Τα SOS των «άλλων» social networks

Δείτε τα SOS επτά δημοφιλών ή ανερχόμενων social networks, αν αποφασίσατε να πάτε πιο πέρα από το Facebook και το Twitter.
Τα SOS των «άλλων» social networks
Αν η συμμετοχή σας στα social media περιορίζεται στον καθημερινό έλεγχο του newsfeed σας στο Facebook και σε κανένα ριτουί αραιά και πού στο Twitter, θα σας στεναχωρήσουμε: Η πιάτσα των κοινωνικών δικτύων προχωρά πολύ γρήγορα προς τα επόμενα μεγάλα «στοιχήματα». Μπορεί το Ello και το Google+ να απέτυχαν παταγωδώς στην προσπάθεια να κάνουν το μπαμ, αλλά το Instagram έχει μπει για τα καλά στις ζωές των περισσότερων smartphones, το LinkedIn θεωρείται σχεδόν απαραίτητο στην αγορά εργασίας και μερικά ακόμη new entries διεκδικούν το δικό τους μερίδιο στην αγορά των social networks και του χρόνου σας.

Αν λοιπόν δεν έχετε μπει ακόμη στον «κόσμο» των παρακάτω δικτύων, σας παρουσιάζουν όσα πρέπει να ξέρετε, δηλαδή τις βασικές λειτουργίες και ευκαιρίες αλληλεπίδρασης του καθενός, για να ξεκινήσετε. 

Pinterest 

Το Pinterest δεν είναι παρά ένα online «σημειωματάριο» όπου κάνετε bookmarks φωτογραφίες και μοιράζεστε εικόνες και περιεχόμενο με τις επαφές σας. Αναλυτικές οδηγίες για να δημιουργήσετε λογαριασμό σας έχουμε εδώ, ενώ από εκεί και πέρα μπορείτε να βρείτε φίλους σας ή ιστοσελίδες/χρήστες που ανεβάζουν ενδιαφέρον υλικό και να τους «ακολουθήσετε». Το υλικό όσων ακολουθείτε εμφανίζεται στην αρχική σελίδα (το αντίστοιχο newsfeed του Facebook), ενώ στο προφίλ σας μπορείτε να δημιουργήσετε τα δικά σας θεματικά άλμπουμ (Boards) ή και μεμονωμένες φωτογραφίες (pins) με λεζάντες. Όταν σας αρέσει η φωτογραφία που έκανε Pin μια επαφή σας, μπορείτε να την κάνετε Repin. Μια χρήσιμη λειτουργία είναι αυτή του Pin it Button που μπορείτε να ενσωματώσετε στον browser σας. Αφού το κάνετε, μπορείτε να το πατάτε σε οποιαδήποτε ιστοσελίδα βρίσκεστε και περιέχει κάποια φωτογραφία, ώστε να την κάνετε απευθείας Pin στον λογαριασμό σας. Μάθετε περισσότερα εδώ.  

Instagram 

Το πλέον αγαπημένο network της hip κοινότητας ανά την Ελλάδα μας κάνει να τα βλέπουμε όλα… τετράγωνα και φιλτραρισμένα. Πρόκειται για μια δωρεάν εφαρμογή για smartphones, όπου δημιουργείτε λογαριασμό και μπορείτε να τραβάτε, να επεξεργάζεστε και να ανεβάζετε φωτογραφίες, μοιράζοντάς τας με όλους τους followers σας – χρησιμοποιώντας πάντα τα κατάλληλα (ή τα εντελώς άχρηστα αλλά fun) hashtags, δηλαδή λακωνικές λεζάντες με δίεση που διευκολύνουν τις αναζητήσεις. Δείτε αναλυτικά οδηγίες και τα SOS φίλτρα στην παρουσίαση του in2life όταν ακόμη το Insta ήταν στα… γεννοφάσκια του.  

LinkedIn 

Το πλέον «επαγγελματικό» κοινωνικό δίκτυο αποτελεί βασικό όπλο για την σύγχρονη αγορά εργασίας, καθώς αποτελεί κατά κάποιον τρόπο το online βιογραφικό σας, με την προσθήκη της διαδραστικότητας. Εδώ, δημιουργώντας το προφίλ σας (κατά τρόπο αντίστοιχο με αυτό του Facebook), θα φροντίσετε να βάλετε μία πιο σοβαρή profile photo και θα συμπληρώσετε όλο σας το βιογραφικό, τις γνώσεις, τις δεξιότητες, τα σεμινάρια, τις σπουδές, τις γλώσσες, τους στόχους και όσα έχετε καταφέρει ως τώρα στις προηγούμενες θέσεις εργασίας σας. Αν εργάζεστε, μπορείτε να διασυνδεθείτε με τους υπόλοιπους εργαζόμενους της δουλειάς σας, υπό την «ομπρέλα» της εταιρίας στην οποία δουλεύετε. Παράλληλα, μπορείτε να δώσετε και να λάβετε «endorsements», δηλαδή να δώσετε «παράσημα» στα προφίλ των γνωστών σας για τις ιδιαίτερες ικανότητές τους σε συγκεκριμένους τομείς και εκείνοι να κάνουν το ίδιο για εσάς. Οι πρώην εργοδότες σας μπορούν να «επισυνάψουν» στο προφίλ σας «συστατική επιστολή», ενώ το ίδιο το LinkedIn φροντίζει να σας ενημερώσει για θέσεις εργασίας που προκύπτουν σε εταιρίες του τομέα σας ή για άρθρα συμβουλών που μπορεί να σας ενδιαφέρουν. Με τις επαφές (connections) σας στο LinkedIn, θα βλέπετε τι «βαθμός συγγένειας» σας συνδέει – για παράδειγμα 1st degree connections θεωρούνται όλοι όσοι εργάστηκαν μαζί σας κάποια στιγμή στην πορεία της καριέρας σας. Μάθετε περισσότερα για το πώς να χρησιμοποιήσετε το LinkedIn ως «όπλο» στην αγορά εργασίας σε παλαιότερο αφιέρωμα του in2life.  

