Γιατί ερωτευόμαστε;

Τι είναι αυτό που μας κάνει να ερωτευτούμε κάποιον; Επιστημονικές και μη απαντήσεις προσπαθούν να ερμηνεύσουν την ανεξήγητη μαγεία του έρωτα.
Γιατί ερωτευόμαστε;
Οι πρώτες ματιές, τα πρώτα σκιρτήματα, τα φιλιά, τα ραντεβού, οι πεταλούδες στο στομάχι, η ανάγκη να τον/την βλέπεις συνέχεια… Είναι όλα τους τα πρώτα «συμπτώματα» ότι ο έρωτας χτυπά την πόρτα. Μόνο που η εξήγηση του φτερωτού θεού που μας χτυπά με τα βέλη δεν μας αρκεί πια. Θέλουμε να μάθουμε γιατί ερωτευόμαστε, τι είναι αυτό που μας κάνει να «πέσουμε στα δίχτυα» ενός συγκεκριμένου άντρα ή μιας γυναίκας; Η επιστήμη προσπαθεί να ερμηνεύσει τα δυσερμήνευτα και καταλήγει στις εξής εξηγήσεις:

Γιατί θέλουμε να απλώσουμε τους ορίζοντές μας πέρα από το «εγώ»
Έρευνα του Πανεπιστημίου Stoney Brook αναφέρει πως ωθούμαστε να ερωτευτούμε ένα πρόσωπο που βρίσκουμε ελκυστικό και κατάλληλο για εμάς, αλλά και που εκείνο βρίσκει εμάς ελκυστικούς. Την στιγμή που το συνειδητοποιούμε, ανοίγεται μπροστά μας χώρος για να επεκτείνουμε τους ορίζοντές μας πέρα από τον εαυτό μας, να γίνουμε καλύτεροι και να τονωθεί ο εγωισμός μας. Κι αυτό μας κάνει να νιώσουμε έντονο ενθουσιασμό που καταλήγει σε έρωτα.

Για όλα φταίνε… οι ματιές
Στην ίδια έρευνα, συμμετείχαν άγνωστοι μεταξύ τους άνθρωποι, οι οποίοι μοιράστηκαν προσωπικές τους πληροφορίες επί 90 λεπτά σε τυχαία ζευγάρια. Στο τέλος, κάθε ζευγάρι έπρεπε να κοιτάξει ο ένας τον άλλο επί τέσσερα λεπτά στα μάτια χωρίς να ανταλλάξουν ούτε λέξη. Το αποτέλεσμα; Οι ερευνητές υποστηρίζουν πως τα περισσότερα ζευγάρια ένιωσαν βαθιά έλξη μετά την οπτική επαφή. Μάλιστα, δύο από τα ζευγάρια του πειράματος στη συνέχεια… παντρεύτηκαν.

Είμαστε στο κατάλληλο σημείο, την κατάλληλη στιγμή
Είναι θέμα συγχρονισμού με άλλα λόγια, λέει ο ψυχολόγος του Πανεπιστημίου του Μπάφαλο, Mark Kristal. Σε μελέτη του, υποστηρίζει πως ερωτευόμαστε όταν τυχαίνει να συντρέχουν νευροχημικές διαδικασίες στο σώμα μας, ενώ δεχόμαστε και τα κατάλληλα ερεθίσματα από το περιβάλλον μας.

«Μύρισε» έρωτας
Αρκετές είναι οι επιστημονικές έρευνες που αναφέρουν ότι η μυρωδιά παίζει σημαντικό ρόλο στον έρωτα. Δεν είναι μόνο το καινούριο άρωμα κάποιου ή η ιδιαίτερη μυρωδιά που αφήνει στα ρούχα του. Υπάρχουν οσφρητικά ερεθίσματα χωρίς σαφή μυρωδιά, τουλάχιστον για εμάς. Τα «πιάνει» όμως ο εγκέφαλός μας, με αποτέλεσμα… την έλξη ελέω φερομονών.

