Τα 15 καλύτερα τηλεπαιχνίδια της ελληνικής τηλεόρασης

Ποιο ήταν το κορυφαίο τηλεπαιχνίδι της ελληνικής τηλεόρασης. Συγκεντρώνουμε τα 15 αγαπημένα μας και περιμένουμε… να δούμε «τι θα πει και το τέρας».
Τα 15 καλύτερα τηλεπαιχνίδια της ελληνικής τηλεόρασης
του Γιώργου Κόκουβα

Όταν ακόμη η ελληνική τηλεόραση όχι μόνο είχε χρήματα, αλλά τα μοίραζε αφειδώς, είχαμε τη χαρά να παρακολουθούμε δεκάδες τηλεπαιχνίδια, που μας διασκέδαζαν και έγιναν ταυτόχρονα μέρος της ποπ ελληνικής κουλτούρας. Από αυτά τα καλτ τηλεπαιχνίδια, συγκεντρώνουμε τα 15 αγαπημένα μας και σας καλούμε σε μια παρτίδα αναμνήσεων.

*Ποιος θέλει να γίνει εκατομμυριούχος

Ίσως το πιο επιτυχημένο τηλεπαιχνίδι στην ελληνική τηλεόραση, ο Εκατομμυριούχος με τον Σπύρο Παπαδόπουλο καλούσε τους παίκτες να απαντήσουν σε κλιμακούμενης δυσκολίας ερωτήσεις μέχρι να φτάσουν στα «μαξιλαράκια», με τελικό στόχο να κερδίσουν τα 50.000.000 δραχμές, που αν δεν μας απατά η μνήμη μας «κατακτήθηκαν» μόνο μία φορά. Αγαπημένες έννοιες, οι βοήθειες του τηλεφώνου, του κοινού και του «50/50», αλλά και η περίφημη φράση, «για να δούμε τι λέει και το τέρας».

*Ο τροχός της τύχης

Άλλαξε πολλά χέρια στην παρουσίαση (από το 1990 ως το 1998 παρήλασαν οι Γιώργος Πολυχρονίου και Κρίστα, Παύλος Χαϊκάλης, Δάνης Κατρανίδης και Γιάννης Κουτράκης) αλλά το κόνσεπτ έμεινε σταθερό: Παιχνίδι κρεμάλας με την εξτρά δόση αδρεναλίνης που προσέφερε ο ρετρό τροχός με τα ποσά.

*Ρουκ Ζουκ

Υπέροχα μεσημέρια έχουμε περάσει παρέα με την Μαίρη Μηλιαρέση, που φορούσε ακουστικάρες στις δύο ομάδες και τους ανέθετε να παίξουν «σπασμένο τηλέφωνο» χωρίς να επαναλάβουν ορισμένες λέξεις-κλειδιά. Και ο χρόνος ξεκινάει από Ρουκ… Ζουκ. Αγαπημένη λεπτομέρεια οι ρετρό πλέον δωροθέτες, όπως οι κασέτες Racks Πετράκης Α.Ε. και τα δερμάτινα Μ&Κ Κούτας.

*Mega Banca και Ρίσκο

Και στα δύο τηλεπαιχνίδια, την παράσταση έκλεβε ο αγαπημένος των τηλεοπτικών σταθμών τότε showman Γιώργος Πολυχρονίου, πλαισιωμένος από ανερχόμενες υπάρξεις, όπως η Ελένη Μενεγάκη, που εγκαινίασε την «καινοτομία» του παιχνιδιού από το σπίτι. Αξέχαστες έχουν μείνει και οι φράσεις-συνθήματα των δύο εκπομπών: «Τινάξτε την μπάνκα στον αέρα» και «Την βρρρρίσκω με το Ρίσκο».

