Δάσκαλος εξηγεί: Τι σημαίνει να είσαι προνομιούχος;

Με μια απλούστατη και πανέξυπνη άσκηση, ένας δάσκαλος εξηγεί στους μαθητές του τι σημαίνει να έχεις γεννηθεί προνομιούχος, και γιατί δεν το καταλαβαίνουμε.
Δάσκαλος εξηγεί: Τι σημαίνει να είσαι προνομιούχος;
Μια εξαιρετική ιδέα είχε ένας δάσκαλος λυκείου στις ΗΠΑ: Για να εξηγήσει στους μαθητές του την έννοια του προνομίου και της κοινωνικής ανέλιξης, τους ζήτησε να τσαλακώσουν ένα κομμάτι χαρτί, το οποίο θα πετούσαν στον σκουπιδοτενεκέ.

Μετέφερε τον σκουπιδοτενεκέ κάτω από τον πίνακα της τάξης, και εξήγησε στους μαθητές: «Το παιχνίδι είναι απλό. Όλοι εσείς αντιπροσωπεύεται τον πληθυσμό της χώρας. Ο κάθε πολίτης της χώρας έχει την ευκαιρία να γίνει πλούσιος και να ανελιχθεί στην ανώτερη τάξη. Το μόνο που έχετε να κάνετε για να το πετύχετε αυτό, είναι να πετάξετε το χαρτί σας στον σκουπιδοτενεκέ, καθισμένοι στη θέση σας».

Όπως ήταν αναμενόμενο, οι μαθητές στα πίσω θρανία διαμαρτυρήθηκαν. «Αυτό είναι άδικο!». Προφανώς, οι συμμαθητές τους στα μπροστινά θρανία είχαν πολύ περισσότερες πιθανότητες να πετύχουν τον σκουπιδοτενεκέ.

Επίσης αναμενόμενα, οι περισσότεροι μαθητές των μπροστινών θρανίων κατάφεραν να ρίξουν το χαρτί τους στον σκουπιδοτενεκέ –όχι όλοι όμως. Από τα πίσω θρανία, αυτοί που τα κατάφεραν ήταν ελάχιστοι.

Ο καθηγητής είπε: «Όσο πιο κοντά στον σκουπιδοτενεκέ βρισκόσασταν, τόσο καλύτερες ήταν οι πιθανότητές σας. Έτσι μοιάζει το να είσαι προνομιούχος. Προσέξατε, μήπως, το ότι οι μόνοι που παραπονέθηκαν για την αδικία του ‘συστήματος’ ήταν όσοι κάθονταν στα πίσω θρανία;

»Αντιθέτως, εσείς στα μπροστινά θρανία δεν δώσατε καν σημασία στο πόσο προνομιούχοι ήσασταν. Το μόνο που βλέπατε ήταν τα δυόμισι μέτρα ανάμεσα σε εσάς και στον σκουπιδοτενεκέ.

»Η δουλειά σας, ως μαθητές που απολαμβάνουν το προνόμιο της μόρφωσης, είναι από δω και πέρα να αναγνωρίζετε ότι είστε προνομιούχοι. Και να χρησιμοποιείτε αυτό το συγκεκριμένο προνόμιο, που λέγεται μόρφωση, για να κάνετε ό,τι καλύτερο μπορείτε, προκειμένου να πετύχετε σπουδαία πράγματα. Κι όσο το κάνετε αυτό, να μην ξεχνάτε να υπερασπίζεστε όσους βρίσκονται πίσω σας».

Πηγή: Buzzfeed

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v