5 σωματικές ενδείξεις ότι είστε ερωτευμένοι

Οι παλμοί ανεβαίνουν, οι κόρες διαστέλλονται, τα χέρια ιδρώνουν. Μάθετε να διαβάζετε τα σημάδια του ερωτευμένου (σας) σώματος.
5 σωματικές ενδείξεις ότι είστε ερωτευμένοι
Ρωτήστε τους φίλους σας ή και τον εαυτό σας πώς φαντάζεστε τον ιδανικό σας σύντροφο, και θα διαπιστώσετε ότι όλοι έχουν στο μυαλό τους μερικές γενικές «προδιαγραφές», αλλά τίποτα παραπάνω. Στο ζήτημα έρωτας – ή έστω, σωματική έλξη, αν δεν θέλετε να το θέσετε τόσο συναισθηματικά- συνήθως δεν γνωρίζουμε ποιος είναι ο ιδανικός σύντροφος παρά μόνο την στιγμή που θα τον γνωρίσουμε.

Σύμφωνα με την καθηγήτρια Ανθρωπολογίας Helen Fisher, το ανθρώπινο σώμα είναι μια τόσο «καλοκουρδισμένη» μηχανή, που χρειάζεται μόλις ένα δευτερόλεπτο για να αντιληφθεί ενστικτωδώς αν κάποιος το ελκύει ή όχι. Συγκεκριμένα, το σώμα μας για να διασφαλίσει ότι δεν θα του ξεφύγουν τα… κελεπούρια, φροντίζει να εκπέμψει εκείνα τα σημάδια που θα μας τραβήξουν την προσοχή του, φωνάζοντάς μας ουσιαστικά ότι «κάτι ενδιαφέρον συμβαίνει». Δείτε τι παθαίνει το σώμα μας σε αυτές τις περιπτώσεις:

*Οι παλμοί ανεβαίνουν
Υπάρχει προφανώς πολύ συγκεκριμένος λόγος που συνδυάζουμε την έννοια του έρωτα με την εικόνα μιας καρδιάς. Κι αυτός είναι ότι κάθε φορά που βλέπουμε κάποιον ο οποίος μας «αναστατώνει», εκείνη αρχίζει να χτυπά με μεγαλύτερη ένταση. Έχει μάλιστα πραγματοποιηθεί έρευνα, που δοκίμασε να αποδείξει το παραπάνω… από την ανάποδη: Οι παλμοί των συμμετεχόντων αυξήθηκαν με τεχνητό τρόπο, και στην συνέχεια τοποθετήθηκαν δίπλα σε αγνώστους – ναι, τελικά αποδείχθηκε ότι μπορεί η «φλόγα» του έρωτα να ανάψει τεχνητά (οι δυνατοί παλμοί οδήγησαν σε φλερτ), αφού η καρδιά συνδέεται άμεσα με αυτό το κεφάλαιο της ανθρώπινης δραστηριότητας.

Το παραπάνω, αν θέλουμε να εμβαθύνουμε ακόμη περισσότερο, εξηγείται και επιστημονικά: Κάθε φορά που συναντάμε κάποιον ο οποίος μας ελκύει, ο εγκέφαλός μας εκκρίνει έναν νευροδιαβιβαστή, την νορεπινεφρίνη (αντίστοιχης λειτουργίας με την αδρεναλίνη), η οποία μας ωθεί να πλησιάσουμε και να μιλήσουμε στο αντικείμενο του οργανικού πόθου μας. Η καρδιά απλώς αναγκάζεται να ακολουθήσει τον φρενήρη ρυθμό των διεργασιών που συμβαίνουν μέσα μας.

*Τα χέρια μας ιδρώνουν
Οι ιδρωμένες παλάμες αποτελούν τυπικό σωματικό αντανακλαστικό του οργανισμού μας, όταν ο τελευταίος δέχεται ερέθισμα έλξης. Το ίδιο κοκτέιλ χημικών ουσιών που κάνει την καρδιά μας να χτυπά δυνατά, προκαλεί επίσης διέγερση των ιδρωτοποιών αδένων μας. Η ντοπαμίνη, η νορεπινεφρίνη και η σεροτονίνη δημιουργούν συνδυασμένα το αίσθημα του ενθουσιασμού, ενώ ταυτόχρονα «κόβεται» ελαφρώς η ανάσα μας και, φυσικά, οι παλάμες μας γίνονται… ακατάλληλες για χειραψία. Το φαινόμενο των ιδρωμένων χεριών είναι πιο έντονο στους άνδρες, καθώς, όπως υποστηρίζει η ίδια ανθρωπολόγος, τα αρσενικά είναι περισσότερο οπτικά ευερέθιστα από τις γυναίκες, γι’ αυτό και οι ανδρικοί εγκέφαλοι εκκρίνουν περισσότερες χημικές ουσίες, από εκείνες που «βάζουν φωτιά» στους χιλιάδες πόρους κάθε τετραγωνικού εκατοστού των χεριών μας.