Meetup 
Και να ένα social networking portal που αναλαμβάνει να μας φέρει πιο κοντά, όχι μόνο μέσω posts και inbox, αλλά και από κοντά, στην πραγματική ζωή. Μπαίνοντας στο Meetup, το δίκτυο θα υπολογίσει αυτόματα την γεωγραφική σας θέση και θα σας υποδείξει meetup events στην περιοχή σας, σε ακτίνα ορισμένων χιλιομέτρων. Οι δύο βασικές λειτουργίες του είναι «Find a Meetup Group» και «Start a meeting group», που μπορεί να είναι από ένα μίνι αθλητικό event ή σεμινάριο marketing μέχρι web design creators meetup ή και… συνάντηση για πλέξιμο. Μπορείτε σε κάθε event να δείτε ποιος το διοργανώνει και , κάνοντας log in με το Facebook, να δείτε αν έχετε κάποιον γνωστό στους συμμετέχοντες. Στα calendars σημειώνονται οι ημερομηνίες των επόμενων meetups και στα Group Reviews οι αναφορές, οι εντυπώσεις και οι κριτικές των συμμετεχόντων. Φυσικά, υπάρχουν πάντα τα ειδικά tabs με φωτογραφίες, σχόλια και συζητήσεις των μελών κάθε meetup group. 

Tinder 

Η συγκεκριμένη εφαρμογή δημιουργεί διασυνδέσεις με στόχο το… ζευγάρωμα χρηστών. Η λογική αυτού του dating network app είναι απλή: Δημιουργείτε το προφίλ σας με μια σύντομη περιγραφή του εαυτού σας και φωτογραφίες από το Facebook σας, ορίζετε μια χιλιομετρική ακτίνα στην οποία θέλετε να βρείτε όλα τα πιθανά «ταίρια» σας και όσοι είναι online εμφανίζονται και εναπόκεινται στην κριτική σας. Αν κάποιος σας αρέσει, κάνετε θετικό swipe και περιμένετε την αντίδρασή του. Αν κάνει επίσης θετικό swipe, δηλαδή αποδοχή, μπορείτε πλέον να συνομιλήσετε με μηνύματα και να κανονίσετε να γνωριστείτε και από κοντά. Εδώ σας έχουμε συγκεντρώσει τους 11 χρυσούς κανόνες για να στήσετε σωστά το προφίλ σας στο Tinder.  

Tumblr 

Μια μίξη ανάμεσα σε blogging platform και social network, το Tumblr σύμφωνα με την δική του περιγραφή, «είναι τόσο εύκολο στη χρήση, ώστε είναι πολύ δύσκολο να περιγραφεί». Αυτό που μπορείτε να κάνετε εδώ είναι να δημιουργήσετε ένα tumblr blog και να το γεμίσετε με ό,τι θέλετε, ιστορίες, φωτογραφίες, GIFs, τηλεοπτικές σειρές, links, ηλίθια αστεία, τραγούδια από το Spotify, MP3, βιντεάκια, τέχνη κλπ. Η αλληλεπίδραση έγκειται στη δυνατότητα να «ακολουθήσετε» άλλα tumblr blogs και να κάνετε repost από αυτά ό,τι σας τραβήξει την προσοχή στο dashboard σας. 

Vine 

Το Instagram κέρδισε τους φίλους της φωτογραφίας (και αργότερα των videos), αλλά το Vine κατέκτησε όσους μυήθηκαν στην «τρέλα» των looping videos - το Twitter μάλιστα έσπευσε να το εξαγόρασε το 2012. Ως χρήστης του Vine, έχετε τη δυνατότητα να καταγράψετε video clips έως και έξι δευτερολέπτων, τα οποία παίζουν σε λούπα, και φυσικά να κάνετε Revine (το αντίστοιχο retweet ή share) τα video άλλων χρηστών. Αφού ανεβάσετε ένα video σας στην πλατφόρμα του Vine social network, μπορείτε να το μοιραστείτε και μέσω Facebook ή Twitter. Όπως γίνεται και με τα tweets, ανάλογα με την θεματολογία των videos, διαμορφώνονται καθημερινά trending videos και themes, με την χρήση tags (τα αντίστοιχα hashtags με δίεση).
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v