Δείτε την εντυπωσιακή τοξωτή γέφυρα της Τσακώνας

Δόθηκε την Πέμπτη στην κυκλοφορία η εντυπωσιακή γέφυρα της Τσακώνας, μία από τις μεγαλύτερες τοξωτές γέφυρες του κόσμου.
Δείτε την εντυπωσιακή τοξωτή γέφυρα της Τσακώνας
Στην κυκλοφορία δόθηκε από σήμερα, Πέμπτη, η νέα τοξωτή γέφυρα της Τσακώνας, στα όρια των νομών Μεσσηνίας και Αρκαδίας.

Η νέα γέφυρα, που βλέπετε πιο πάνω, συγκαταλέγεται στις μεγαλύτερες τοξωτές γέφυρες του πλανήτη, ενώ είναι η δεύτερη μεγαλύτερη στην Ελλάδα από πλευράς ανοίγματος μετά από αυτή του Ρίου-Αντιρρίου.

Το μήκος της γέφυρας είναι 390 μέτρα και στοίχισε περίπου 23 εκατομμύρια ευρώ. Με αυτό το έργο, ολοκληρώνεται πλήρως ο νέος αυτοκινητόδρομος Κορίνθου-Τρίπολης-Καλαμάτας, και δίνεται τέλος στο πρόβλημα των κατολισθήσεων στον οδικό άξονα Τρίπολης-Καλαμάτας.

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ του Euro2day.gr, λόγω της σημασίας και του μεγέθους του έργου, η γέφυρα εξοπλίζεται με συστήματα παρακολούθησης και καταγραφής των ταλαντώσεων των αναρτήρων, των εντατικών και θερμοκρασιακών παραμορφώσεων των τόξων και των αναρτήρων, καθώς και των εδαφικών μετακινήσεων, ενώ διαθέτει σύστημα καταγραφής σεισμικών επιταχύνσεων και πλήρη σταθμό μέτρησης της ταχύτητας και της διεύθυνσης του ανέμου. Επιπλέον όλη η γέφυρα προστατεύεται αντικεραυνικά με δικό της σύστημα προστασίας, ηλεκτροφωτίζεται για τις συνήθεις λειτουργικές ανάγκες, διαθέτει φωτισμό ασφαλείας στο εσωτερικό των τόξων για τις ανάγκες της επισκεψιμότητας, ενώ υπάρχει και πρόβλεψη για εορταστικό φωτισμό.  

Όσον αφορά τα τεχνικά της χαρακτηριστικά, η νέα γέφυρα είναι ένας χαλύβδινος τοξωτός φορέας με αναρτημένο το κατάστρωμά του, συνδυαζόμενο με ένα φορέα από προεντεταμένο σκυρόδεμα προς την πλευρά της Τρίπολης. Το κατάστρωμα της γέφυρας έχει πλάτος 20,40 μέτρα στο προεντεταμένο τμήμα της και 22,80 μέτρα στο τοξωτό. Το κατάστρωμα περιλαμβάνει 4 λωρίδες κυκλοφορίας (2 ανά κατεύθυνση) πλάτους 3,50 μέτρων, μια κεντρική νησίδα πλάτους 2 μέτρων με αμφίπλευρο στηθαίο ασφαλείας, τύπου New Jersey, δύο πλευρικά ερείσματα και δύο πεζοδρόμια. Ο τοξωτός φορέας, ο οποίος αποτελεί σημαντική πρωτοτυπία για την Ελλάδα, μορφώνεται με δύο παραβολικά τόξα συνδεόμενα μεταξύ τους με αντιανέμιο σύνδεσμο.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v