Θα γίνουμε... αόρατοι;

Έλληνες και αυστριακοί επιστήμονες αναπτύσσουν νέα πρωτοποριακή τεχνολογία για να καταφέρουν να κάνουν αόρατα τα αδιαφανή υλικά.
Θα γίνουμε... αόρατοι;
Μια μέθοδο μετατροπής αδιαφανών υλικών σε αόρατα έχουν ανακαλύψει επιστήμονες από την Ελλάδα και την Αυστρία, χρησιμοποιώντας την τεχνολογία laser.

Συγκεκριμένα, μια ομάδα ερευνητών από το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο της Βιένης με επικεφαλής τον καθηγητή Στέφαν Ρότερ και μία ομάδα από το Πανεπιστήμιο Κρήτης με επικεφαλής τον καθηγητή Κωνσταντίνο Μακρή, αναπτύσσουν τεχνολογία που, με τον κατάλληλο laser φωτισμό ενός αδιαφανούς υλικού από ψηλά, επιτρέπει σε κύματα φωτός να διαπεράσουν το υλικό σα να είναι αόρατο.

Η τεχνική μπορεί να εφαρμοστεί σε πολλών ειδών κύματα: Όχι μόνο φωτός αλλά και ακουστικά κύματα, στα οποία η ερευνητική ομάδα είναι έτοιμη να δοκιμάσει τα αποτελέσματα της μεθόδου. Η νέα αυτή τεχνολογία αναμένεται να ανοίξει νέους ορίζοντας στα προϊόντα καμουφλάζ.

«Τα σύνθετα υλικά είναι αδιαφανή, επειδή τα φωτεινά κύματα μέσα τους διασπώνται πολλές φορές», αναφέρει ο Στέφαν Ρότερ, εκ των επικεφαλής της έρευνας. Για χρόνια, οι επιστήμονες έψαχναν τρόπο να κάνουν το φως να «προσπεράσει» περιμετρικά ένα αντικείμενο, ώστε να καταστεί αόρατο. «Εμείς δεν θέλαμε να αλλάξουμε τη διαδρομή των φωτεινών κυμάτων… Στόχος μας ήταν να καθοδηγήσουμε το φως μέσα από το ίδιο το αντικείμενο, σαν αυτό να μην υπάρχει καν», αναφέρει.

Μπορεί να ακούγεται παράξενο ή αδύνατο, αλλά με συγκεκριμένα υλικά και με ειδική τεχνολογία παραγωγής κυμάτων για την ενίσχυση της ακτινοβολίας, είναι δυνατό, αναφέρουν.

Μέχρι στιγμής, η μέθοδος λειτουργεί σε προσομοίωση και οι ερευνητές ετοιμάζονται να δοκιμάσουν στην πράξη την τεχνολογία τους, πρώτα σε ακουστικά κύματα.

Πηγή: Deccan Chronicle http://www.deccanchronicle.com/technology/in-other-news/140917/new-laser-technology-can-make-objects-invisible.html
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v