Τι πρέπει να ξέρετε για τα capital controls

Ως πότε θα ισχύει η «τραπεζική αργία»; Ποιες συναλλαγές επιτρέπονται, τι ισχύει με κάρτες, συντάξεις και web banking και όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τα capital controls.
Τι πρέπει να ξέρετε για τα capital controls
Κλειστές λόγω... αναγκαστικής αργίας έως και την επόμενη Δευτέρα θα παραμείνουν οι τράπεζες - και το Χρηματιστήριο Αθηνών - σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια. Τις επόμενες ώρες με κατεβασμένα τα ρολά θα είναι και τα ATMs, τα οποία θα επαναλειτουργήσουν από το απόγευμα της Δευτέρας, απαραίτητος χρόνος για να προσαρμοσθεί το σύστημά τους στην εφαρμογή των capital controls, βάσει των οποίων οι αναλήψεις από τα Αυτόματα Μηχανήματα έχει όριο 60 ευρώ ανά κάρτα.

Η απόφαση όμως προβλέπει ότι από τον περιορισμό εξαιρούνται οι συντάξεις, οι οποίες θα πληρωθούν από τραπεζικά καταστήματα που θα ανοίξουν. Το ποια θα είναι θα ανακοινωθεί από τις τράπεζες.

Σύμφωνα με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου «το κλείσιμο των τραπεζών μπορεί να έχει μικρότερη ή μεγαλύτερη διάρκεια». Σε ό,τι αφορά τον τουρισμό δεν υπάρχει πρόβλημα με τους ξένους επισκέπτες εφόσον έχουν κάρτα ξένης τράπεζας. Θα μπορούν να κάνουν χωρίς όριο αναλήψεις από τα ATMs. Επίσης, προβλέπεται ότι δεν θα οφείλεται τόκος υπερημερίας για την διάρκεια της τραπεζικής αργίας σε ότι αφορά απαιτήσεις που καθίσταται απαιτητές στο διάστημα αυτό.

Αναστέλλονται για το ίδιο διάστημα οι προθεσμίες λήξης, εμφάνισης και πληρωμής αξιογράφων (επιταγές) καθώς και οι δικαστικές προθεσμίες. Αξίζει να σημειωθεί ότι με απόφαση της αρμόδιας επιτροπής του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους θα μπορούν να εγκρίνονται κατά τη διάρκεια της αργίας συναλλαγές που κρίνονται αναγκαίες για την διαφύλαξη ενός δημοσίου ή κοινωνικού συμφέροντος όπως π.χ. η πληρωμή ιατρικών εξόδων στο εξωτερικό ή η εισαγωγή φαρμακευτικών ειδών.

Μάθετε ποιες συναλλαγές θα γίνονται στις τράπεζες στο σχετικό ρεπορτάζ του Euro2day.gr

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v