Οι δραματικές ταινίες μας κάνουν πιο ανεκτικούς στον πόνο

Οι ταινίες που μας κάνουν να κλαίμε μας βοηθούν να έρθουμε πιο κοντά στους άλλους και να πονάμε λιγότερο, υποστηρίζουν επιστήμονες.
Οι δραματικές ταινίες μας κάνουν πιο ανεκτικούς στον πόνο
Απολαμβάνετε κι εσείς ένα καλό κλάμα παρακολουθώντας μια συγκινητική ταινία; Η επιστήμη υποστηρίζει ότι αυτή η εμπειρία μπορεί να ωφελήσει την ψυχική και σωματική σας υγεία, αφού «καταπραΰνει» τον πόνο και φέρνει τους ανθρώπους πιο κοντά.

Συγκεκριμένα, ερευνητική ομάδα από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης μελέτησε τις επιπτώσεις της μυθοπλασίας στα συναισθήματά μας και σύγκρινε τα επίπεδα των ενδορφινών που εκρρίθηκαν στους συμμετέχοντες οι οποίοι παρακολούθησαν δραματικές ταινίες και σε αυτούς που παρακολούθησαν λιγότερο συναισθηματικές ταινίες, όπως ντοκιμαντέρ.

Σύμφωνα με τα ευρήματά τους, όσο μεγαλύτερη είναι η συναισθηματική μας απόκριση στην μυθοπλασία, τόσο μεγαλύτερη γίνεται η αντοχή μας στον πόνο, αλλά και τόσο περισσότερο αισθανόμαστε «κοντά μας» τους ανθρώπους με τους οποίους βλέπουμε την ταινία.

Μάλιστα, σύμφωνα με τους ερευνητές, αυτό δικαιολογεί γιατί ο άνθρωπος αγαπά τόσο την (συναισθηματική) μυθοπλασία και γιατί επιστρέφει στις αγαπημένες του ταινίες: Το κάνει γιατί ασυνείδητα επιθυμεί να αυξήσει την έκκριση ενδορφινών του.

Για την Ιστορία, η δραματική ταινία που είδαν οι συμμετέχοντες ήταν το Stuart: A life backwards με τους Benedict Cumberbatch και Tom Hardy, που διηγείται την ιστορία ενός παιδιού με ειδικές ανάγκες, το οποίο επιβιώνει από κακοποίηση αλλά τελικά αυτοκτονεί.

Πηγή: Telegraph
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v