*Η ακοή… μάς μιλά
Δεν είναι λίγες οι έρευνες που έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι οι γυναίκες προτιμούν τις βαθιές φωνές των ανδρών, κυρίως επειδή τις ταυτίζουν με τις έννοιες της αρρενωπότητας και της «εξουσίας», καθώς και με το μεγάλο σωματικό μέγεθος. Αντίστοιχα, άλλες έρευνες υποδεικνύουν ότι όσο πιο δελεαστικό φαίνεται το πρόσωπο ενός άνδρα σε μια γυναίκα, τόσο πιο πολύ εκείνη… ανεβαίνει οκτάβες και η φωνή της γίνεται λεπτότερη. Σε κάθε περίπτωση, όταν νιώθουμε έλξη για κάποιον, προσπαθούμε αυθόρμητα να συντονίσουμε τις φωνητικές μας χορδές ώστε η φωνή μας να ακούγεται σαν γλυκιά μελωδία στα αφτιά του ανθρώπου που κάθεται απέναντί μας. Την επόμενη φορά που θα βρεθείτε σε ραντεβού, προσπαθήστε να προσέξετε πώς αλλάζει η φωνή σας, αλλά και τι σας λέει το ένστικτο του αφτιού σας για την φωνή που προσπαθεί να σας «κατακτήσει».

*Οι κόρες μας διαστέλλονται
Μπορεί να μην «πονάει το δοντάκι μας» στην κυριολεξία όταν ερωτευόμαστε, αλλά λίγο πιο πάνω από το στόμα μας, κάποια άλλα όργανα του προσώπου μας επηρεάζονται δεόντως. Μιλάμε για τα μάτια, οι κόρες των οποίων διαδραματίζουν ενεργό ρόλο στην σηματοδότηση της έλξης. Όταν αντικρίζουμε κάποιο ελκυστικό θέαμα, ο εγκέφαλος παράγει ντοπαμίνη, η οποία προκαλεί την σύσπαση των μυών στην άκρη των ματιών, και αντίστοιχα την διαστολή των κορών. Ωστόσο, αξίζει να δούμε τι γίνεται από την «ανάποδη»: Οι έρευνες λένε πως ενώ οι ετεροφυλόφιλοι άνδρες βρίσκουν τις γυναίκες με μεγάλες, διεσταλμένες κόρες πιο θηλυκές και όμορφες, οι περισσότερες ετεροφυλόφιλες γυναίκες δείχνουν προτίμηση σε μεσαίου μεγέθους κόρες, οι οποίες –όπως μαρτυρά αυτή εδώ η μελέτη - δείχνουν σεξουαλικό ενδιαφέρον, αλλά όχι σε υπερβολικό επίπεδο. Από την άλλη, οι γυναίκες προτιμούν τις μεγάλες, διεσταλμένες ανδρικές κόρες περισσότερο, όταν δεν ψάχνουν για μακροχρόνια σχέση, αλλά για μια «άτακτη» νύχτα.

*Γινόμαστε «καθρέφτες»
«Η μίμηση είναι η πιο ειλικρινής μορφή κολακείας», είχε γράψει ένας Βρετανός λογοτέχνης, και η επιστήμη τον δικαίωσε, υποδεικνύοντας πως υποσυνείδητα, όταν βρισκόμαστε απέναντι από το αντικείμενο του θαυμασμού και το πόθου μας, αναπαράγουμε τις κινήσεις του. Όταν για παράδειγμα ο συνομιλητής μας σκύψει στο τραπέζι, πλησιάζοντάς μας, κάνουμε κι εμείς το ίδιο. Μάλιστα, έχει διαπιστωθεί πως ο συνομιλητής μας εκτιμά δεόντως αυτό το «καθρέφτισμα». Επιπλέον, έτσι εξηγεί η επιστήμη και το γεγονός πως τα ερωτευμένα ζευγάρια που μεγαλώνουν μαζί, αρχίζουν να μοιάζουν μεταξύ τους ολοένα και περισσότερο: Είναι επειδή συνεχίζουν να μιμούνται ο ένας τον άλλον σε επίπεδο κινήσεων και συνηθειών, με αποτέλεσμα να γίνονται ο ένας η «προβολή» του άλλου. Μάθετε περισσότερα για την γλώσσα του σώματος και τα μυστικά της σε παλαιότερο δημοσίευμα του in2life

Επιμέλεια: Γιώργος Κόκουβας
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v