποιώντας τη Φρουρά της Πόλης για να τον συλλάβει και να τον παραδώσει στον Joffrey, που τον αποκεφάλισε για «προδοσία». Σκότωσε, επίσης, την αδερφή της Λαίδης Stark, Laisa, και τον Joffrey (δεν έχει σημασία που δεν στεναχωρηθήκατε, είναι και πάλι φόνοι) στον οποίο είχε, μερικά χρόνια πριν, επιτρέψει να σκοτώσει την Ros που εργαζόταν στο πορνείο του.
Ελαφρυντικά: Είχε προειδοποιήσει τον Ned Stark για την επικείμενη προδοσία –άσχετα αν εκείνος δεν άκουσε. Και την Ros για τα «διαφυγόντα κέρδη» του. Αλλά και πάλι.

Jaime Lannister

Τι έκανε: Επιχείρησε να σκοτώσει τον Bran Stark, σπρώχνοντάς τον από ένα παράθυρο του κάστρου του Winterfell και αφήνοντάς τον παράλυτο. Όλα τα υπόλοιπα είναι πταίσματα μπροστά σε αυτό –περιλαμβανομένης και της πισώπλατης δολοφονίας του Τρελού Βασιλιά, Aerys Targaryen.
Ελαφρυντικά: Τα κάνει όλα για τον έρωτα της αδερφής του, και στον έρωτα και τον πόλεμο επιτρέπονται όλα. Εκτός από τις απόπειρες δολοφονίας μικρών παιδιών.

Melisandre

Τι έκανε: Πολλή, μα πολλή, μαύρη μαγεία, στην οποία περιλαμβάνεται η γέννηση μιας δαιμονικής σκιάς που πήγε και σκότωσε τον Renly Baratheon.
Ελαφρυντικά: Είναι παραπλανημένη πιστή μιας θρησκείας. Οι θρησκείες μπορούν να κάνουν περίεργα πράγματα στο μυαλό των ανθρώπων.

Tywin Lannister

Τι έκανε: Τι να πρωτοθυμηθείς! Στα καλύτερά του περιλαμβάνονται η απόπειρα να καταδικάσει σε φόνο τον ίδιο του τον γιο για κάτι που δεν έκανε, και το ότι διέταξε τον βασανισμό και την εκτέλεση των ανδρών του όταν νόμισε (λανθασμένα) πως είχε γίνει απόπειρα δολοφονίας εναντίον του στο Harrenhal.
Ελαφρυντικά: Τον υποδύεται ένας από τους αγαπημένους μας ηθοποιούς, ο Charles Dance. Τα κάνει όλα για την τιμή και την δόξα του ονόματος της οικογένειάς του. Ναι, δεν είναι αρκετά, το ξέρουμε.

Roose Bolton

Τι έκανε: Μαχαίρωσε τον Robb Stark στην καρδιά, και ενορχήστρωσε τον Κόκκινο Γάμο, στον οποίο σκοτώθηκαν επίσης η Λαίδη Stark, η Talissa, και το αγέννητο παιδί της με τον Robb.
Ελαφρυντικά: Κανένα που να μπορούμε να σκεφτούμε.

Ramsay Bolton

Τι έκανε: Αυτά που έκανε στον Theon Greyjoy –αν δεν τα έχετε δει, δεν θέλετε να ξέρετε, αν πάλι τα έχετε δει, μην σας τα θυμίζουμε.
Ελαφρυντικά: Ούτε που να το σκέφτεστε.

Joffrey Baratheon

Τι έκανε: Πέραν του να διατάξει τον αποκεφαλισμό του Ned Stark, να χρησιμοποιήσει ένα τόξο για να σκοτώσει την Ros για λόγους ψυχαγωγίας και να είναι ο πιο μισητός κακός στην ιστορία της τηλεόρασης;
Ελαφρυντικά: Η μάνα του τα έφταιγε όλα;

(*) Το Game of Thrones προβάλλεται στην Ελλάδα αποκλειστικά στα κανάλια Novacinema, με ελληνικούς υπότιτλους, κάθε Κυριακή ταυτόχρονα με την Αμερική (στις 4.00 τα ξημερώματα της Δευτέρας) και στις 22.00 το βράδυ της Δευτέρας. Με τον αποκωδικοποιητή NovaBox+, όμως, μπορείτε να γράψετε όλα τα επεισόδια της αγαπημένης σας σειράς, για να τα βλέπετε (και να τα ξαναβλέπετε) όποτε θέλετε εσείς.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v