Οι Έλληνες είμαστε οι χειρότεροι οδηγοί στην Ευρώπη

Βρίζουμε, πίνουμε, μιλάμε στο κινητό, δεν φοράμε ζώνες ασφαλείας και οδηγούμε στις λωρίδες έκτακτης ανάγκης σε ποστοστά ρεκόρ σε σχέση με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους.
Οι Έλληνες είμαστε οι χειρότεροι οδηγοί στην Ευρώπη
Απανωτά αρνητικά ρεκόρ έχουν οι Ελληνες οδηγοί, σύμφωνα με την 4η έκδοση του «Ευρωβαρόμετρου για την Υπεύθυνη Οδήγηση». Πρόκειται για μια εκτενή έρευνα που πραγματοποιήθηκε από την εταιρεία IPSOS σε περισσότερους από 12.000 Ευρωπαίους οδηγούς από 11 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και δείχνει πως:

· Οι Έλληνες είναι οι δεύτεροι λιγότερο υπεύθυνοι οδηγοί με 18%, πίσω από τους Ιταλούς (27%). Πιο υπεύθυνοι οι Σουηδοί (38%).
· το 73% παραδέχεται ότι βρίζει άλλους οδηγούς (54% στην Ευρώπη)
· το 28% παραδέχεται πως οδηγεί αφού έχει καταναλώσει αλκοόλ, ποσοστό ρεκόρ (11% στην Ευρώπη)
· το 26% γράφει ή/και διαβάζει SMS ή e-mail (24% στην Ευρώπη),
· το 54% τηλεφωνεί χωρίς hands-free, ποσοστό ρεκόρ (32% στην Ευρώπη),
· το 49% τηλεφωνεί με ακουστικά, ποσοστό επίσης ρεκόρ (31% στην Ευρώπη).
· το 47% (έναντι 21% στην Ευρώπη) οδηγεί χωρίς ζώνη ασφαλείας, ποσοστό ρεκόρ.
· το 28% οδηγεί στη λωρίδα έκτακτης ανάγκης (έναντι του 11% των οδηγών στην Ευρώπη), επίσης ποσοστό ρεκόρ.

Παρότι στόχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι να μειωθεί κατά το ήμισυ ο αριθμός των νεκρών την περίοδο 2010 έως 2020, οι θάνατοι από τροχαία ατυχήματα στην Ευρώπη μειώθηκαν κατά μόλις 19% τα τελευταία έξι χρόνια. Το 2017 περισσότεροι από 1 στους 2 Ευρωπαίους (51%) θεωρούν ότι θα είναι δύσκολο να μειωθεί σημαντικά ο αριθμός των θανατηφόρων τροχαίων ατυχημάτων.

Η έλλειψη προσοχής αναγνωρίζεται, γενικά, από τους Ευρωπαίους ως η βασική αιτία των θανατηφόρων τροχαίων ατυχημάτων: το 57% (+5 μονάδες) συμμερίζεται αυτή την άποψη. Η αύξηση αυτή παρατηρείται και στην Ελλάδα (65%, +6 μονάδες), όπου η έλλειψη προσοχής προηγείται της οδήγησης υπό την επήρεια αλκοόλ ή ναρκωτικών (54%).

Κάντε κλικ εδώ, και διαβάστε περισσότερα στο Euro2day.gr 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v