Οι 11 καλύτερες σειρές που δεν έχετε δει

Σας απογοήτευσε η φετινή τηλεοπτική σεζόν; Έχετε τελειώσει ό,τι σειρά σας πρότειναν οι φίλοι σας; Ίσως αυτές οι έντεκα σειρές να ξέφυγαν απ’ το ραντάρ σας.
Οι 11 καλύτερες σειρές που δεν έχετε δει
Τι κάνεις όταν όλες οι σειρές που βλέπεις τελείωσαν, βρίσκονται σε διάλειμμα ή απλά έχουν σταματήσει να είναι καλές (κοιτάζουμε εσένα, φετινό American Horror Story); Μήπως ήρθε η ώρα για κάτι διαφορετικό; Τσεκάρετε αυτές τις έντεκα σειρές που, ενώ δεν έχουν αποκτήσει την φήμη κάποιων άλλων, είναι πολύ "δυνατές" επιλογές για τα βράδια που θα μείνετε μέσα.

1. United States of Tara

Η Τάρα είναι μια συνηθισμένη γυναίκα, μητέρα, νοικοκυρά—εκτός απ’ τις φορές που είναι άλλος άνθρωπος. Αν έχετε αναρωτηθεί πώς είναι να ζεις με διασχιστική διαταραχή ταυτότητας (με απλά ελληνικά, αλλά λανθασμένο όρο, σύνδρομο πολλαπλής προσωπικότητας), αυτή η σειρά θα σας διαφωτίσει αρκετά, κάνοντάς σας να ρίξετε άφθονο γέλιο.

Η βραβευμένη με Όσκαρ σεναριογράφος Ντιάμπλο Κόντι (Juno, Young Adult) και ο Στίβεν Σπίλμπεργκ παρουσιάζουν μια εντελώς δυσλειτουργική κωμωδία για τις δοκιμασίες που περνάει, κατά βάθος, κάθε οικογένεια. Τρεις σεζόν όλες κι όλες, με την κωμωδία να μπλέκεται υπέροχα με το μυστήριο και τις ανατροπές όσο προσπαθούμε να ανακαλύψουμε πώς η Τάρα κατέληξε με μισή ντουζίνα ανθρώπους μέσα στο σώμα της, κι αν θα μπορέσει ποτέ να γίνει καλά.


2. Enlightened 

Η Έιμι είναι μεγαλοστέλεχος σε εταιρία καλλυντικών και προϊόντων υγιεινής και μια μέρα η αυτοκαταστροφική της ζωή την οδηγεί σε έναν πολύ δημόσιο νευρικό κλονισμό. Έναν μήνα μετά, και αφού έχει ολοκληρώσει την θεραπεία της σε ένα ολιστικό κέντρο αποκατάστασης, επιστρέφει ανανεωμένη και διαφωτισμένη και είναι έτοιμη να φέρει την αλλαγή. Για κακή της τύχη ανακαλύπτει ότι κανένας δεν είναι έτοιμος – ή πρόθυμος – να την πάρει στα σοβαρά.

Οι κωμωδίες που σε κάνουν να κλαις (αλλά όχι από τα γέλια) έχουν γίνει μόδα εδώ και χρόνια στην αμερικάνικη καλωδιακή, αλλά το Enlightened το πάει ένα βήμα παραπέρα. Δεν σε αφήνει ποτέ να αποφασίσεις αν πρόκειται για μία σοβαρή ιστορία μιας γυναίκας που θέλει να φτιάξει την ζωή της ή μία απίστευτα καυστική σάτιρα της αμερικανικής κοινωνίας και της τρέλας με τις εναλλακτικές θεραπείες. Προτείνεται για μαραθώνιο, καθώς έχει δύο μόνο κύκλους και κυλάει σαν να βλέπεις μία μεγάλη ταινία.


3. Happy Endings

Ένα ανάλαφρο sitcom για μια παρέα φίλων που συχνάζουν σε μια καφετέρια, έχουν όλοι τα προβλήματά τους αλλά είναι πάντα ενωμένοι και αγαπημένοι. Σου ακούγεται υπερβολικά γνώριμο; Τότε ίσως να εκπλαγείς.