Μας κέρδισε ένα φιλί
Σύμφωνα με την συγγραφέα του βιβλίου «Η επιστήμη του φιλιού», Sheril Kirshebaum, το φιλί αποτελεί σημαντικό «δείκτη» του κατά πόσο μια σχέση προμηνύεται καλή. «59% των ανδρών και 66% των γυναικών δηλώνουν πως έχουν σταματήσει μια γνωριμία εν εξελίξει, επειδή δεν τους άρεσε το πρώτο φιλί. Είναι ο τρόπος του σώματός μας να μας πει “κοίταξε αλλού”», λέει.

Μήπως φταίνε οι ορμόνες;
Περιμένετε να καταφτάσει η νέα σας γνωριμία στα πρώτα σας ραντεβού και η καρδιά σας χτυπά δυνατά ή το στόμα σας ξεραίνεται από την προσμονή; Πρόκειται για αντιδράσεις του σώματος στο «άγχος» του έρωτα, καθώς εκείνη την ώρα εκκρίνεται αδρεναλίνη, ντοπαμίνη και σεροτονίνη στον οργανισμό μας. Αυτές, πέρα από αυτό το «ευχάριστο άγχος» είναι που μας χαρίζουν και έντονη ευχαρίστηση, την οποία αποζητάμε ξανά και ξανά. Και πώς θα γίνει αυτό; Με το να βλέπουμε ξανά και ξανά το πρόσωπο που τα προκαλεί. Με άλλα λόγια, με το να το ερωτευτούμε.

Γιατί επιζητούμε το σεξ
Ο οργανισμός μας το ξέρει καλά: Το σεξ τον βοηθά να καταπολεμήσει το άγχος, να τονώσει το ανοσοποιητικό, να κάψει θερμίδες, να βελτιώσει την κυκλοφορία του αίματος κ.α. Με τον τρόπο του λοιπόν μας καθοδηγεί προς την αναζήτησή του – και ποιος είναι ο πιο μακροπρόθεσμα αποδοτικός τρόπος να εγγυηθεί άπλετο σεξ, από το να μας ωθήσει να ερωτευτούμε κάποιον;

Γιατί η οικογένεια είναι στο DNA μας
Η καθηγήτρια Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, Martie Haselton, ορίζει τον έρωτα ως έναν «μηχανισμό δέσμευσης», έναν τρόπο δηλαδή να φτάσει πιο εύκολα ο άνθρωπος στην αποτελεσματική διαιώνιση του είδους. Με το να ερωτευόμαστε και να δημιουργούμε ασφαλή σχέση, εξασφαλίζεται και η υγιής ανατροφή των μελλοντικών παιδιών. Σύμφωνα με πείραμα του Πανεπιστημίου, μάλιστα, η ρομαντική διάθεση ανάμεσα σε ένα ζευγάρι είναι πιο αποτελεσματική από την σεξουαλική, στο να «καταπνίγει» την επιθυμία για σεξ με άλλους ανθρώπους. Με άλλα λόγια, η φύση μας προωθεί το ρομάντζο.

Γιατί ο έρωτας είναι… ναρκωτικό
Ομάδα νευροεπιστημόνων από το Πανεπιστήμιο του Emory στην Ατλάντα υποστηρίζει πως η ανάπτυξη μονογαμικού δεσμού επηρεάζει τον εγκέφαλο στα ίδια σημεία που ευθύνονται και για τον εθισμό στην κοκαΐνη και την ηρωΐνη. Το αίσθημα του έρωτα δηλαδή, δρα περίπου σαν ναρκωτική ουσία.

Γιατί είμαστε φτιαγμένοι για να ερωτευόμαστε
Μπορεί η επιστήμη να πασχίζει να δώσει πολύπλοκες ερμηνείες βάζοντας στο μικροσκόπιο νευροδιαβιβαστές και ορμόνες, αλλά η αλήθεια είναι πως υπάρχει κάτι στον έρωτα που δύσκολα ερμηνεύεται. Υπάρχει κάτι παράλογο στον έρωτα, που δεν συνάδει με την στεγνή λογική της επιστήμης. Ερωτευόμαστε αυτούς που ερωτευόμαστε, κι αυτό είναι που μας κάνει αυτούς που είμαστε – τόσο απλά, τόσο περίπλοκα. 

Πηγή
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v