Γιατί οι γυναίκες ζητούν συχνότερα διαζύγιο;

Νέα έρευνα επιχειρεί να απαντήσει στο ερώτημα γιατί οι γυναίκες είναι πιθανότερο να ζητήσουν διαζύγιο απ’ ό,τι οι άνδρες.
Γιατί οι γυναίκες ζητούν συχνότερα διαζύγιο;
Οι γυναίκες ζητούν συχνότερα διαζύγιο απ’ ό,τι οι άνδρες, ενώ οι χωρισμοί εκτός γάμου είναι εξίσου συχνά πρωτοβουλία των ανδρών. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε νέα έρευνα, που παρουσιάστηκε πρόσφατα στην Αμερικανική Κοινωνιολογική Εταιρεία.

Η έρευνα μελέτησε 2.262 ενήλικες, που είχαν συντρόφους διαφορετικού φύλου, και οι οποίοι κλήθηκαν να απαντήσουν ερωτήσεις για τη σχέση τους από το 2009 έως το 2015. Όπως διαπιστώθηκε, οι γυναίκες πήραν την πρωτοβουλία για διαζύγιο σε ποσοστό 69%. Στις σχέσεις, όμως, που τα ζευγάρια συγκατοικούσαν χωρίς να έχουν παντρευτεί, η πρωτοβουλία για τον χωρισμό μοιραζόταν 50-50 ανάμεσα στα δύο φύλα.

Σύμφωνα με τον επικεφαλή της έρευνας, Michael Rosenfeld, επίκουρο καθηγητή κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, όλες οι έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα δείχνουν ότι οι γυναίκες έχουν περισσότερες πιθανότητες να ζητήσουν διαζύγιο απ’ ό,τι οι άνδρες. Ο ίδιος δήλωσε επίσης ότι οι κοινωνικοί επιστήμονες υπέθεταν μέχρι σήμερα πως η αυξημένη ευαισθησία των γυναικών στα σκαμπανεβάσματα μιας σχέσης θα τις έκανε να αφήσουν είτε τον γάμο είτε τη σχέση ευκολότερα απ’ ό,τι ένας άνδρας.

Τα τελευταία στοιχεία, όμως δείχνουν ότι ίσως υπάρχει πιο σύνθετη απάντηση. Ενδεχομένως οι γυναίκες να αντιδρούν στις απαρχαιωμένες συμβάσεις των ρόλων ενός παντρεμένου ζευγαριού, οι οποίες έρχονται σε αντίθεση με την διαρκώς αυξανόμενη ισότητα σε άλλους θεσμούς, όπως η εργασία.

«Πιστεύω ότι ο γάμος ως θεσμός έχει αργήσει να προσαρμοστεί στις προσδοκίες σχετικά με την ισότητα των φύλων» δήλωσε ο Rosenfeld. Οι γυναίκες παίρνουν ακόμα τα επίθετα των συζύγων τους, και σε ορισμένες περιπτώσεις πιέζονται για να το κάνουν. Οι άνδρες, από την άλλη, εξακολουθούν να περιμένουν από τις συζύγους τους να αναλάβουν το μεγαλύτερο μέρος των δουλειών του σπιτιού και της ανατροφής των παιδιών. Αντιθέτως, οι σχέσεις εκτός γάμου είναι απαλλαγμένες από το ιστορικό φορτίο και τις προσδοκίες ενός γάμου, πράγμα που τις κάνει πιο ευέλικτες και πιο εύκολα προσαρμόσιμες στις μοντέρνες προσδοκίες της ισότητας των φύλων».

Πηγή: Time.com

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v