Τα στερεότυπα της Ευρώπης: Ποιος κοροϊδεύει ποιον

Για ποια χαρακτηριστικά κοροϊδεύει κάθε ευρωπαϊκή χώρα τους γείτονές της; Ένας «οδηγός» με όλα τα (χιουμοριστικά) στερεότυπα ανά τη Γηραιά Ήπειρο.
Τα στερεότυπα της Ευρώπης: Ποιος κοροϊδεύει ποιον
Για ποιο χαρακτηριστικό κοροϊδεύουν οι Σουηδοί τους Νορβηγούς και τι πιστεύουν οι Πορτογάλοι για τους Ισπανούς; Πώς βλέπουν οι Πολωνοί τους Γερμανούς και για τι κοροϊδεύει τη Σκωτία η υπόλοιπη Βρετανία;

Ο πολιτικός αναλυτής Romain Seignovert, ο οποίος δημοσίευσε πρόσφατα το βιβλίο «Ποιον κοροϊδεύουμε;», στο οποίο μιλά για την συνήθεια των Ευρωπαίων να τα… βάζουν με τους καλύτερους γείτονές τους.

Μερικά από αυτά συγκεντρώνουμε παρακάτω για να πάρετε μια ιδέα για τα στερεότυπα που κυριαρχούν σε ορισμένες χώρες για τα «γειτονάκια» τους. Υπενθυμίζουμε ότι σε κάθε περίπτωση πρόκειται για στερεότυπα που κυκλοφορούν με μια αίσθηση χιούμορ, και δεν χαρακτηρίζουν απαραιτήτως όλους τους ανθρώπους μιας εθνικότητας.

-Οι Πορτογάλοι αποκαλούν τους Ισπανούς αλαζόνες – κυκλοφορεί μάλιστα το αστείο ότι «σε έρευνα, 11 στους 10 Ισπανούς είπαν ότι νιώθουν ανώτεροι από όλους τους άλλους.

-Οι Ιρλανδοί θεωρούν ξενέρωτους τους Βρετανούς, λέγοντας ότι ο ορισμός της αδρεναλίνης για τους τελευταίους είναι να τρώνε σοκολατάκια στις 7.30.

-Οι Πολωνοί έχουν κάτι αρνητικό σε κάθε τομέα να πουν για τους Γερμανούς. Υπάρχει δε το ευφυολόγημα, πως «οι γερμανοί ποδοσφαιριστές είναι σαν το γερμανικό φαγητό: αν δεν είναι εισαγόμενοι από την Πολωνία, δεν είναι καλοί». Οι Γερμανοί από την άλλη υποστηρίζουν για τους Πολωνούς ότι τους μιμούνται συνεχώς.

-Οι Βέλγοι αποκαλούν φιλοχρήματους και «φτηνιάρηδες» τους Ολλανδούς – λένε πως «όλες οι συνταγές στην Ολλανδία ξεκινούν με το “δανειζόμαστε έξι αυγά”.

-Οι Βρετανοί αποκαλούν σφιχτοχέρηδες τους Σκωτσέζους, λένε μάλιστα πως στις συγκεντρώσεις, «ο Άγγλος λέει ότι θα φέρει έξι μπύρες και ο Σκωτσέζος ότι θα φέρει έξι φίλους».

-Οι Βέλγοι αποκαλούν τους Γάλλους αλαζόνες και αστειεύονται ότι διάλεξαν τον κόκορα για εθνικό σύμβολο, επειδή είναι το μοναδικό πτηνό που τραγουδά χωμένο ως τα γόνατα… στα σκατά».

-Οι Σουηδοί θεωρούν κατώτερης ευφυΐας τους Νορβηγούς, ενώ οι Φινλανδοί θεωρούν με τη σειρά τους τους εαυτούς τους ανώτερους από τους Σουηδούς. Για τους Φινλανδούς πάντως, έχουν να πουν οι γείτονές τους οι Εσθονοί, ότι είναι μεγάλοι μπεκρήδες.

-Οι Ελβετοί αμφιβάλλουν για την ευφυΐα των Αυστριακών, ενώ οι Αυστριακοί θεωρούν βαρετούς τους Γερμανούς.

-Οι Σλοβάκοι αποκαλούν μίζερους τους Τσέχους, και οι Ρουμάνοι κακότροπους και ξενοφοβικούς τους Ούγγρους.

-Οι Ουκρανοί θεωρούν ότι οι Ρώσοι είναι πλούσιοι αλλά ανόητοι. Υπάρχει δε το ανέκδοτο που θέλει έναν Ρώσο να αγοράζει μια γραβάτα έναντι τριών χιλιάδων, και τον φίλο του να τον βρίζει, γιατί στο πιο δίπλα μαγαζί θα μπορούσε να την αγοράσει έναντι πέντε χιλιάδων.

-Οι Σκοπιανοί κάνουν πλάκα με την διαφθορά των Ελλήνων, καθώς και με τον ανδρισμό και τις σεξουαλικές επιδόσεις τους.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v