Το Happy Endings παίρνει την πιο βασική και δοκιμασμένη φόρμουλα για κωμωδία των τελευταίων είκοσι χρόνων και την γυρνάει από κάθε πλευρά, μέχρι να αποκτήσει εντελώς δική του προσωπικότητα. Οι ατάκες πέφτουν η μία μετά την άλλη και τα μικρά επεισόδια (μέσα στις τρεις σεζόν του, άλλη μια αδικοχαμένη σειρά) είναι ο καλύτερος σύντροφος για μια χαλαρή βραδιά με πίτσες και παρέα. 


4. Archer

Φαντάσου τον Τζέιμς Μποντ, αν ο Τζέιμς Μποντ ήταν ένας ανίκανος αλκοολικός με οιδιπόδειο και περιστοιχισμένος από τους πιο ηλίθιους συνεργάτες στον κόσμο. Αυτό είναι το κόνσεπτ του Archer, και δεν αποτυγχάνει ποτέ να είναι ξεκαρδιστικό καθώς παρωδεί κάθε πιθανό κλισέ από ταινίες κατασκοπείας και περιπέτειες. Ίσως το πιο ποιοτικό καρτούν που παίζει αυτή τη στιγμή στην τηλεόραση. Ο έκτος κύκλος προβάλλεται φέτος.
 

5. Carnivàle 

Αν θέλετε μια ειλικρινά τρομακτική και περίεργη ιστορία μέσα σε τσίρκο, ξεχάστε το American Horror Story. Αυτή η σειρά του HBO θα σας κάνει να χάσετε το μυαλό σας. Η ιστορία φαινομενικά είναι απλή: ένας δραπέτης βρίσκει καταφύγιο σε ένα περιπλανώμενο τσίρκο και ανακαλύπτει πως έχει ένα μυστηριώδες χάρισμα, να γιατρεύει τους αρρώστους και να φέρνει τους νεκρούς πίσω. Και αυτά συμβαίνουν στο πρώτο τέταρτο. Αυτό που ακολουθεί είναι μια πραγματικά επική μάχη μεταξύ παράδεισου και κόλασης.

Δύο μικρές σεζόν και μετά κόπηκε άδοξα, αλλά εξακολουθεί να είναι από τις πιο ενδιαφέρουσες σειρές που έχουν φτιαχτεί ποτέ.


6. Teen Wolf

Μερικές φορές χρειαζόμαστε κάτι πιο ελαφρύ, και το Teen Wolf ξεκινάει ακριβώς έτσι: έφηβος δαγκώνεται από λυκάνθρωπο και πρέπει να συνηθίσει την ζωή του σαν ένα από τα πλάσματα της νύχτας, προσπαθώντας να γλυτώσει από άλλα τέρατα, αλλά και από τους κυνηγούς τους. Με γερές δόσεις από κωμωδία και ρομάντζο.

Αλλά αυτό είναι μόνο ο πρώτος κύκλος. Από εκεί και μετά, η σειρά εξελίσσεται με αστραπιαίους ρυθμούς, βρίσκει τους ρυθμούς της και παίζει πολύ έξυπνα με το ενήλικο κοινό της, ξεπερνώντας τα κλισέ του είδους και γίνεται… εθισμός. Προσεχώς ο πέμπτος κύκλος.


7. Community

Μια ομάδα φοιτητών σε ένα δημόσιο πανεπιστήμιο φτιάχνουν μια ομάδα μελέτης, και αρχίζουν να ξετυλίγονται οι προσωπικότητές τους και η ολοένα και πιο σουρεαλιστική φοιτητική ζωή τους. Επίσης υπάρχουν πολλές αναφορές στις περισσότερες ταινίες και σειρές των τελευταίων δεκαετιών. Κι αυτός ίσως είναι ο μόνος τρόπος να το περιγράψεις με τρόπο που να βγάζει νόημα.

