Πράγματα που θα καταλάβεις αν είσαι παιδί της νύχτας

Ποτέ τίποτα ενδιαφέρον δε συνέβη πρωί. Η ανατολή του ήλιου είναι κομμάτι της νύχτας, όχι της μέρας. Και άλλα πράγματα που ξέρουμε μόνο εμείς τα νυχτοπούλια.
Πράγματα που θα καταλάβεις αν είσαι παιδί της νύχτας
της Ηρώς Κουνάδη

Η επιστήμη προσφάτως αποφάνθηκε πως όχι, δεν είναι ιδέα μας, υπάρχει μια ολόκληρη κατηγορία ανθρώπων που «ξυπνούν» το βράδυ –είναι ο δεύτερος σπανιότερος από τους τέσσερις χρονότυπους, και ο πιο αδικημένος, καθότι η κοινωνία λειτουργεί ανάποδα σε σχέση με τα ωράριά τους. Αν ανήκεις κι εσύ σε αυτήν την κατηγορία (των λύκων, έτσι λέγεται, μη γελάς) σίγουρα θα ταυτιστείς με τα παρακάτω.

Η δυσκολότερη περίοδος της ζωής σου δεν ήταν η εφηβεία. Ήταν όταν πρωτοέπιασες δουλειά, και έπρεπε να αναποδογυρίσεις τη ζωή σου, έτσι ώστε αντί να πηγαίνεις για ύπνο στις 9 το πρωί, να έχεις ήδη κοιμηθεί και ξυπνήσει εκείνη την ώρα.

Ακόμα και αν έχουν περάσει 20 χρόνια από τότε, το 6.00 το πρωί σου ακούγεται λογική ώρα για να κοιμηθεί κανείς, όχι για να ξυπνήσει.

Η ανατολή του ήλιου είναι, στο μυαλό σου, κομμάτι της νύχτας, όχι της μέρας –περίπου ό,τι είναι το ηλιοβασίλεμα για τα παιδιά «της μέρας».

Δεν έχεις δει πολλές φορές στη ζωή σου ανοιχτή τράπεζα. Ούτε δημόσια υπηρεσία. Για την ακρίβεια, οι τράπεζες και οι δημόσιες υπηρεσίες είναι για σένα ό,τι είναι το ξημέρωμα της Πρωτοχρονιάς για τους ανθρώπους που κοιμούνται νωρίς –μια ειδική περίσταση που πρέπει πραγματικά να προσπαθήσεις για να καταφέρεις να συμμετάσχεις σε αυτή.

Το μόνο νόημα που έχουν οι εκδρομές σε χωριά και εξοχές τον χειμώνα είναι το φαγητό –τα τοπία έχεις περίπου τρεις ώρες την ημέρα στη διάθεσή σου για να τα δεις, από τη στιγμή που θα ξυπνήσεις μέχρι τη στιγμή που θα σκοτεινιάσει.

Για τον ίδιο λόγο, δεν έχεις όπως οι υπόλοιποι άνθρωποι την επιλογή να μείνεις ή να μετακομίσεις στο χωριό σου. Όχι ότι θα ήθελες, βέβαια –η θέση σου είναι σε μια μεγαλούπολη που ποτέ δεν κοιμάται. Ή τουλάχιστον που δεν κοιμάται όταν είσαι ξύπνιος εσύ.

Η αλλαγή της ώρας σε χειμερινή σημαίνει πρακτικά ότι ζεις έξι μήνες του χρόνου μόνο νύχτα, σαν τους Εσκιμώους. Όχι ότι σε πειράζει, βέβαια.

Έχεις σκεφτεί τουλάχιστον μία φορά στη ζωή σου να βάλεις ξυπνητήρι γιατί αυτά τα brunch, πώς τα λένε, φαίνονται πραγματικά λαχταριστά. Μετά έχεις σκεφτεί ότι ποιος νορμάλ άνθρωπος βάζει ξυπνητήρι για να βγει; Και το ‘χεις πάρει απόφαση, ότι δεν θα τα δοκιμάσεις.

Απορείς πραγματικά με τον κόσμο που λέει πως του αρέσει να ξυπνάει νωρίς το πρωί. Καλά, δεν ξέρουν ότι τίποτα ενδιαφέρον στην ιστορία της ανθρωπότητας δε συνέβη πρωί;

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v