To Facebook μπορεί και "ακούει" τι λες

Το Facebook μπορεί να ακούσει, στην κυριολεξία, όσα λένε οι χρήστες του, υποστηρίζει αμερικανίδα καθηγήτρια.
To Facebook μπορεί και ακούει τι λες
Το δημοφιλές κοινωνικό δίκτυο έχει προσθέσει, στους χρήστες που ζουν στις ΗΠΑ, προς το παρόν, την λειτουργία ηχητικής αναγνώρισης στην mobile εφαρμογή του – δηλαδή με το πάτημα ενός κουμπιού, το Facebook ακούει έναν ήχο, ένα τραγούδι ή μια ταινία που βλέπει ο χρήστης και μπορεί να το αναγνωρίσει.

Η Kelli Burns, καθηγήτρια Επικοινωνίας στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Φλόριντα, υποστήριξε ότι η εφαρμογή μπορεί να χρησιμοποιήσει το μικρόφωνο του κινητού μας για να ακούσει, μέσω αυτής της υπηρεσίας, όλα όσα λέμε – π.χ. ακόμα και τις συνομιλίες που κάνουμε κοντά στο κινητό, για να μαθαίνει τα γούστα μας και να φορτώνει το newsfeed μας με στοχευμένες διαφημίσεις.

Οι ιθύνοντες του Facebook παραδέχονται ότι η εφαρμογή αποκτά πρόσβαση στο μικρόφωνο του κινητού, αλλά όχι για να συλλέγει πληροφορίες προς διαφημιστική χρήση: Μόνο για να βοηθήσει τους χρήστες να βρουν και να ποστάρουν γρηγορότερα αυτό που θέλουν.

Οι ήχοι που «ακούει» η εφαρμογή δεν χρησιμοποιούνται με κανένα τρόπο για να επηρεαστεί το περιεχόμενο που εμφανίζεται μέσα σε αυτή, λένε οι υπεύθυνοι του Facebook. Η εν λόγω καθηγήτρια έκανε παρ’ όλα αυτά ένα τεστ για να ελέγξει του λόγου το αληθές: Με ενεργή την εφαρμογή, μίλησε για συγκεκριμένα θέματα πάνω από το κινητό της και παρακολούθησε τις διαφημίσεις που της εμφανίστηκαν το επόμενο διάστημα.

Τα συμπεράσματά της δεν «ενοχοποίησαν» το Facebook, ωστόσο, υπάρχει τρόπος για όποιον φοβάται, να είναι σίγουρος: Μπορεί να μεταβεί στις ρυθμίσεις της εφαρμογής του Facebook ή στις ρυθμίσεις για τις Άδειες Πρόσβασης των Εφαρμογών του κινητού του και να απενεργοποιήσει την πρόσβασή τους στο μικρόφωνο της συσκευής.

Πηγή
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v