Κλείνει η ΕΡΤ με απόφαση του Πρωθυπουργού

Η ΕΡΤ μας άφησε χρόνους: Άμεσο λουκέτο αποφάσισε ο Αντώνης Σαμαράς για την ελληνική ραδιοτηλεόραση. Δείτε live τα τελευταία λεπτά της μετάδοσης.
Κλείνει η ΕΡΤ με απόφαση του Πρωθυπουργού
Πριν από δύο εβδομάδες, είχαμε δημοσιεύσει τις πρώτες φήμες για λουκέτο στην ΕΡΤ. Η κυβέρνηση ποτέ δεν τις διέψευσε. Και να που τώρα, μία ημέρα μετά τη νέα άφιξη της τρόικας στην Αθήνα, το θέμα επανέρχεται, κι αυτή τη φορά όχι απλώς σαν φήμη.

Ο Αντώνης Σαμαράς επικοινώνησε με τους δύο πολιτικούς αρχηγούς της τρικομματικής κυβέρνησης, για να τους ανακοινώσει τα σχέδιά του για την ΕΡΤ και να αλιεύσει τις αντιδράσεις τους: Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, ο πρωθυπουργός τους πρότεινε κατ’ αρχήν να βάλει άμεσα λουκέτο στην δημόσια τηλεόραση, ακόμη και σήμερα Τρίτη και να πέσει «μαύρο» στις οθόνες μας μέχρι νεοτέρας.

Η πρόταση Σαμαρά, η οποία τελικά πραγματοποιήθηκε, ήταν να κλείσει η ΕΡΤ για ολόκληρο το καλοκαίρι, και να επαναλειτουργήσει από το φθινόπωρο με νέα δεδομένα και πολύ λιγότερους υπαλλήλους. ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ εξέδωσαν το μεσημέρι της Τρίτης ανακοινώσεις, στις οποίες εκφράζουν την αντίθεσή τους σε αυτή την πρόταση.

Η ανακοίνωση της ΔΗΜΑΡ αναφέρει πως «δεν νοείται σύγχρονη χώρα και δη ευρωπαϊκή η οποία έστω και για μία ώρα να μη διαθέτει Δημόσια Τηλεόραση», ενώ υπονοεί ευθέως πως αυτή η κατάσταση εκφράζει την αδυναμία να γίνουν οι σωστές μεταρρυθμίσεις και πως συνεχίζονται να παίζονται μικροπολιτικά παιχνίδια – δείτε εδώ την ανακοίνωση. 

Αμέσως μετά, το ΠΑΣΟΚ εξέδωσε την δική του ανακοίνωση, στην οποία αναφέρει πως η πρόταση Σαμαρά δεν είναι παρά ένα πρόχειρο σχέδιο για άμεση διακοπή λειτουργίας της ΕΡΤ και απόλυση όλου του προσωπικού της, «επειδή οι 2.000 θέσεις δεν έγινε εφικτό να βρεθούν εγκαίρως με σοβαρές διαδικασίες».

Προφανώς, η ανακοίνωση αναφέρεται στις 2.000 απολύσεις που ζήτησε η τρόικα να γίνουν στον δημόσιο τομέα. Αντί, λοιπόν, να ψάχνει δεξιά κι αριστερά, το κυβερνητικό επιτελείο σκέφτηκε: «Δεν κλείνουμε την ΕΡΤ, που απασχολεί 2.600 εργαζόμενους, να έχουμε και περίσσευμα;». Και όχι μόνο αυτό, αλλά όπως έγινε σήμερα γνωστό, η κυβέρνηση πέρασε νομοθέτημα το μεσημέρι της Τρίτης, το οποίο επιτρέπει στους υπουργούς στην ουσία να βάζουν λουκέτο ή να αναστέλλουν δημόσιους οργανισμούς και εταιρίες της δικαιοδοσίας τους κατά το δοκούν. Τι κάνει νιάου-νιάου στο τηλεκοντρόλ;

Πάντως, οι εργαζόμενοι στην ΕΡΤ πήραν την απόφαση να συνεχίσουν την ροή του προγράμματος κανονικά. «Καλησπέρα σας, είμαστε ακόμη εδώ», είπε φανερά ταραγμένη η παρουσιάστρια ειδήσεων της ΕΡΤ στο μεσημεριανό δελτίο – δείτε παρακάτω το σχετικό video.



Το σίγουρο είναι πως επίκειται αναδιάρθρωση στην ΕΡΤ Α.Ε. και η ελπίδα είναι πως με τα νέα δεδομένα (όταν και αν αυτά προκύψουν) θα μειωθεί και το ανταποδοτικό τέλος που όλοι πληρώνουμε για την ΕΡΤ στον λογαριασμό του ηλεκτρικού. Μέχρι τότε, τσεκάρετε καλού-κακού τα πλήκτρα 1, 2 και 3 του τηλεκοντρόλ σας, για να είστε σίγουροι ότι αυτά που ήδη πληρώνετε δεν έχουν πάει στον κάλαθο των αχρήστων (η τελευταία λέξη ερμηνεύεται με παραπάνω από έναν τρόπους) της κυβέρνησης.

*Εξέλιξη τελευταίας στιγμής: Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανακοίνωσε στις 18.00 επίσημα το κλείσιμο της ΕΡΤ, αναφέροντας πως θα αποζημιωθούν όλοι οι εργαζόμενοι και πως μπορούν να υποβάλουν αίτηση για να εργαστούν στον νέο φορέα, όταν αυτός ιδρυθεί και στελεχωθεί με διαφανείς διαδικασίες, όπως δήλωσε. 

Οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ συνέχισαν παρουσιάζοντας τις εξελίξεις από τα στούντιο της Αγίας Παρασκευής, ενώ η Έλλη Στάη παρουσίασε το τελευταίο, όπως όλα δείχνουν, δελτίο της ΝΕΤ. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, θα πέσει "μαύρο" στην οθόνη της ΕΡΤ τα μεσάνυχτα της Τρίτης. Την ίδια ώρα, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ συνεχίζουν να δηλώνουν την αντίθεσή τους στο νομοθέτημα, χαρακτηρίζοντάς το πραξικοπηματική απόφαση, ενώ χιλιάδες πολίτες συγκεντρώνονται στην Αγία Παρασκευή για να συμπαρασταθούν στους εργαζομένους. Η ΕΣΗΕΑ κάλεσε τον Σίμο Κεδίκογλου να παραδώσει την δημοσιογραφική του ταυτότητα. Οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ κάλεσαν τους εργαζόμενους σε ΔΕΗ και ΟΤΕ να βοηθήσουν για να μην πέσουν οι πομποί, ενώ δυνάμεις τα ΜΑΤ είναι έτοιμα να επέμβουν για να απομακρύνουν τους ανθρώπους της ΕΡΤ. Σε πολλές περιοχές της Ελλάδας η ΕΡΤ έχει ήδη σωπάσει. Στις 23.11, χάθηκε το σήμα και στην Αττική. Συνεχίζει να εκπέμπει το webtv της ΕΡΤ. Δείτε παρακάτω live τα τελευταία λεπτά του προγράμματος.
(τελευταία ενημέρωση: 23.11 - 11/6/2013)

*Τα νούμερα της εβδομάδας

Τα 10 κορυφαία προγράμματα της εβδομάδας 2-9/6/2013


Τα μερίδια των τηλεοπτικών σταθμών την ίδια εβδομάδα

Πηγή: NIELSEN AUDIENCE MEASUREMENT


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v