Πιθανότατα ζούμε στο Matrix

Στην πιο παράξενη είδηση που θα διαβάσετε σήμερα, επιστήμονες υποστηρίζουν πως αυτό που ζούμε είναι μια προσομοίωση φτιαγμένη από κάποιον πολιτισμό του μέλλοντος.
Πιθανότατα ζούμε στο Matrix
Οι πιθανότητες να ζούμε σε μια α λα Μάτριξ εικονική πραγματικότητα, και όλες μας οι εμπειρίες να είναι απλώς μέρος μιας προσομοίωσης ανέρχονται από 20 έως 50 τοις εκατό, σύμφωνα με αναλυτές της Bank of America. Η έκθεση, η οποία δημοσιεύτηκε και δόθηκε σε πελάτες, υπονοεί επίσης ότι ακόμη και αν ο κόσμος μας ήταν μια ψευδαίσθηση, δεν θα το μαθαίναμε ποτέ.

Η Merrill Lynch στήριξε τους ισχυρισμούς παραθέτοντας σχόλια φιλοσόφων, επιστημόνων και άλλων στοχαστών. «Γίνεται κατανοητό ότι με την πρόοδο σε τομείς όπως η τεχνητή νοημοσύνη, η εικονική πραγματικότητα και η ισχύς των υπολογιστών, άνθρωποι των πολιτισμών του μέλλοντος θα μπορούσαν να έχουν αποφασίσει να ‘τρέξουν’ μια προσομοίωση των προγόνων τους» αναφέρει, μεταξύ άλλων, η έκθεση.

Οι αναλυτές άντλησαν την έμπνευσή τους από τον εφευρέτη και ιδρυτή του SpaceX, Elon Musk, ο οποίος πιστεύει ότι υπάρχει σοβαρή πιθανότητα ο κόσμος μας να είναι τμήμα μιας τεχνητής νοημοσύνης που δημιουργήθηκε από έναν πολιτισμό του μέλλοντος.

Το 2003, επίσης, ο Καθηγητής Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης είχε συμπεράνει πως είναι πιθανό να «ζούμε σε μια προσομοίωση». Άποψη με την οποία συμφωνεί και ο αστροφυσικός Neil DeGrasse Tyson.

Ήδη από τον 16ο αιώνα, μεγάλοι φιλόσοφοι, περιλαμβανομένου του René Descartes, είχαν εκφράση την ιδέα ότι δεν μπορούμε να βασιζόμαστε στις αισθήσεις και τις εμπειρίες μας για να αντιληφθούμε τον κόσμο.

Όπως αναφέρει η έκθεση της Bank of America, «τον Απρίλιο του 2016, ερευνητές συγκεντρώθηκαν στο Αμερικανικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας για να συζητήσουν την συγκεκριμένη ιδέα. Το βασικό επιχείρημα είναι πως ήδη πλησιάζουμε στις τρισδιάστατες φωτορεαλιστικές προσομοιώσεις, στις οποίες μπορούν να συμμετάσχουν εκατομμύρια άνθρωποι ταυτόχρονα».

Πηγή: Independent 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v