Έρχονται τα διαζύγια... της μισής ώρας!

Συναινετικό διαζύγιο σε μισή ώρα θα μπορούν να πάρουν τα ζευγάρια που το επιθυμούν, χάρη στις νέες ρυθμίσεις που ετοιμάζεται να φέρει το υπουργείο Δικαιοσύνης.
Έρχονται τα διαζύγια... της μισής ώρας!
Ό,τι γνωρίζατε για την διαδικασία των διαζυγίων, ξεχάστε το. Σύμφωνα με τις νέες ρυθμίσεις που ετοιμάζεται να νομοθετήσει στο προσεχές διάστημα το υπουργείο Δικαιοσύνης, τα συναινετικά διαζύγια πλέον θα μπορούν να διευθετούνται σε μόλις μισή ώρα.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με δημοσίευμα της Καθημερινής, οι νέες ρυθμίσεις του υπουργού δικαιοσύνης κ. Κοντονή, ορίζουν ότι η συναινετική λύση γάμου θα γίνεται ενώπιον συμβολαιογράφου, με συμβολαιογραφική πράξη και χωρίς άλλες διατυπώσεις. Μάλιστα, με αντίστοιχη πράξη, οι πρώην σύζυγοι θα ρυθμίζουν με κοινή συμφωνία και κρίσιμα θέματα-απότοκα του διαζυγίου, όπως η επιμέλεια των παιδιών, η επικοινωνία των γονέων και η διατροφή.

Απαραίτητη προϋπόθεση φυσικά θα είναι η κοινή και συναινετική θέση και των δύο πλευρών, ενώ θα πρέπει από κάθε πλευρά, για την συμφωνία των παραπάνω θεμάτων, να παρίσταται συνήγορος για πλήρη προστασία και συμβουλευτική υποστήριξη σε νομοθετικά ζητήματα.

Η διαδικασία που ισχύει ως τώρα προβλέπει δίκη σε μονομελές πρωτοδικείο όπου πρέπει να προσφύγουν οι ενδιαφερόμενοι για συναινετική λύση γάμου, και η απόφαση εκδίδεται μετά από λίγο καιρό. Με τις νέες ρυθμίσεις, προωθείται η απλοποίηση των διαδικασιών και αφαιρείται «κρίσιμη δικαστική ύλη» από τα δικαστήρια για να μπορέσουν να ανταποκρίνονται καλύτερα και ταχύτερα στις υπόλοιπες υποθέσεις. Μάλιστα, το υπουργείο Δικαιοσύνης προσανατολίζεται στην απλοποίηση και σωρείας άλλων δικαστικών (ως τώρα) διαδικασιών, με σκοπό την αποσυμφόρηση των δομών της δικαιοσύνης.

Πηγή: Dikaiologitika.gr
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v