*Το Μεγάλο Παζάρι

Καθημερινοί άνθρωποι αναλάμβαναν να κάνουν όλα τα καπρίτσια του Ανδρέα Μικρούτσικου, που τους καλούσε σε δοκιμασίες με χρηματικά έπαθλα, τα οποία στην συνέχεια διαπραγματευόταν, με «δέλεαρ» την Κουρτίνα Ένα, την Κουρτίνα Δύο και το Κουτί Τρία. Πάντα φυσικά καιροφυλακτούσε ο Ζονκ, που έσπερνε ρίγη απογοήτευσης άμα τη εμφανίσει του.

*Deal

Ίσως το τελευταίο των «μεγάλων» τηλεπαιχνιδιών, το απογευματινό Deal του ΑΝΤ1 με τον Χρήστο Φερεντίνο ήταν άκρως εθιστικό, κυρίως γιατί οι παίκτες ήταν κατά βάση σταθεροί κάθε μέρα και διαμορφωνόταν ένα δέσιμο μεταξύ τους αλλά και με το κοινό. Η ιδέα των σφραγισμένων κουτιών με τα διάφορα ποσά και η διαπραγμάτευση με τον «αόρατο Τραπεζίτη» ήταν τόσο επιτυχημένη που την επόμενη σεζόν στήθηκε και έξτρα εβδομαδιαίο Super Deal, ενώ το παιχνίδι μεταφέρθηκε μέχρι και σε mobile version, κάτι πρωτοποριακό για την εποχή.

*Τα Τετράγωνα των Αστέρων

Ξεκίνησαν το μακρινό 1980 στην ΕΡΤ, με την «και-μην-ξεχνάτε-σας-αγαπώ» Μαρία Αλιφέρη, αλλά τα γνώρισαν και οι νεότεροι με το remake του Mega, με παρουσιαστή τον Γιώργο Μαρίνο το 2003. Γνωστοί αστέρες έπαιρναν θέση στα τετράγωνα και απαντούσαν σε ερωτήσεις για λογαριασμό παικτών, ενώ στην πρώτη εκδοχή συμμετείχαν ονόματα όπως Ατζολετάκη, Βόγλης, Γερμανός, Καλουτά, Κωνσταντίνου, Σώκου, Χρονοπούλου κ.α., ενώ στην «νέα» εκδοχή οι Ρώμας, Δούκισσα, Μπουλάς, Τριανταφυλλίδης, Γαλανοπούλου κ.α.

*Βρες τη Φράση

Μία και δέκα μετά μεσημβρίας. Ώρα για Βρες τη Φράση. Πρώτα ο Μίλτος Μακρίδης και αργότερα η Τζόυς Ευείδη από το 1998 ως το 2001 καλούσαν τους παίκτες να βρουν παροιμίες δοσμένες μέσω σκίτσων στο video wall και να αποκαλύψουν σταδιακά την τελική φράση, ο ευρών της οποίας ήταν και ο νικητής. Απλές εποχές…

*Ο πιο αδύναμος κρίκος

Η Έλενα Ακρίτα αναλαμβάνει τον ρόλο της «μέγαιρας», χαρίζοντάς μας απολαυστικά απογεύματα σαββατοκύριακου, με μπινελίκια στους παίκτες, που έπρεπε να απαντούν ο ένας μετά τον άλλον σε εγκυκλοπαιδικές ερωτήσεις για να δημιουργήσουν «αλυσίδα» από ευρώ, κάνοντας το λεγόμενο «μπανκ». Σε κάθε γύρο, αφού η παρουσιάστρια τα έψελνε σε όλους, φρόντιζε να διώχνει με τις κλωτσιές τον χειρότερο, απαγγέλλοντας την φράση που έγινε ατάκα «Λυπάμαι, είσαι ο πιο αδύναμος κρίκος».

