Θύματα κακοποίησης εξίσου και οι άνδρες

Το ίδιο συχνά με τις γυναίκες πέφτουν θύματα συναισθηματικής και ψυχολογικής κακοποίησης οι άνδρες, σύμφωνα με τελευταίες έρευνες.
Θύματα κακοποίησης εξίσου και οι άνδρες
Η βία… φύλο δεν κοιτά. Ούτε ηλικία, ούτε κοινωνική τάξη. Οι άνδρες πέφτουν θύματα κακοποίησης όσο και οι γυναίκες και τα παιδιά, με την διαφορά ότι ενώ οι γυναίκες υφίστανται κυρίως σωματική και σεξουαλική κακοποίηση, οι άντρες αντιμετωπίζουν συναισθηματική και ψυχολογική βία. Στα δε παιδιά η κακοποίηση είναι κάθε μορφής. Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από τα στοιχεία που συνέλεξε και παρουσίασε η Εθελοντική Ομάδα Δράσης του νομού Πιερίας, σε εκδήλωση με θέμα τη βία.

«Διεθνείς μελέτες έδειξαν ότι οι άνδρες σύζυγοι έπεφταν θύματα βίας σχεδόν με την ίδια συχνότητα όσο και οι γυναίκες. Το μεγαλύτερο ποσοστό των ανδρών θα βιώσει σε κάποια στιγμή της ζωής του συναισθηματική βία από τη σύντροφό του, αλλά σπάνια ή ποτέ δεν θα το αναφέρει στους φίλους –και πολύ περισσότερο στις αρχές. Οι συνέπειές της θα είναι καθοριστικές, δεδομένου ότι θα επηρεαστεί αρνητικά η αυτοεκτίμησή του, η εργασιακή του απόδοση, η κοινωνική του ζωή και η προσωπική και πνευματική του εξέλιξη» εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η ψυχολόγος Γλυκερία Κουκουλιάτα, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι πριν μερικούς μήνες στο νομό Πιερίας ένας άνδρας μέσης ηλικίας αυτοκτόνησε, γεγονός που αποδόθηκε σε πιθανή ψυχολογική και συναισθηματική βία που δεχόταν από τη γυναίκα του.

Όπως προκύπτει από στοιχεία που παρουσιάστηκαν από την ψυχολόγο Γλυκερία Κουκουλιάτα και την παιδοψυχολόγο Ελένη Αναστασιάδου, σε εκδήλωση της Εθελοντικής Ομάδας Δράσης νομού Πιερίας, οι νεαροί άνδρες διατρέχουν πέντε φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να υποστούν ψυχολογική κακοποίηση σε σύγκριση με τους μεγαλύτερους. Κρίσιμες φάσεις της ζωής του ζευγαριού (πχ συνταξιοδότηση, αλλαγή επαγγέλματος, απώλεια δουλειάς, χαμηλό εισόδημα, υπερωρίες, γέννηση παιδιών) θα επιτείνουν το φαινόμενο

«Οι γυναίκες που βιώνουν οι ίδιες έντονες κοινωνικές και διαπροσωπικές συγκρούσεις, διαθέτουν μεταιχμιακή προσωπικότητα, καταναλώνουν υπερβολικές ποσότητες αλκοόλ, πάσχουν από κατάθλιψη ή κυκλοθυμίες, έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να ασκήσουν ψυχολογική κακοποίηση στους συντρόφους τους. Η συμπεριφορά αυτή, κατά κανόνα, αντανακλά δικές τους εσωτερικές συγκρούσεις, παιδικά τραύματα ή ανασφάλειες.

»Φωνάζουν στους άνδρες τους θεωρώντας τους υπεύθυνος για οτιδήποτε αρνητικό συμβαίνει αντί να παραδεχτούν το πρόβλημά τους, έχουν μη ρεαλιστικές προσδοκίες και απαιτήσεις από αυτούς, τους θεωρούν ένοχους για τα δικά τους συναισθήματα και τους κατηγορούν ότι αυτοί δεν κάνουν κάτι για να τα αλλάξουν» εξήγησε η κ. Κουκουλιάτα. Η βία που υφίστανται οι άνδρες αφορά συμπεριφορές που έχουν ως σκοπό να τους ταπεινώσουν, να του εξευτελίσουν, να τους ντροπιάσουν, να τους κάνουν να νιώσουν ανίκανοι, άχρηστοι ή ένοχοι, και να μειώσουν το αυτό-συναίσθημα τους.

Τέτοιες συμπεριφορές εκ μέρους των γυναικών είναι: οι φωνές, οι τσιρίδες, η διαρκής γκρίνια, οι προσβολές, οι ειρωνείες και ο σαρκασμός, η γελοιοποίηση μπροστά σε άλλους, ο οικονομικός έλεγχος, η αποκοπή του άνδρα από συγγενείς και φίλους, η άσκηση ελέγχου σε κάθε πτυχή της ζωής του άνδρα και η διαρκής αρνητική κριτική.



Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v