Τα πρόσωπα του δράματος των διαπραγματεύσεων

Ποιος είναι ο Ντάισελμπλουμ, τι θα πει Γιούρογκρουπ και τι θέλει από τις ζωές μας ο Μάριο Ντράγκι; Ένας μίνι οδηγός για ανθρώπους που δε διαβάζουν ειδήσεις.
Τα πρόσωπα του δράματος των διαπραγματεύσεων
της Ηρώς Κουνάδη

Έχετε μπερδευτεί κι εσείς με τόσα ονόματα που ακούτε και διαβάζετε καθημερινά στις ειδήσεις; Αναρωτιέστε συχνά ποιος είναι ο Σόιμπλε και ποιος ο Ντράγκι, και γιατί έχουν άποψη για την ελληνική οικονομία και για τα πουκάμισα του Γιάνη Βαρουφάκη, αλλά ντρέπεστε να ρωτήσετε, μην και σας πουν ανενημέρωτους; Εμείς είμαστε εδώ, να ξεμπερδέψουμε το κουβάρι όρων και προσώπων και να σας δώσουμε ένα απλό και κατανοητό who is who, για να μην ξανακοιτάξετε με απορημένο βλέμμα τις ειδήσεις.

Κατ’ αρχήν, τα βασικά…

Τι είναι η Τρόικα:
Εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής –της Κομισιόν, αν προτιμάτε– του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (κατά κόσμον Δου-Νου-Τού) και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (αλλιώς γνωστής ως ΕΚΤ ή Ε-Κου-Τού). Όλοι αυτοί μαζί αποτελούν το όργανο που εποπτεύει την πρόοδο της ελληνικής οικονομίας και προσπαθεί να διασφαλίσει ότι κάποια στιγμή θα πληρώσουμε τα δάνεια που έχουμε πάρει από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Τι είναι το Eurogroup: Έτσι λέμε την άτυπη διάσκεψη των υπουργών οικονομικών όλων των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που είναι στο ευρώ –σαν να λέμε, ο Γιάνης Βαρουφάκης και ο Γερμανός, Γάλλος, Ολλανδός, Ισπανός και πάει λέγοντας Υπουργός Οικονομικών. Μαζί τους, ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν για τα Οικονομικά (αυτή τη στιγμή ο Λετονός Βάλντις Ντομπρόβσκις) και ο Πρόεδρος της ΕΚΤ (δηλαδή ο Μάριο Ντράγκι).

Τι είναι το ECOFIN: Η επίσημη διάσκεψη των Υπουργών Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όταν συζητά θέματα που έχουν να κάνουν με το ευρώ, αποτελείται από τους Υπουργούς Οικονομικών του Eurogroup και μόνο, ενώ όταν συζητά γενικότερα οικονομικά θέματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης προστίθενται στο ρόστερ του και όλοι οι υπόλοιποι υπουργοί οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (π.χ. ο Βρετανός Υπουργός Οικονομικών, ο Τσέχος Υπουργός Οικονομικών και πάει λέγοντας). Η επίσημη ονομασία του Ecofin –αν σας νοιάζει– είναι Συμβούλιο Οικονομικών και Χρηματοοικονομικών Υποθέσεων.

Και πάμε στα ονόματα που ακούτε κάθε μέρα στις ειδήσεις…

Κριστίν Λαγκάρντ: Γαλλίδα δικηγόρος και πολιτικός, γενική διευθύντρια του ΔΝΤ που πήρε την θέση του Ντομινίκ Στρος-Καν προς μεγάλη απογοήτευση όσων αγαπούσαν τα ωραία λογοπαίγνια που έκανε το όνομά του («με Στρος-Καν δεν τρως καν» και τα σχετικά).


Βόλφγκανγκ Σόιμπλε: Υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας από το 2009, και κορυφαίο στέλεχος της κεντροδεξιάς Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (του κόμματος της Άνγκελα Μέρκελ). Καθηλωμένος σε αναπηρικό καροτσάκι από το 1990, όταν κάποιος Ντίτερ Κάουφμαν προσπάθησε να τον σκοτώσει κατά τη διάρκεια προεκλογικής ομιλίας, και τον άφησε παράλυτο από τη μέση και κάτω.


Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ: Πρώην Πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου και νυν Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Από το 2005 έως το 2013 υπήρξε και πρόεδρος του Eurogroup, θέση στην οποία σήμερα βρίσκεται ο…


Γερούν Ντάισελμπλουμ: Και όχι Ντάισενμπλουμ, όπως αναφέρεται συχνά και λανθασμένα. Ολλανδός Υπουργός Οικονομικών και επικεφαλής του Eurogroup από τον Ιανουάριο του 2013. Η θητεία του λήγει σε λίγους μήνες, καθότι ο επικεφαλής του Eurogroup εκλέγεται από τα μέλη του κάθε δυόμιση χρόνια.


Πιέρ Μοσκοβισί: Γάλλος πολιτικός, Επίτροπος Οικονομίας στην Κομισιόν από τον Σεπτέμβριο του 2014. Το θέλετε με απλά λόγια; Σκεφτείτε το κάπως σαν Υπουργός Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.


Μάριο Ντράγκι: Ιταλός οικονομολόγος, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Αγαπημένη λεπτομέρεια – τραγική ειρωνεία, είναι το ότι από το 2002 έως το 2005 υπήρξε αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Goldman Sachs, της τράπεζας επενδύσεων που πολλοί αναλυτές κατηγορούν ως αρχή του κακού της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, που ξεκίνησε στις ΗΠΑ το 2008.


Ζαν-Κλοντ Τρισέ: Γάλλος οικονομολόγος, Πρόεδρος της ΕΚΤ από το 2003 έως το 2011 –πράγμα που εξηγεί γιατί ακούγατε το όνομά του συχνότερα πιο παλιά. Παραμένει μέλος της Τράπεζας για τους Διεθνείς Διακανονισμούς, που είναι η τράπεζα των κεντρικών τραπεζών.


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v