Όσα θα συμβούν στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας

Η Ευρώπη γιορτάζει την καθιερωμένη Εβδομάδα Κινητικότητας και η Αθήνα γεμίζει ποδήλατα, εκδηλώσεις και σχέδια για ένα πιο βιώσιμο μέλλον στους δρόμους της πόλης.
Όσα θα συμβούν στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας
του Γιώργου Κόκουβα

«Οι δρόμοι μας, η επιλογή μας».
Με αυτό το σύνθημα κηρύσσει για φέτος η Ευρωπαϊκή Ένωση την Εβδομάδα Κινητικότητας και καλεί τις πόλεις της Γηραιάς Ηπείρου να αποδείξουν έμπρακτα πως θέλουν ένα πιο βιώσιμο μέλλον. Στην φετινή εκστρατεία συμμετέχουν 17 ελληνικές πόλεις, με πρώτη και πιο φιλόδοξη την Αθήνα, η οποία μπορεί αυτή τη χρονιά να κατάργησε την «ημέρα δωρεάν μετακίνησης χωρίς αυτοκίνητο», αλλά ανακοίνωσε πολύ πιο μεγαλεπήβολα σχέδια για την ανάκτηση του αστικού της χώρου από τους πολίτες.

Παρακάτω, συγκεντρώνουμε όλα αυτά τα σχέδια, καθώς και τις εκδηλώσεις που διοργανώνονται στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Μετακίνησης 2014, η οποία ολοκληρώνεται την Δευτέρα 22 Σεπτεμβρίου.

*Ο Μητροπολιτικός Ποδηλατόδρομος Αθηνών
Μια σημαντική ανακοίνωση περίμενε τους δημοσιογράφους στην συνέντευξη τύπου για τους εορτασμούς της Εβδομάδας. Ο υπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής δήλωσε πως ξεκινά η υλοποίηση του έργου του πρώτου μητροπολιτικού ποδηλατοδρόμου της πόλης, που θα εκτείνεται από την Κηφισιά ως το Φάληρο. «Ήδη έχει δημοπρατηθεί και υπογραφεί η σύμβαση για το νότιο τμήμα του ποδηλατοδρόμου από το Γκάζι έως το Φάληρο, με χρόνο ολοκλήρωσης το 2015», ανακοίνωσε ο κ. Μανιάτης, σημειώνοντας πως πρόκειται για έργο μήκους 11 χιλιομέτρων (άλλα 16 χιλιόμετρα θα προστεθούν στο βόρειο τμήμα στη συνέχεια). Επομένως, σε λίγα χρόνια θα έχουμε έναν μεγάλο ποδηλατόδρομο σε μορφή «Τ» και επίκεντρο το Γκάζι, στο οποίο θα καταλήγουν και τα τοπικά δίκτυα ποδηλατοδρόμων από τους δήμους από τους οποίους θα διέρχεται.



*Περισσότερα σχέδια για το αθηναϊκό μέλλον
Την απελευθέρωση των πεζοδρομίων και την παράδοσή τους στους… πεζούς υποσχέθηκε ο δήμαρχος Αθηναίων στην ίδια παρουσίαση, τονίζοντας πως έχει ήδη ξεκινήσει το «ξήλωμα» δεκάδων κλειστών περιπτέρων, σταθερών κατασκευών, κολόνων, στήλων και παράνομων τραπεζοκαθισμάτων.

Στα σχέδια δράσης του δήμου περιλαμβάνεται επίσης και η επίλυση του προβλήματος των 1.800 εγκαταλελειμμένων κτιρίων στο κέντρο της Αθήνας. Σύμφωνα με το υπουργείο Περιβάλλοντος, ομάδα εργασίας έχει ήδη πιάσει δουλειά και θα παραδώσει σε ένα μήνα, πόρισμα για τις αναγκαίες παρεμβάσεις. Τέλος, στο πλαίσιο των δράσεων βελτίωσης του «προσώπου» της πόλης περιλαβάνεται και η ανάπλαση του Φαληρικού Όρμου και της αναβάθμισης της Πανεπιστημίου, που αναμένεται να αλλάξουν την όψη της Αθήνας τα επόμενα χρόνια.

