WhyNot: Ταχύρρυθμα μαθήματα… Θεσσαλονίκης

Νεράντζια για πρωινό, βιβλία που κρέμονται από δέντρα, θέατρο στο πάρκο και βόλτες γνωριμίας με το νέο πρόσωπο που έκρυβε η Θεσσαλονίκη. Μια ομάδα νέων ανθρώπων μαθαίνει στους Θεσσαλονικείς να ζουν την πόλη τους, και μοιράζεται τα μυστικά της με το in2life.
WhyNot: Ταχύρρυθμα μαθήματα… Θεσσαλονίκης
συνέντευξη στον Γιώργο Κόκουβα

Ο Σπύρος ξυπνά, πετά το πάπλωμά του και βρίσκεται απευθείας σε ένα πάρκο της Θεσσαλονίκης. Με τις πυτζάμες ακόμη, βουρτσίζει τα δόντια του στο σιντριβάνι, κόβει ένα νεράντζι από το διπλανό δέντρο για πρωινό, και τρέχει στα Λουλουδάδικα για λίγα λουλούδια. Επόμενη στάση, τα μαρμάρινα «γλυπτά» της παραλίας, τα οποία ξεσκονίζει, και, τέλος, κατεβάζει ένα βιβλίο από μία «φυσική» βιβλιοθήκη που στεγάζεται στα κλαδιά των δέντρων.

Με αυτές τις όμορφες σκηνές, οι «WhyNot::» συστήθηκαν στο ευρύ κοινό της Θεσσαλονίκης (και όχι μόνο), δίνοντας το σύνθημα που οι κάτοικοί της είχαν ξεχάσει πώς γίνεται πράξη: «Ζήσε την πόλη σου».



Είχε προηγηθεί η πρωτότυπη δράση της «pop up library», μιας δημόσιας δανειστικής βιβλιοθήκης όπου εκατοντάδες Θεσσαλονικείς ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά τους και έφεραν βιβλία προς ανταλλαγή. Η συνέχεια δόθηκε με ένα δημόσιο χώρο που γέμισε post-its Θεσσαλονικέων με τα «θέλω» τους για την πόλη. Με ένα θέατρο για παιδιά στο πάρκο του Πεδίου του Άρεως που δεν πτοήθηκε ούτε από την βροχή. Με συμμετοχή σε αρχιτεκτονικούς περιπάτους στο κέντρο της πόλης. Με χριστουγεννιάτικο μαραθώνιο που ένωσε δημιουργικές ομάδες. Με άλλη μία pop-up library.

Οι «WhyNot::» δεν είναι παρά νέοι Θεσσαλονικείς που μετρούνται στα δάχτυλα των δύο χεριών, αλλά φιλοδοξούν με τις μη κερδοσκοπικές δράσεις τους να φυτέψουν τον σπόρο της αλλαγής σε μια ολόκληρη πόλη. Θέλουν να ενεργοποιήσουν τους κατοίκους της Θεσσαλονίκης, και να τους μάθουν να χρησιμοποιούν τον δημόσιο χώρο, να ζουν την πόλη τους διαφορετικά, να γίνουν ενεργοί πολίτες με άξονα την συνεργασία και την διαδραστικότητα.

Και το κατάφεραν καλά, αν κρίνουμε από την ανταπόκριση του κόσμου, αλλά και το MAD Award που κέρδισαν το περασμένο καλοκαίρι στο «Young Greece Contest». Μέχρι να ετοιμάσουν την επόμενη δράση τους, παίρνουν ένα παγωτό στο χέρι, περπατούν στην νέα παραλία της Θεσσαλονίκης και μιλούν στο in2life για το πραγματικό πρόσωπο της Θεσσαλονίκης, για τα αγαπημένα τους spots στην πόλη και για το πώς μπορούμε να νικήσουμε την μιζέρια… έστω και με ένα νεράντζι από την πλατεία Ναυαρίνου.



Πώς προέκυψε η ιδέα της δημιουργίας των WhyNot;
Η ιδέα της δημιουργίας των Whynot προέκυψε ως φυσική εξέλιξη των συζητήσεων μας σχετικά με την πόλη που ζούμε και πώς θα θέλαμε να είναι τα πράγματα γύρω μας. Κάποια στιγμή μετά από πολλές μεταξύ μας συζητήσεις, συνειδητοποιήσαμε πως πρέπει απλώς να τολμήσουμε να πάρουμε πρωτοβουλίες και να προσπαθήσουμε να αλλάξουμε το τοπίο γύρω μας όσο το δυνατόν προς το καλύτερο.

Ποια από τις δράσεις που κάνατε είχε την μεγαλύτερη επιτυχία – και ποια είναι η δική σας αγαπημένη;
Όλες οι δράσεις μας είναι ξεχωριστές για μας και τις αγαπάμε εξίσου. Θεωρούμε ότι η δράση μας πήγε καλά όταν ο κόσμος που έρχεται φεύγει ευχαριστημένος και μας ρωτά πότε θα την επαναλάβουμε.