Το Community θα μείνει στην ιστορία ως η σειρά που αρνείται να πεθάνει. Μια μικρή αναδρομή: στο τέλος της τρίτης σεζόν, το κανάλι απολύει τον δημιουργό, προσλαμβάνει τους υπεύθυνους του… φρεσκοκομμένου Happy Endings, αυτοί κάνουν μια δουλειά που αμφισβητείται από πολλούς, το κανάλι ξαναπροσλαμβάνει τον δημιουργό για μία σεζόν, καταλήγει να κόβει την σειρά, μόνο για να αγοράσει τα δικαιώματα η Amazon και να μας φέρει την έκτη σεζόν σε λίγο καιρό.


8. Damages

Η εκπληκτική Γκλεν Κλόουζ πλαισιώνεται από ένα απ’ τα καλύτερα καστ (που ανανεώνεται κάθε σεζόν) σε ένα δικαστικό θρίλερ για γερά νεύρα. Κάθε κύκλος έχει μια αυτοτελή ιστορία, αλλά οι διαταραγμένες σχέσεις των πρωταγωνιστών και οι πισώπλατες μαχαιριές δίνουν και παίρνουν. Το Damages είναι ένα από τα καλύτερα παραδείγματα τηλεόρασης με κινηματογραφικά στάνταρ. Οι πέντε κύκλοι του θα σας κρατήσουν σε αγωνία για αρκετό καιρό.


9. Ringer


Μπαίνει στην κατηγορία «ένοχες απολαύσεις». Η Μπρίτζετ και η Σοβάν είναι δίδυμες που έχουν αποξενωθεί. Η πρώτη πρώην ναρκομανής στρίπερ που προσπαθεί να κρυφτεί από την μαφία, η δεύτερη πλούσια σύζυγος τραπεζίτη στην Νέα Υόρκη, με πολλά σκοτεινά μυστικά. Η Σοβάν εξαφανίζεται και η Μπρίτζετ παίρνει άθελα την θέση της, προσπαθώντας να σώσει την ζωή της και να μην την καταλάβει κανείς.

Ακούγεται σαν σαπουνόπερα; Μάλλον επειδή κατά βάθος είναι σαπουνόπερα, αλλά ταυτόχρονα είναι καλοφτιαγμένη, πανέμορφη και εθιστική. Οι αποκαλύψεις και οι ανατροπές διαδέχονται η μία την άλλη, και το πρόωρο φινάλε της προσθέτει ακόμα περισσότερο μυστήριο στον μύθο. Άντεξε μία σεζόν, και (εξωφρενικά) καλή. 


10. Veep 

Κάθεται ίσως στην πιο μισητή καρέκλα στην Αμερική: αυτή του Αντιπροέδρου. Μια πανέξυπνη, φαρμακερή ως το κόκαλο ματιά στον Λευκό Οίκο και την πολιτική, με το πιο… βρωμόστομο καστ στην ιστορία της αμερικανικής τηλεόρασης. Η σειρά είναι πολύ δυνατή επιλογή για κάποιον που ξέρει λίγα πράγματα από πολιτικά, αλλά έχει άφθονες σκηνές γέλιου και για τους λιγότερο μυημένους, καθώς η Σελίνα Μάγιερ είναι ίσως ο χειρότερος τηλεοπτικός πολιτικός. 


11. The Leftovers

Το 2% του ανθρώπινου πληθυσμού εξαφανίζεται μυστηριωδώς. Η σειρά μας δείχνει πώς είναι η ζωή όσων έμειναν πίσω, τρία χρόνια μετά. Με ένα τεράστιο και εκπληκτικό καστ, η ιστορία δεν εστιάζει τόσο στο να λύσει το μυστήριο της εξαφάνισης, όσο στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εναπομείναντες, και στις μεγάλες αλλαγές που έχουν συμβεί, αλλά και ανεπαίσθητες - η λεπτομέρεια της σειράς είναι από τα μεγαλύτερα ατού της.
Ξεκίνησε πέρσι το καλοκαίρι στο HBO και σε λίγους μήνες περιμένουμε την συνέχεια. 


Θοδωρής Διάκος
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v