Τι πρέπει να προσέξετε στο βενζινάδικο

Μια στις έξι αντλίες κλέβει έως και 9,5% καύσιμο, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Εθνικό Μετσόβιου Πολυτεχνείου.
Τι πρέπει να προσέξετε στο βενζινάδικο
«Πειραγμένες» αντλίες που κλέβουν καύσιμα βρίσκονται στο επίκεντρο πρόσφατης έρευνας του Πολυτεχνείου, η οποία παρουσιάστηκε σε εκδήλωση του Συνδέσμου των Εταιριών Εμπορίας Πετρελαιοειδών.

Η έρευνα έγινε σε 150 πρατήρια στην Αττική, όπου και βρέθηκε πως μία στις έξι αντλίες (14,5%) παραδίδει λιγότερο καύσιμο από αυτό που πληρώνουμε.

Για τις μετρήσεις χρησιμοποιήθηκε ειδικό αυτοκίνητο που μετρά την πραγματική ποσότητα που παρελήφθη στο ρεζερβουάρ. Σύμφωνα με τη νομοθεσία ανεκτές είναι οι αποκλίσεις μέχρι 0,5 %.

Όλες οι αποκλίσεις καταγράφονται από τα συστήματα ελέγχου εισροών - εκροών όγκου καυσίμων, τα όποια έχουν εγκατασταθεί σε μεγάλο αριθμό σημείων διακίνισης, όμως δεν είναι λειτουργικά καθώς εκκρεμεί η συμπλήρωση του θεσμικού πλαισίου.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνδέσμου των Εταιριών Εμπορίας Πετρελαιοειδών, κ. Γιάννη Αληγιζάκη, ενώ το σύστημα έχει εγκατασταθεί στο 99% των πρατηρίων, δεν γίνεται επεξεργασία και αξιοποίηση των στοιχείων, ενώ δεν έχουν πιστοποιηθεί τα λογισμικά των συστημάτων.

Από την πλευρά της, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων διατηρεί επιφυλάξεις. Με ανακοίνωση της, η ΠΟΠΕΚ καλεί το εργαστήριο καυσίμων του Πολυτεχνείου και τον Σύνδεσμο Εταιρειών Εμπορίας Πετρελαιοειδών να απαντήσουν σε μια σειρά από ερωτήματα και κυρίως να διαβιβάσουν στον Εισαγγελέα τα αποτελέσματα της έρευνας.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v