Ποιο θα ήταν το πρώτο και ποιο το τελευταίο πράγμα που θα αλλάζατε στην Θεσσαλονίκη;
Η αλήθεια είναι πως η Θεσσαλονίκη χρειάζεται πολλές αλλαγές, κυρίως νοοτροπίας των κατοίκων και ακριβώς αυτός είναι και ο στόχος μας σαν ομάδα. Θέλουμε μια πόλη λειτουργική, ανοιχτή στο νέο και το διαφορετικό, φιλική προς τον πολίτη και αισθητικά αναβαθμισμένη. Η Θεσσαλονίκη βέβαια, έχει το δικό της αέρα και χαρακτήρα και αυτό δεν θα θέλαμε να το αλλάξουμε ποτέ.



Ξέρει να ζει την πόλη του ο μέσος Θεσσαλονικιός; Ξέρει να την διεκδικήσει;
Τελευταία –και προς μεγάλη μας χαρά- όλο και περισσότεροι Θεσσαλονικείς διεκδικούν την πόλη που θέλουν, είτε μέσω αυθόρμητων συσπειρώσεων και άτυπων ομάδων, είτε με περισσότερο θεσμοθετημένο τρόπο και αυτό μας κάνει αισιόδοξους διότι αν ξέρεις να διεκδικήσεις την πόλη σου, ξέρεις και να την ζήσεις.

Μοιραστείτε μαζί μας ένα αγαπημένο σας μέρος της Θεσσαλονίκης και πείτε μας τον λόγο που το αγαπάτε.
Αγαπάμε πολύ την παραλία, αγαπάμε τις παλιές αγορές της πόλης στο κέντρο, αγαπάμε τη Βαλαωρίτου –μόνο την ημέρα πλέον- και τα Λαδάδικα. Αγαπάμε τα μικρά στενάκια πάνω απ’ την Εγνατία οπού μπορείς να συναντήσεις τις πιο τρελές DIY κατασκευές. Αγαπάμε την Άνω Πόλη και το Τσινάρι. Αγαπάμε την Καλαμαριά και την Περαία. Έτσι, γιατί είναι πάνω απ’ τις δυνάμεις μας.

Υπάρχουν σήμερα τρόποι να ξεφύγουν οι κάτοικοι μιας πόλης από την μιζέρια;
Είναι αλήθεια πως πλέον ο κόσμος δυσκολεύεται όλο και περισσότερο να χαλαρώσει, να διασκεδάσει και να απολαύσει το οτιδήποτε, καθώς και ο χώρος στον οποίο όλοι κινούμαστε δεν μας βοηθάει σε αυτό. Υπάρχει όμως πάντα τρόπος να αντιταχθούμε στα «κακώς κείμενα» και να ορίσουμε εμείς σε μεγάλο βαθμό την καθημερινότητα μας. Έξαλλου ζούμε σε ένα μέρος ηλιόλουστο, όπου οι αποστάσεις είναι μικρές και οι άνθρωποι ανοιχτοί. Λίγη θετική σκέψη, ένας ζεστός καφές ή ένα παγωτό τώρα που καλοκαιριάζει και μια βόλτα στην υπέροχη παραλία μας με τα τα αγαπημένα μας πρόσωπα, μπορούν να κάνουν τη διαφορά.



Δώστε μας κάποια ιδέα για την Αθήνα, σε τι μπορεί να παραδειγματιστεί από την Θεσσαλονίκη;
Νομίζουμε πως η Αθήνα έχει μία πιο ευρωπαϊκή νοοτροπία σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα και σε αυτό μάλλον όλοι οι υπόλοιποι θα έπρεπε να παραδειγματιστούμε από εκείνη. Τα τελευταία χρόνια υπάρχουν πολλές δημιουργικές πρωτοβουλίες και επιλεγμένα «ξενόφερτα» projects. Η μόνη μας ίσως παρότρυνση θα ήταν να προστατεύσουν όσο μπορούν το τόσο όμορφο ιστορικό τους κέντρο.

Θα συνεχίσετε… να κοιμάστε στη Ναυαρίνου και να τρώτε νεράντζια από τα δέντρα;
Θα συνεχίσουμε να αγαπάμε την πόλη μας, να προσπαθούμε όσο μπορούμε για αυτήν και να πιστεύουμε πως η πόλη ανήκει στους πολίτες της. Θα συνεχίσουμε να παροτρύνουμε τον κόσμο να την ζήσει και να την απολαύσει με κάθε τρόπο, ακόμα και τρώγοντας νεράντζια από τα δέντρα… Why Not;

Η επόμενη δράση και τα σχέδια των WhyNot;
Έχουμε αρκετά πράγματα στο μυαλό μας, πολλές καινούργιες ιδέες αλλά και παλιότερες οι οποίες είχαν μεγάλη επιτυχία και ίσως επαναληφθούν. Η αλήθεια είναι πως αυτός ο μήνας είναι αυτός που τα βάζουμε όλα στο τραπέζι και οργανώνουμε τη δράση μας για τους ανοιξιάτικους και καλοκαιρινούς μήνες. Το σίγουρο είναι πως σύντομα θα επανέλθουμε στους δρόμους της πόλης. Stay tuned!
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v