*Athens Bike Festival 

Το Athens Bike Festival, που διοργανώνεται από τις 19 ως τις 21 Σεπτεμβρίου 2014 στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων, αποτελεί τη μεγαλύτερη μαζική ποδηλατική εκδήλωση στην Ελλάδα. Με σεμινάρια, ομιλίες, παρουσιάσεις, θεματικές εκθέσεις και αρκετές εκπλήξεις, το Athens Bike Festival φιλοδοξεί να βγάλει το ποδήλατο από το «περιθώριο» και να το εντάξει στην καθημερινότητα των κατοίκων της χώρας. Όσο για το τι θα δούμε στο Φεστιβάλ, που εννοείται πως έχει ελεύθερη είσοδο (καθημερινά 10.00-21.00), έχουμε και λέμε:

-Έκθεση ποδηλάτων: Όλες οι μεγάλες ποδηλατικές εταιρείες θα είναι εκεί για να σας δείξουν τις προτάσεις τους σε ποδήλατα και αξεσουάρ, ενώ στο κτίριο Δ12 θα σας περιμένει η 1η Έκθεση Παλαιών Ποδηλάτων, με κλασικά μοντέλα που θα ενθουσιάσουν τους φίλους του ρετρό και του vintage.
-Θέαμα: Η ομάδα των Dirt Riders είναι έτοιμη να μας εντυπωσιάσει με τα απίθανα άλματά της.
-«Ποδήλατο, τροχός στην ανάπτυξη»: Αυτή η εκδήλωση μας καλεί να σκεφτούμε το ποδήλατο από την επιχειρηματική του πλευρά και να ανακαλύψουμε μια άλλη πτυχή της ποδηλασίας, σε μια πλήρη ημερίδα με γνωστούς ομιλητές και case studies.
-2o Athens Pumptrack Challenge: Αν το λέει η καρδιά σας, δηλώστε συμμετοχή στον σαββατιάτικο αγώνα ποδηλασίας σε ειδικό «στίβο» που διοργανώνουν το περιοδικό MBike και η TTL Trails-Bikeparks Construction, και κερδίστε ένα ποδήλατο dirt.
-2ο Athens Skirt Ride: Mια βόλτα στο κέντρο της πόλης αποκλειστικά για κορίτσια ανεξαρτήτως ηλικίας. Οι φίλες του ποδηλάτου θα πάρουν το ποδήλατό τους, θα βάλουν το πιο όμορφο φόρεμα ή την πιο στυλάτη φούστα τους, τις γόβες τους και θα έρθουν στην Τεχνόπολη για να ξεκινήσουν για μια ποδηλατάδα στο κέντρο της Αθήνας την Κυριακή, 21 Σεπτεμβρίου στις 11:30 το πρωί.
-Kona Bike Fun Park: Ένας ειδικά διαμορφωμένος χώρος που προσομοιάζει τις συνθήκες ενός Mountain Bike Trail δημιουργείται στην κεντρική πλατεία της Τεχνόπολης, για τους μικρούς και μεγάλους φίλους του πεταλιού που θέλουν να ενημερωθούν αλλά και να… δοκιμάσουν.
-Virtual ποδηλασία: Εικονικές διαδρομές, ποδήλατα που συνδέονται σε tablets και φορητούς υπολογιστές και όλη η μαγεία της ποδηλασίας δρόμου έρχεται στο σαλόνι του σπιτιού σας για ατέλειωτες και συναρπαστικές προπονήσεις. Θα τις δοκιμάσετε στο κτίριο του Innovathens, όπου θα υπάρχουν εγκατεστημένα τρία προπονητήρια Tacx i-Genius μαζί με ποδήλατο.
-Bike Challenge: Θέλετε να βάλετε στοίχημα με τον εαυτό σας ότι σε δύο μήνες θα έχετε αλλάξει δραστικά το σώμα σας προς το καλύτερο; Η ομάδα της «Θερμίδας» σας προκαλεί να ακολουθήσετε τις οδηγίες των ειδικών που θα βρίσκονται στο Φεστιβάλ (και στη συνέχεια διαδικτυακά) και να συνδυάσετε ποδήλατο και καλή διατροφή για 60 μέρες, κερδίζοντας ποδηλατικά δώρα. Δηλώσεις συμμετοχής εδώ
-Bike Art Exhibition: Δείτε τον κόσμο του ποδηλάτου από την εικαστικού του πλευρά, μέσα από 60 έργα τέχνης επώνυμων urban artists, φωτογράφων και graphic designers.
-Εκδήλωση από τις «Ποδηλάτ-ισσ-ες»: Η γνωστή ομάδα ποδηλατών της πόλης παρουσιάζει και καλεί σε διάλογο για τον νέο ποδηλατόδρομο της Αθήνας και παράλληλα παρουσιάζει ομάδες και ποδηλατικούς συλλόγους των κατά τόπους γειτονιών.
Δείτε αναλυτικά τις ημέρες και ώρες κάθε εκδήλωσης του Φεστιβάλ εδώ, στην ενότητα Πρόγραμμα