*Κόντρες και Κόντρα Πλακέ

Διαφορετικά τηλεπαιχνίδια, σε διαφορετικές σεζόν, με διαφορετικούς παρουσιαστές, αλλά και τα δύο βασίζονταν στην ίδια ιδέα: Δύο ομάδες παικτών απαντούν σε ερωτήσεις, οι οποίες τους καλούν να μαντέψουν τι έχει απαντήσει αντίστοιχα ο κόσμος. «Ρωτήσαμε εκατό ανθρώπους και ψάχνουμε την δημοφιλέστερη απάντηση στην ερώτηση…» Έτσι ξεκινούσε κάθε γύρος, και κάθε λάθος επέφερε το «Χ» που ονομαζόταν «γαϊδουράκι». Εκπληκτικοί (όσο και… «απαράδεκτοι») οικοδεσπότες ο Βλάσσης Μπονάτσος και ο Σπύρος Παπαδόπουλος – οι μεν Κόντρες με τον πρώτο προβλήθηκαν την σεζόν 1992-1993 ενώ το «Κόντρα Πλακέ» με τον δεύτερο από το 1995 ως το 1999.

*Η Λίστα

Δεν είχε την ίδια απήχηση με το Deal αλλά κατά την γνώμη μας ήταν ένα από τα πιο ενδιαφέροντα τηλεπαιχνίδια που έχουν περάσει από την μικρή οθόνη. Η Λίστα έβαζε δύο ομάδες σε απόλυτα ηχομονωμένους χώρους, και άφηνε έναν εκπρόσωπο από την καθεμία εκτός, επιφορτισμένο να βρει όσες περισσότερες απαντήσεις μπορεί στην «κατηγορία» που ανακοίνωνε ο Χρήστος Φερεντίνος. Το παιχνίδι ξεκινούσε στην συνέχεια, όταν οι ομάδες πόνταραν και στοιχημάτιζαν για το πόσες απαντήσεις έχει βρει ο καθένας.

*Taxi Girl

Η συμπαθέστατη Βίκυ Σταυροπούλου έγινε… ταξιτζού για τις ανάγκες του συγκεκριμένου παιχνιδιού. Κυκλοφορούσε στους δρόμους της Αθήνας με το ταξί-υπερθέαμά της, και όταν κάποιος την «έπαιρνε κούρσα», εκείνη του έκανε ερωτήσεις με χρηματικό έπαθλο, μέχρι να φτάσουν στον προορισμό τους. Το clue φυσικά δεν ήταν παρά το χιούμορ της παρουσιάστριας αλλά και το κάθε… καρυδιάς καρύδι που τύχαινε να γίνει συνεπιβάτης.

*Η Στιγμή της Αλήθειας

Πρόσφατο, trash αλλά και απολαυστικό: Το πιο προκλητικό (όσο και κατάφωρα fake) τηλεπαιχνίδι του ANT1 που έκανε γνωστή στο ευρύ κοινό την Ευγενία Μανωλίδου (σύζυγο Άδωνι) υποχρέωνε τον παίκτη να απαντήσει με ειλικρίνεια σε πολύ προσωπικές ερωτήσεις παρουσία των δικών του ανθρώπων και ανάθετε στον ανιχνευτή ψεύδους να δώσει το πόρισμα. Εμβληματικές θα μείνουν ερωτήσεις όπως «Πιστεύεις ότι η φίλη σου είναι βαρετή;», «είχες ποτέ φαντασιωθεί ερωτικά τον (ίδιου φύλου) κολλητό σου;», «έχεις πει στους γονείς σου τα πάντα για τις σεξουαλικές σου προτιμήσεις;» ή «έχεις κλέψει τον πατέρα σου;». Γι’ αυτό και ήταν το μοναδικό τηλεπαιχνίδι με σήμα «απαραίτητη η γονική συναίνεση».

*Παιχνίδια χωρίς σύνορα

Για το τέλος αφήσαμε το πανευρωπαϊκό παιχνίδι που έφερε στις οθόνες μας η EBU και ζητούσε από κάθε ευρωπαϊκή χώρα να στείλει ομάδα μιας συγκεκριμένης πόλης, ώστε να αναμετρηθούν σε ωραία παιχνίδια ταχύτητας, ισορροπίας και ομαδικότητας. Ποιος άλλωστε δεν θυμάται το «Φιλ ρουζ», τον «Ντενί» με την σφυρίχτρα του και την Δάφνη Μπόκοτα ή τον Κώστα Σγόντζο στην περιγραφή;
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v