*Το Rethink Athens στην Εβδομάδα Μετακίνησης
To Rethink Athens συμμετέχει στο φετινό Φεστιβάλ, δημιουργώντας έναν έντυπο οδηγό ποδηλατικής αγωγής με τίτλο «Ποδηλατώ με ασφάλεια στην Πόλη», που θα διανέμεται δωρεάν από το περίπτερο του Rethink Athens. Επίσης διοργανώνει εργαστήρια ποδηλατικής αγωγής για τους χρήστες του ποδηλάτου, ενώ το Σάββατο 20 Σεπτεμβρίου, ώρα 16:00, στο αμφιθέατρο 98,4, διοργανώνει συζήτηση με θέμα «Η πρόκληση του δημόσιου χώρου: Νέα Υόρκη, Παρίσι, Βιέννη και Αθήνα», μια εκδήλωση για την πόλη και τη αρχιτεκτονική με τη συμμετοχή Ελλήνων και ξένων ομιλητών. Οι ώρες λειτουργίας του Περιπτέρου Rethink Athens στην Τεχνόπολη είναι οι εξής: Παρασκευή 19/9 17:00 - 21:00, Σάββατο 20 & Κυριακή 21/9: 10:00 - 21:00.

*Οι Συγκοινωνίες Αθηνών συμμετέχουν στη γιορτή

Χωρίς δωρεάν μετακίνηση όπως ήδη αναφέραμε, αλλά με πιο καλλιτεχνικές αναζητήσεις: Στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Μετακίνησης, οι Συγκοινωνίες Αθηνών φιλοξενούν την έκθεση φωτογραφίας του Διαγωνισμού «Είσαι Μέσα». Οι 15 φωτογραφίες των επιβατών που αναδείχθηκαν από το Διαγωνισμό Φωτογραφίας θα εκτίθενται από την Τρίτη 16 Σεπτεμβρίου και για 15 ημέρες (16-30/09) έξω από τον χώρο πολλαπλών χρήσεων του σταθμού μετρό του Συντάγματος, προσφέροντας μια διαφορετική νότα στις καθημερινές μετακινήσεις των επιβατών.

Οι δράσεις των Συγκοινωνιών Αθηνών κορυφώνονται από τις 19 ως τις 21 Σεπτεμβρίου, οπότε και στο αμαξοστάσιο στο Γκάζι (απέναντι από την Τεχνόπολη) η καλλιτεχνική ομάδα που είχε επιμεληθεί την τοιχογραφία του το 2005, επανέρχεται με ένα νέο θέμα, το συνδυασμό της φύσης, του ποδηλάτου και των μέσων μαζικής μεταφοράς. Οι καλλιτέχνες και οι βοηθοί τους από τις 08:00 – 23:00 και για τρεις ημέρες θα εργαστούν για την αλλαγή της μορφής του εξωτερικού τοίχου για να ανανεώσουν την urban graffiti αισθητική της περιοχής. Τέλος, ήδη στις αποβάθρες και τις στάσεις των μέσων σταθερής τροχιάς προβάλλεται μέσω των οθονών το μήνυμα «Κάνε το σωστό συνδυασμό» της εκστρατείας του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας για την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Μετακίνησης και την επιλογή των σωστών μεταφορικών μέσων για τις ανάγκες του καθενός.



*Οι δράσεις στην υπόλοιπη Ελλάδα
Δράσεις, αγώνες, ποδηλατάδες και εκστρατείες ευαισθητοποίησης οργανώνονται και στις εξής πόλεις της Ελλάδας, πέρα από την Αθήνα: Άργος, Δράμα, Γρεβενά, Ιωάννινα, Καλαμάτα, Κόρινθος, Κως, Κυπαρισσία, Ναύπλιο, Σέρρες, Σκύδρα, Θεσσαλονίκη, Τρίκαλα, Βόλος και στους δήμους Βύρωνα και Παπάγου-Χολαργού. Δείτε τι ετοιμάζει καθένας από τους παραπάνω δήμους στην σχετική ιστοσελίδα της εκστρατείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v